Οι προορισμοί που ξέρουν να γιορτάζουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

parisi-protoxronia
ΤΡΙΤΗ, 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Οι 24 ώρες πριν μπει το νέο έτος δεν είναι μια συνηθισμένη μέρα. Σε όλο τον κόσμο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και ετοιμασίες για τις τελευταίες ώρες πριν φύγει ο παλιός χρόνος και μπει ο νέος. Σε κάποιες πόλεις, όμως, τα πάρτι, οι εορτασμοί και οι εκδηλώσεις βρίσκονται στο απόγειο τους και όλα δείχνουν ότι το 2020 θα τους μπει φαντασμαγορικά.

Παρίσι
Η Πρωτοχρονιά δίνει άλλη μια ευκαιρία στο Παρίσι να δικαιολογήσει τον τίτλο του ως «Πόλη του Φωτός» και η αλήθεια είναι ότι το κάνει. Ο Πύργος του Άιφελ μετατρέπεται σε ένα τεράστιο light show και τα πυροτεχνήματα κατακλύζουν τον τόπο, συνθέτοντας εικόνα καρτ-ποστάλ. Οι Παριζιάνοι υποδέχονται το νέο έτος στη λεωφόρο Champs-Élysées, όπου συνήθως γίνεται ένα μαζικό street party, με τις σαμπάνιες να ανοίγουν και τα φιλιά και οι ευχές να πρωταγωνιστούν. Συνήθως, ανταλλάζουν, μάλιστα, και μικρές σοκολάτες τυλιγμένες σε φανταχτερό περιτύλιγμα. Μια άλλη εναλλακτική περιοχή, που δεν μαζεύεται τόσος ασφυκτικά πολύς κόσμος, είναι η Μονμάρτη, η οποία προσφέρει και υπέροχη θέα. Πολλοί, επίσης, επιλέγουν να κλείσουν ένα δείπνο εν πλω στο Σηκουάνα και να απολαύσουν την έλευση του νέου χρόνου αλλιώς. Τα club κι εδώ περιμένουν τους πάντες για τη συνέχεια.

www.wikipedia.com / unknown
Άμστερνταμ
Τα αυτοσχέδια και απρογραμμάτιστα street party γίνονται παντού στην ολλανδική πρωτεύουσα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά υπάρχουν ταυτόχρονα και δεκάδες οργανωμένα πάρτι σε κάθε μεγάλο, δημόσιο χώρο, όπως το Rembrandtplein, το Nieuwmarkt, το Museumplein και το Dam Square. Τα πυροτεχνήματα δεν λείπουν από διάφορα σημεία και ο κόσμος μαζεύεται κυρίως στις γέφυρες της πόλης για να τα θαυμάσει. Κι αφού χορτάσουν φωτισμένο ουρανό, συγκεντρώνονται όλοι στα club για ποτό, ζωντανή μουσική και χορό, μέχρι να βγει και πάλι ο ήλιος.

www.wikipedia.com
Ρέικιαβικ
Με μόλις 4 ώρες φως ημέρας στο τέλος Δεκεμβρίου, οι ντόπιοι της βορειότερης πρωτεύουσας του κόσμου είναι έτοιμοι για όλα κάθε χρόνο τέτοια μέρα. Η παραμονή στην πρωτεύουσα της Ισλανδίας ξεκινά με φωτιές, οι οποίες συμβολίζουν το «κάψιμο» των προβλημάτων της χρονιάς που πέρασε, γύρω από τις οποίες οι άνθρωποι τραγουδούν, χορεύουν και παίζουν μουσική. Στο μεταξύ, τα πυροτεχνήματα φεύγουν από όλες τις γωνιές της πόλης, χάρη στους χαλαρούς περιορισμούς της κυβέρνησης κι όσο πλησιάζουν τα μεσάνυχτα, τα πλήθη μαζεύονται γύρω από σημαντικά κτίρια, όπως το Perlan και την εκκλησία Landakotskirkja, προκειμένου να έχουν την καλύτερη θέα της φωτισμένης από τα πυροτεχνήματα πόλης. Μετά, φυσικά, κατευθύνονται όλοι σε bar και club και τις πρώτες πρωινές ώρες ξεχύνονται στους δρόμους για να φάνε ή να καταπολεμήσουν το hangover στις θερμές πηγές.

Foxy Tamarind's Bar fb page
Τζοστ Βαν Ντάικ
Στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους στην Καραϊβική και συγκεκριμένα στο νησί Τζοστ ΒανΝτάικ, η ημέρα αυτή έχει διαφορετική ονομασία. Εμείς μπορεί να την ονομάζουμε παραμονή Πρωτοχρονιάς, εκείνοι, όμως, προτιμούν το «Νύχτα του Παλιού Χρόνου». Οι εορτασμοί και οι εκδηλώσεις σε αυτό το μικρό νησί γίνονται σε διάφορα σποτ της νυχτερινής ζωής στο μεγάλο λιμάνι, όπως το Foxy’s Tamarind Bar (φωτό), και όσο κι αν φαίνεται περίεργο, προσελκύει πολλούς τουρίστες από την Καραϊβική, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Ένα από τα πιο ξέφρενα πάρτι της περιοχής, διαρκεί 48 ώρες με ζωντανή μουσική, κοκτέιλ και φαγητό, και μαζεύει πλήθος κόσμου με μαγιό, με πιθανή κατάληξη τον ύπνο στην παραλία.

Κέιπ Τάουν
Οι εορτασμοί της Πρωτοχρονιάς διαρκούν 3 ημέρες στη ζωντανή αυτή πόλη της Νότιας Αφρικής. Την Παραμονή, στην προβλήτα Victoria & Albert γίνεται συναυλία και καταιγισμός από πυροτεχνήματα, ενώ οι πιο «μερακλήδες» κατευθύνονται προς το Table Mountain για πικ νικ, πάρτι και την καλύτερη θέα. Ακόμη, πραγματοποιείται και το Victoria Falls New Year’s Carnival, το οποίο περιλαμβάνει τρενάκι με καρναβαλικό θέμα και πολλή ζωντανή μουσική. Την Πρωτοχρονιά και την επόμενη, χιλιάδες κόσμου συρρέουν προς τις παραλίες, ενώ το Cape Town Minstrel Carnival παρελαύνει στο κέντρο, με 10 χιλιάδες performers να χορεύουν και να τραγουδούν στους δρόμους, μια παράδοση που βρίσκει τις ρίζες της στον 19ο αιώνα και το εμπόριο σκλάβων.

Μπαχάμες
Η Πρωτοχρονιά στις Μπαχαμες είναι το ίδιο ξέφρενη με την Παραμονή, όπου οι ντόπιοι ακολουθούν τα Junkanoo street parades που καταλήγουν σε ανεπίσημες συγκεντρώσεις και πυροτεχνήματα στην παραλία. Με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 28 βαθμούς αυτή την εποχή, όλα μοιάζουν σαν ένα τεράστιο beach party με μουσική, street performers, πολύχρωμα κοστούμια κ.ο.κ. Τα περίφημα πρωτοχρονιάτικα Junkanoos πραγματοποιούνται στο νησί Grand Bahama στην πόλη Freeport, στην Bay Street στο Nassau, στη Nicholls Town στο North Andros, στο Plymouth στο Green Turtle Cay και στην Alice Town στο North Bimini. Το πάρτι, όμως, δεν σταματά εκεί, αφού γίνονται παντού, με αρκετά από αυτά να είναι και κατάλληλα για οικογένειες.