Τέσσερα πανέμορφα χωριά μάς οδηγούν στη Στερεά Ελλάδα

domnista

Δομνίστα, οι καστανιές στο Κρι/Κάρολος Τριβιζάς

ΤΡΙΤΗ, 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Πάμε να ανακαλύψουμε και να γνωρίσουμε τη Στερεά Ελλάδα λίγο καλύτερα, πέρα από τη Χαλκίδα, την Αθήνα, το Αγρίνιο, τη Θήβα και τις υπόλοιπες δημοφιλείς πόλεις της.

Γνωστή και ως Ρούμελη, η Στερεά Ελλάδα εκτείνεται στο κεντρικό τμήμα της χώρας, αποτελεί μια από τις ορεινότερες περιοχές της Ελλάδας (το 59% της έκτασής της είναι ορεινό) κι έχει στα δυτικά το Ιόνιο, στα ανατολικά το Αιγαίο και νότια τον Πατραϊκό, τον Κορινθιακό και το Σαρωνικό κόλπο. Με τέτοιες προϋποθέσεις θα ήταν δύσκολο να μην έχει κρυμμένες και φανερές ομορφιές παντού. Ανάμεσά τους βρίσκονται και γραφικά χωριά, ό,τι πρέπει για χειμερινές αποδράσεις.

Τερψιθέα, νομός Αιτωλοακαρνανίας
Βουνά, χείμαρροι, έλατα, σπίτια με κήπους και πολλές άλλες εικόνες της επαρχίας συνθέτουν το χωριό Τερψιθέα, στους πρόποδες του Κερασοβουνίου. Τα 740 μέτρα υψόμετρο του προσφέρουν μια καλή θέα και οι περίπου 330 μόνιμοι κάτοικοι σας εγγυώνται ότι στα μέρη τους θα περάσετε ήσυχα τις ημέρες σας, κοντά στη φύση. Η Ναύπακτος απέχει περίπου μία ώρα με το αυτοκίνητο, αν θελήσετε μια βόλτα σε πιο ζωντανούς ρυθμούς, ενώ κοντά βρίσκεται η Άνω Χώρα, η Ελατού και η Λιμνίστα για να εξερευνήσετε κι άλλα μέρη. Στο χωριό θα βρείτε πολλά οπωροφόρα δέντρα με τα κεράσια, τα κορόμηλα, τα δαμάσκηνα, τα σύκα, τα σταφύλια, τα μήλα, τα καρύδια, τα κάστανα κ.ά. να κάνουν θραύση όταν βρίσκονται στην εποχή τους, ενώ σας περιμένει, επίσης, καλό κόκκινο κρασί, τσίπουρο και καλής ποιότητας μέλι. Οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να ακολουθήσουν τα διάφορα μονοπάτια και να ανακαλύψουν τη φύση από κοντά, ενώ οι υπόλοιποι θα τριγυρίζουν κάπου γύρω στη λιθόστρωτη πλατεία, η οποία τα καλοκαίρια γεμίζει ζωή.

www.wikipedia.com / Salamouras Sp.
Αγόριανη, νομός Φωκίδας
«Κυκλοφορεί» και με την ονομασία Επτάλοφος και βρίσκεται στο νομό Φωκίδας, στις βορειοανατολικές πλαγιές του Παρνασσού, «σκαρφαλωμένη» στα 830 μέτρα. Παρά τις καταστροφές της Κατοχής που υπέστη το χωριό όταν κάηκε ολοσχερώς, σήμερα αποτελεί ένα γραφικό, ορεινό τόπο, ό,τι πρέπει γι’ αυτούς που θέλουν να ξεφύγουν από την πολυκοσμία της Αράχωβας και προτιμούν να ζήσουν στην κλασική αξία του χωριού με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα κεραμίδια, τα πλατάνια, την πλακόστρωτη πλατεία, τα ποταμάκια και τα δάση. Τα χιόνια δεν λείπουν από την περιοχή, ενώ για τους πιο «παιχνιδιάρηδες», το χιονοδρομικό του Παρνασσού βρίσκεται σε μικρή απόσταση.

www.wikipedia.org
Δομνίστα, νομός Ευρυτανίας
Νοτιοανατολικά του νομού Ευρυτανίας, περίπου 40 χιλιόμετρα μακριά από το Καρπενήσι, η Δομνίστα μετράει 1.005 μέτρα υψόμετρο και λιγότερους από 300 μόνιμος κατοίκους. Η ιστορία της, όμως, είναι μεγάλη, με το 1821 να προσφέρει καταφύγιο στον Καραϊσκάκη και το 1942 να αποτελεί το μέρος όπου κηρύσσεται ο ένοπλος αγώνας κατά των Γερμανών από τον Άρη Βελουχιώτη. Πέραν, όμως, του ιστορικού της χαρακτήρα, η Δομνίστα θα σας χορτάσει από φύση, ελατοδάση, φαράγγια και μονοπάτια, αλλά και από λαχταριστούς ντόπιους μεζέδες και τσίπουρο. Αν η εποχή και ο καιρός το επιτρέπει, επισκεφτείτε οπωσδήποτε το φαράγγι Πανταβρέχει, μεταξύ των χωριών Ροσκά και Δολιανά στα νότια του νομού, που αποτελεί μια από τις πιο εντυπωσιακές περιοχές του νομού.

www.wikipedia.org
Αγία Άννα, νομός Βοιωτίας
Στις πλαγιές του Ελικώνα, 700 μέτρα ψηλά, βρίσκεται η Αγία Άννα, η οποία μέχρι το 1955 ήταν γνωστή ως Κούκουρα. Απέχει περίπου 1,5 ώρα από την Αθήνα και 28 χιλιόμετρα από την όμορφη Λιβαδειά που είναι και η πρωτεύουσα του νομού, ενώ στα 5 χιλιόμετρα θα βρείτε το οροπέδιο της Αρβανίτσας, με χιόνι το χειμώνα και πολιτιστικές εκδηλώσεις, παιχνίδι και χώρο για πικ νικ το καλοκαίρι. Η Αγία Άννα είναι από τα παλιότερα χωριά της περιοχής και είναι χτισμένη στους πρόποδες της ψηλότερης κορυφής του Ελικώνα, της Παλιοβούνας, χαρίζοντας όμορφη θέα στον επισκέπτη και πραγματική αίσθηση χωριού. Έλατα, πέτρινα σπίτια, παραδοσιακά καφενεία και ντόπιες μυρωδιές είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά του ορεινού αυτού κτηνοτροφικού χωριού, που μοιάζει να δημιουργεί το δικό του περιβάλλον μέσα στο σύγχρονο κόσμο.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ