10 fun facts για τη Βραζιλία που δεν γνωρίζατε

xristos-lutrotis-rio-nte-tzaneiro-brazilia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Εξωπραγματικές παραλίες, υπέροχα τοπία, λαχταριστό φαγητό, αρωματικός καφές, καλό ποδόσφαιρο και ωραίοι άνθρωποι. Τι άλλο, όμως, «κρύβει» η μακρινή Βραζιλία, η χώρα του Μουντιάλ 2014 και των Ολυμπιακών Αγώνων 2016;

1. Η Βραζιλία είναι η 6η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου από άποψη πληθυσμού με 200 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ από άποψη μεγέθους είναι η 5η μεγαλύτερη χώρα με 8,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Είναι, επίσης, η μεγαλύτερη χώρα της Νότιας Αμερικής.

2. Περίπου το 60% του Αμαζονίου, του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του πλανήτη που παράγει το 1/3 του οξυγόνου της Γης, βρίσκεται στη Βραζιλία.

3. Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Βραζιλίας έχει υπάρξει η πιο επιτυχημένη, όσον αφορά το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA, αφού έχει κερδίσει 5 φορές: το 1958, το 1962, το 1970, το 1994 και το 2002.

4. Η Βραζιλία έχει περισσότερα από 4 χιλιάδες αεροδρόμια, κατακτώντας τη 2η θέση στις χώρες με τα περισσότερα, μετά τις Η.Π.Α.

5. Η σημαία της χώρας είναι από τις πιο δημοφιλείς, λίγοι, όμως, ξέρουν τη σημασία της: το πράσινο εκφράζει το πράσινο της χώρας, ο κίτρινος ρόμβος τον ορυκτό της πλούτο και ο μπλε κύκλος τον ουρανό πάνω από το Ρίο Ντε Τζανέιρο το πρωινό της 15ης Νοεμβρίου 1889, με την ανακήρυξη της Δημοκρατίας της Βραζιλίας.

6. Εκτιμάται ότι περίπου 4 εκατομμύρια σκλάβοι διακινήθηκαν από την Αφρική στη Βραζιλία στο πλαίσιο δουλεμπορίου, αριθμός που αντιστοιχεί στο 45% όλων των σκλάβων που έφτασαν στην Αμερική. Σε αντίθεση με το τι πιστεύουν οι περισσότεροι, η Βραζιλία είχε περισσότερους σκλάβους από τις Η.Π.Α.

7. Η bossa nova είναι ένα είδος βραζιλιάνικης μουσικής που αναπτύχθηκε και έγινε δημοφιλές της δεκαετία ’50 και ’60, ενώ σήμερα είναι ένα από τα πιο γνωστά μουσικά είδη της χώρας. Το “The Girl From Ipanema” είναι χωρίς αμφιβολία το πιο διάσημο bossa nova τραγούδι, που έγινε παγκόσμιο hit στα μέσα του ’60.

8. Τη δεκαετία του ’80 η Βραζιλία έγινε η πρώτη χώρα της Νότιας Αμερικής που δέχτηκε τις γυναίκες στις στρατιωτικές δυνάμεις.

9. Η Βραζιλία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη εξαγωγή καφέ εδώ και 150 χρόνια, προμηθεύοντας το 80% του κόσμου στη δεκαετία του ’20. Σήμερα, ο αριθμός αυτός έχει πέσει περίπου στο 1/3.

10. Η Βραζιλία διανέμει μητρικό γάλα σε όλο τον κόσμο για τα μωρά των οποίων οι μαμάδες δεν μπορούν να θηλάσουν.