Τα 7 νέα φυσικά θαύματα του κόσμου!

ta-7-nea-fusika-thaumata-tou-kosmou-nea-fusika-thaumata-tou-kosmou

ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες τα προσωρινά αποτελέσματα για τα επτά νέα φυσικά θαύματα του κόσμου, μετά από ψηφοφορία του κοινού και μελέτες ειδικών. Οι τελικοί νικητές δεν θα ανακοινωθούν πριν τις αρχές του επόμενου έτους.

Στις 07/07/07 ανακοινώθηκε μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία ψηφοφορίας από το «New7Wonders Foundation» ( www.new7wonders.com ), με έδρα τη Ζυρίχη, για την ανάδειξη των 7 νέων φυσικών θαυμάτων του κόσμου. Εντυπωσιακά φυσικά τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, πεντακάθαρα νερά, σπηλιές, βουνά και ποτάμια, χαρακτηρίζουν τους επτά παραδείσους επί γης.

Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στις 11/11/11 και ώρα 11:11 και οι διοργανωτές ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα της πρώτης καταμέτρησης. Σύμφωνα με αυτά, τα 7 Νέα Θαύματα του Κόσμου με αλφαβητική σειρά, όπως αυτή προκύπτει από την αγγλική γραφή των ονομάτων τους, είναι τα εξής: Αμαζόνιος, Halong Bay, Καταρράκτες Iguazu, Νησί Jeju, Εθνικό Πάρκο Komodo, Υπόγειο ποτάμι Puerto Princesa και βουνό Table.

Οι διοργανωτές διατηρούν την επιφύλαξη ότι μπορεί να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην τελική επτάδα, καθώς η καταμέτρηση ελέγχεται ξανά. Έτσι, τα οριστικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις αρχές του 2012, κατά τη διάρκεια πανηγυρικής τελετής.

Ha Long Bay, Βιετνάμ

Περίπου 2.000 νησιά και μικρές νησίδες στολίζουν το Halong Bay ( http://bit.ly/sAsovi ), στην επαρχία Quảng Ninh, του βορειοανατολικού Βιετνάμ ( www.vietnamtourism.com ), δημιουργώντας ένα σουρεαλιστικό θέαμα εντυπωσιακών σχηματισμών και μορφών σε διάφορα μεγέθη. Από αυτά τα παράξενα και υπέροχα κομμάτια από ασβεστόλιθο στον κόλπο Tonkin, τα περισσότερα δεν είναι κατοικήσιμα, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν επικίνδυνο, με εξαίρεση τα δύο μεγαλύτερα νησιά, Tuan Chau και Cat Ba, που έχουν μόνιμους κάτοικους και τουριστικές εγκαταστάσεις. Ο ασβεστόλιθος συνεχώς διαβρώνεται, γεγονός που δημιουργεί εντυπωσιακά θαλάσσια και γήινα τοπία, καμάρες, πύργους και σπήλαια.

Τροπικό δάσος Αμαζονίου, Νότια Αμερική

Το εκπληκτικό δάσος του Αμαζονίου ( http://bit.ly/oJk5IA ), ο «βασιλιάς» των τροπικών δασών καλύπτει περίπου 7 εκατομμύρια στρέμματα σε εννέα χώρες. Αποτελεί το μισό των τροπικών δασών που έχουν απομείνει στον πλανήτη. Ένα άλλο εντυπωσιακό γεγονός είναι ότι ο Αμαζόνιος είναι το μεγαλύτερο ποτάμι στον κόσμο σε όγκο νερού. Η μέση παροχή του ανέρχεται σε 219.000 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Υπολογίζεται ότι το 1/5 τού συνόλου του γλυκού νερού που κυκλοφορεί πάνω στην επιφάνεια της γης μεταφέρεται απ' τον Αμαζόνιο.

Στα δάση της Αμαζονίας υπάρχει τεράστια ποικιλία ειδών βλάστησης. Το δάσος εκτείνεται από τα μαγκρόβια έλη και τους επιπλέοντες λειμώνες (νησίδες από πλεγμένα κλαδιά υδρόβιων φυτών με χώμα) στα ανατολικά, κοντά στον Ατλαντικό, μέχρι το ανώτατο υψόμετρο που αναπτύσσονται τα δέντρα στις Άνδεις. Ωστόσο, το δάσος του Αμαζονίου απειλείται σε μεγάλο βαθμό από την παράνομη υλοτομία.

Καταρράκτες Iguazu, Αργεντινή και Βραζιλία

Οι καταρράκτες Iguazu, στον ομώνυμο ποταμό, ο οποίος πηγάζει κοντά στις ακτές της Βραζιλίας στον Ατλαντικό ( http://bit.ly/tIjEfd ), είναι από τους μεγαλύτερους καταρράκτες του κόσμου και σημειώνουν τα σύνορα μεταξύ της Βραζιλίας και της Αργεντινής σε απόσταση 28 χιλιομέτρων. Στο σημείο μάλιστα όπου τα νερά ενώνονται με τον ποταμό Parana, οι δύο χώρες συναντιούνται με την Παραγουάη. Από τους 275 καταρράκτες που συνθέτουν τους Iguazu, το 85% ανήκει στο έδαφος της Αργεντινής. Ο υψηλότερος από αυτούς φτάνει το εντυπωσιακό ύψος των 80 μέτρων, ενώ ο πιο διάσημος, είναι ο λεγόμενος Garganta del Diablo (Λαρύγγι του Διαβόλου). Τόσο η Αργεντινή, όσο και η Βραζιλία έχουν ιδρύσει εθνικά πάρκα για την προστασία του φυσικού τοπίου που περιλαμβάνει, εκτός από τους καταρράκτες, περίπου 460.000 στρέμματα τροπικού δάσους, με περισσότερα από 200 είδη χλωρίδας και πανίδας ( http://whc.unesco.org/en/list/303 ).

Νησί Jeju, Νότια Κορέα

Υποθέτουμε ότι το «νησί των Θεών», το Jeju ( http://bit.ly/uWRngZ ), επιλέχθηκε για το φυσικό του πλούτο και όχι για το ιδιαίτερο τουριστικό του αξιοθέατο, τη Loveland (πάρκο αφιερωμένο στο sex- www.jejuloveland.com/eng.html ). Στα νότια της Νότιας Κορέας, το ηφαιστειογενές νησί Jeju διαθέτει φυσικά αξιοθέατα, όπως το περίπου 2.000 μέτρων ανενεργό ηφαίστειο Halla και η μεγαλύτερη στήλη λάβας του κόσμου. Το επιβλητικό ηφαίστειο περικυκλώνεται από 360 μικρότερους κρατήρες, καταρράκτες, σπηλιές και εντυπωσιακές παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, αλλά και απότομα βράχια και πυκνή βλάστηση.

Βουνό Table, Νότια Αφρική

Η διάσημη, διακριτική κορυφή δεσπόζει πάνω από το Κέιπ Τάουν στο νότιο άκρο της Αφρικής ( http://bit.ly/sJqZJX ) και ονομάστηκε έτσι λόγω της επίπεδης κορυφογραμμής του που το κάνει να μοιάζει με τραπέζι. Η κορυφή του βουνού Table, θυμίζει το νησί Eigg ανοικτά της δυτικής ακτής της Σκωτίας και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, αν και δεν ξεπερνάει τα 1.000 μέτρα.

Στο βουνό μπορεί κανείς να ανέβει, είτε με τα πόδια (σε 4 περίπου ώρες), είτε με το τελεφερίκ (σε περίπου 2 λεπτά- http://tablemountain.net/ ) που είναι και πολύ πιο δημοφιλές. Το Table Mountain αποτελεί τμήμα του ομώνυμου Εθνικού πάρκου ( www.sanparks.org/parks/table_mountain/ ) που ιδρύθηκε το 1998. Η ιδιαιτερότητά του σε σχέση με άλλα πάρκα είναι ότι βρίσκεται περικυκλωμένο από κατοικημένες περιοχές.

Komodo, Ινδονησία

Αν νομίζατε ότι οι δράκοι ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας, ξανασκεφτείτε το! Το Εθνικό Πάρκο Komodo ( www.komodonationalpark.org ) στην Ινδονησία ( http://bit.ly/u6I7Rn ) φιλοξενεί πραγματικούς, ζωντανούς «δράκους». Μπορεί να μη βγάζουν φωτιά από το στόμα τους, όμως προκαλούν εντύπωση και συχνά φόβο στους επισκέπτες, ενώ για την προστασία τους δημιουργήθηκε το Εθνικό Πάρκο Komodo. Φτάνοντας μέχρι και τα 3 μέτρα, τα τεράστια ερπετά που ζουν εκεί, είναι οι μεγαλύτερες σαύρες στη γη.

Το πάρκο περιλαμβάνει τρία μεγάλα νησιά (Komodo, Rinca και Padar) καθώς και πολλά μικρότερα, όλα ηφαιστειογενούς προέλευσης και καταλαμβάνει συνολική έκταση 1.817τ.χλμ. Σήμερα το Πάρκο βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω της μεγάλης αύξησης του τοπικού πληθυσμού και της μείωσης των δασών και των αποθεμάτων νερού.

Υπόγειο ποτάμι Puerto Princesa, Φιλιππίνες

Οι Φιλιππίνες υπερηφανεύονται για μια σειρά από θαύματα της φύσης, αλλά αυτό είναι το πιο περίεργο: στο νησί Palawan, 50χλμ. βορειοδυτικά της πόλης Puerto Princesa βρίσκεται το μεγαλύτερο ίσως υπόγειο ποτάμι του κόσμου ( www.puerto-undergroundriver.com ), το Puerto Princesa ( http://bit.ly/sw7kF0 ), το οποίο ρέει μέσα από εντυπωσιακές υπόγειες σπηλιές για 8,2 χιλιόμετρα (από τα 8,2χλμ., τα 4,3 είναι πλωτά) και βγαίνει σε μια παραδεισένια κρυστάλλινη λιμνοθάλασσα. Το Εθνικό Πάρκο Puerto Princesa φιλοξενεί πολλά σπάνια και απειλούμενα είδη ζώων, όπως ο χαριτωμένος ασβός του Palawan.

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]