Οι πιο ενδιαφέρουσες πόλεις της Αφρικής

oi-pio-endiaferouses-poleis-tis-afrikis

ΤΕΤΑΡΤΗ, 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Αν και ένα ταξίδι στην αφρικανική Ήπειρο δεν είναι ό,τι πιο εύκολο για τους περισσότερους ταξιδιώτες, μια τέτοια εμπειρία είναι μοναδική, αφού οι πόλεις της προσφέρουν μια ζωντανή, συνοπτική εικόνα της πολυδιάστατης και πολυπολιτισμικής Ηπείρου.

Ένα ταξίδι σε πόλεις της Αφρικής, αποτελεί ανεπανάληπτη εμπειρία που θα σας επιτρέψει να εντρυφήσετε στη μαγεία και τον πολιτισμό της μαύρης Ηπείρου: σπειροειδή ισλαμικά τζαμιά, εντυπωσιακές πυραμίδες, πολυπληθείς υπαίθριες αγορές, αλλά και νέα «hot spots» όπως σύγχρονες εκθέσεις τέχνης στο Κάιρο και ένα μουσείο αφιερωμένο σε μια από τις κορυφαίες ιατρικές καινοτομίες, στο Κέιπ Τάουν, έχουν προσθέσει νέα, μοντέρνα «πνοή» σε αυτές τις αρχαίες πόλεις. Αν και ένα ταξίδι στην αφρικανική Ήπειρο δεν είναι ό,τι πιο εύκολο για τους περισσότερους ταξιδιώτες, μια τέτοια εμπειρία είναι μοναδική, αφού οι πόλεις της προσφέρουν μια ζωντανή, συνοπτική εικόνα της πολυδιάστατης και πολυπολιτισμικής Ηπείρου.

Cape Town: ανάμεσα στον Ινδικό και τον Ατλαντικό Ωκεανό, Νότια Αφρική

To Cape Town ( http://bit.ly/qiFlW6 ) «βρέχεται» τόσο από τον Ατλαντικό, όσο και από τον Ινδικό Ωκεανό. Eίναι η πόλη του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, στο νότιο άκρο της Αφρικής και αποτελεί γραφικό στολίδι της. Έχει τόσο εκπαιδευτικά αξιοθέατα, όσο και φυσικές ομορφιές και υπαίθριες δραστηριότητες. Η South African National Gallery προσφέρει μια «γεύση» της ιστορίας της χώρας μέσα από διάφορα έργα τέχνης, ενώ το μουσείο Heart of Cape Town ( www.heartofcapetown.co.za ), είναι εμπνευσμένο από την ιστορία της πρώτης μεταμόσχευσης καρδιάς στον κόσμο. Αν έχετε εμπειρία στις καταδύσεις, μπορείτε να εξερευνήσετε τα νερά στο ενυδρείο Two Oceans ( www.aquarium.co.za/ ) και να κολυμπήσετε με φιλικούς καρχαρίες σε κλουβί. Αν πάλι θέλετε να απολαύσετε τον ήλιο, κάντε μια βόλτα στον Εθνικό Βοτανικό Κήπο Kirstenbosch ή επισκεφτείτε το Cape Point για να απολαύσετε εντυπωσιακή θέα στον ωκεανό.

Nairobi: αγαπημένη αποικιακή πόλη, Κένυα

Η κάποτε αγαπημένη πόλη των αποικιακών ταξιδιωτών, το Ναϊρόμπι ( http://bit.ly/uQeD8k ), αποτελεί την πεμπτουσία της αφρικανικής εμπειρίας. Μάθετε για τις φυλές της Κένυας στο Εθνικό Μουσείο Nairobi, φάτε ψητό κρέας σε λόγχη των Masai -ένα δημοφιλές πιάτο γνωστό ως nyama choma- στο εστιατόριο The Carnivore ( www.carnivore.co.za ). Οι ταξιδιώτες εραστές της φύσης, μπορούν να δουν άγρια ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον, σε ένα σαφάρι στο Εθνικό Πάρκο του Nairobi ( www.kws.org/parks/parks_reserves/NANP.html ). Κατά την οδήγησή σας μέσα στην πόλη, έχετε τα παράθυρα κλειστά και τις τσάντες φυλαγμένες κοντά σας για την αποφυγή κλοπής.

Djenne: πλούσια αρχιτεκτονική παράδοση, Μάλι

Αν αποφασίσετε να ταξιδέψετε στη Δυτική Αφρική, η πόλη Djenne στο Μάλι ( http://bit.ly/ragkqd ) είναι από αυτές που πρέπει σίγουρα να επισκεφτείτε. Αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ( http://whc.unesco.org/en/list/116 ) που βρίσκεται σε ένα νησί στον ποταμό Bani, «γεμάτη» από ισλαμική ιστορία. Το Μεγάλο Τζαμί λέγεται ότι είναι η μεγαλύτερη κατασκευή από τούβλα λάσπης στον πλανήτη και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Η μεγαλοπρεπής του παρουσία δεσπόζει της αγοράς κάθε Δευτέρας, η οποία παραπέμπει σε μεσαιωνικές εποχές όταν τα καραβάνια με τις καμήλες σταματούσαν στην πόλη για να κάνουν εμπόριο. Εάν είστε αρκετά τολμηροί, κάντε μια εκδρομή στα ερείπια της αρχαία πόλης Jenne-Jeno. Λιγότερο από 3,5 χλμ. έξω από την Djenne, προσφέρουν μια… αμμώδη ματιά σε ένα από τα παλαιότερα αρχαιολογικά μέρη της Δυτικής Αφρικής.

Marrakesh: η «Κόκκινη Πόλη», Μαρόκο

Παρά το γεγονός ότι το Hollywood έχει κάνει διάσημη την Καζαμπλάνκα, το Μαρακές ( http://bit.ly/qYbnKE ) είναι ο ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να «χαθούν» στην κουλτούρα του Μαρόκου ( www.visitmorocco.com ). Πρόκειται για μια πόλη «μεθυστική» και με πολλά χρώματα, γεγονός που στηρίζεται κατά πολύ στη ζωντανή κεντρική πλατεία της, Djemma el Fnaa. Πιείτε ένα φρέσκο χυμό ή απολαύστε εξωτικές φρουτοσαλάτες ενώ βολτάρετε στην πολύβουη αγορά, θαυμάστε τους χορευτές του δρόμου και τους γητευτές φιδιών και ψωνίστε στους δεκάδες πάγκους με τα αμέτρητα καλούδια. Επισκεφθείτε το Ali Ben Youssef Medersa, ένα σχολείο που χρονολογείται από το 1500, για να πάρετε μια γεύση του ισλαμικού πολιτισμού ή το θαυμάσιο παλάτι El Badi Palace. Στην πόλη υπάρχουν επίσης αμέτρητα καφέ για να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε στο τέλος της ημέρας.

Cairo: η χαρά του αιγυπτιακού πολιτισμού, Αίγυπτος

Το Κάιρο ( http://bit.ly/rRsmSj ) προσφέρει μια εντελώς διαφορετική γεύση από την υπόλοιπη Αφρική. Περιτριγυρισμένο από την καυτή έρημο, είναι η περιοχή όπου βρίσκονται οι διάσημες πυραμίδες της Γκίζας και η Σφήκα. Επισκεφτείτε το μουσείο Egyptian Museum ( www.egyptianmuseum.org ) για να δείτε τη διάσημη μάσκα ταφής του Τουταγχαμών ή περιηγηθείτε στο Μουσείο των αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων για να δείτε την πιο λεπτομερή συλλογή στον πλανήτη, της αρχαίας αιγυπτιακής τέχνης. Για κάτι πιο μοντέρνο, πηγαίνετε στην Gallery Almasar ( http://almasargallery.com ), ένα ιστορικό αρχοντικό όπου με εκθέσεις της σύγχρονης τέχνης. Επιβάλλεται μια βόλτα μέσα από την μεσαιωνική αγορά Khan el-Khalili για να παζαρέψετε αγοράζοντας αιθέρια έλαια, δερμάτινα και δεκάδες άλλα αντικείμενα για αναμνηστικό.

Dakar: η πόλη του Ράλι, Σενεγάλη

To Dakar είναι η πολύβουη πρωτεύουσα της Σενεγάλης και ένα σημαντικό σημείο σύνδεσης για τους ταξιδιώτες προς τη Δυτική Αφρική. Είναι μια μεγάλη πόλη λιμάνι που βρίσκεται στη χερσόνησο του Πράσινου Ακρωτηρίου ( http://bit.ly/sCQAXV ), γεγονός που το καθιστά κομβικό εμπορικό κέντρο.

Μερικά από τα αξιοθέατα του Dakar είναι το Μεγάλο Τζαμί, το νησί Goree με το ιστορικό μουσείο και το μνημείο για το δουλεμπόριο και το μουσείο IFAN της δυτικοαφρικανικής κουλτούρας. Κάντε βόλτες στους λόφους της πόλης και στις πανέμορφες παραλίες της, περιπλανηθείτε στις μεγάλες αγορές όπως η αγορά των ψαριών και επισκεφτείτε το πάρκο Hann πάρκο, το οποίο είναι φυσικό καταφύγιο και φιλοξενεί το ζωολογικό κήπο της Σενεγάλης.

Η πόλη είναι επίσης παγκοσμίως γνωστή για το Ράλι Dakar, έναν από τους δυσκολότερους αγώνες με μηχανοκίνητα οχήματα που διεξάγεται κάθε χρόνο από το 1979.

Τύνιδα: στο σταυροδρόμι Ευρώπης και Αφρικής, Τύνιδα

Στη βόρεια Αφρική, η πρωτεύουσα της Τυνησίας ( www.cometotunisia.co.uk ), Τύνιδα ( http://bit.ly/uWuvNF ), αποτελεί έναν κοσμοπολίτικο προορισμό με καφέ, αγορές όπου θα βρείτε τα πάντα και πολλά αρχαιολογικά κατάλοιπα, όπως την καλύτερη συλλογή στον κόσμο από ρωμαϊκά ψηφιδωτά στο μουσείο Bardo.

H μεσαιωνική πόλη, με δύο κύριες πύλες εισόδου, την Μπαμπ Μπαρ από τα ανατολικά και την Πλας ντε Κάσμπα στα δυτικά, έχει όλα τα γνώριμα χαρακτηριστικά των αραβικών πόλεων, ενώ από την Μπαμπ Μπαρ ξεκινάει η μεγάλη λεωφόρος Habib Bourguiba, κύρια αρτηρία της νέας πόλης, με τα μοντέρνα λευκά κτίρια, τα καφέ και τα πολυκαταστήματα.