Είναι η Κωνσταντινούπολη ασφαλής προορισμός; Συμβουλές για τους τουρίστες

konstantinoupoli
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Μετά την τελευταία βομβιστική επίθεση που κόστισε τη ζωή σε 10 ανθρώπους, πολλοί ίσως να απορρίπτουν ένα ενδεχόμενο ταξίδι στην πανέμορφη Πόλη. Δείτε τι συμβουλεύουν τα ξένα μέσα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph.

Η έκρηξη που συνέβη στην καρδιά της παλιάς πόλης της Κωνσταντινούπολης, σε μια περιοχή που κάθε χρόνο επισκέπτονται 14 εκατομμύρια τουρίστες, αναστάτωσε τους πάντες. Το χτύπημα συνέβη στις 10.15 το πρωί, στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας τουρίστες, με ένοχο έναν 28χρονο Σύρο που δεν βρισκόταν σε καμία λίστα υπόπτων.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι λίγος ο κόσμος που ανησυχεί για ένα ενδεχόμενο ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, όπως ανησυχεί πλέον και γενικότερα για ταξίδια σε μεγάλες πόλεις. Ας δούμε, όμως, τι αναφέρει η Telegraph, σε πρόσφατο δημοσίευμά της, μετά τις συμβουλές του Foreign Office.

Ποια είναι η κατάσταση τώρα στην Τουρκία;

Η επίθεση ήρθε μετά από 3 βομβαρδισμούς του Ισλαμικού Κράτους στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου ενός στην Άγκυρα, που σκότωσε περισσότερα από 100 άτομα. Ακόμη, έχουν αυξηθεί οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Τούρκους αξιωματούχους ασφαλείας και τους Κούρδους Μαχητές (PKK). Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία είναι στόχος για όλες τις τρομοκρατικές ομάδες της περιοχής, προσθέτοντας ότι η χώρα μάχεται ισότιμα εναντίον όλων αυτών.

Τι γίνεται για να αποτραπεί η τρομοκρατία;

Όλα τα μουσεία έχουν x-ray scanners για τσάντες, όπως τα αεροδρόμια, κάτι που ισχύει και στα εμπορικά κέντρα. Τα τζαμιά, όμως, όπως το Μπλε Τζαμί, δεν έχουν. Υπάρχει πλήθος τουριστικής αστυνομίας σε εγρήγορση στην περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε το χτύπημα, αλλά και τριγύρω, λόγω, όμως, του ότι είναι δημόσιος χώρος δεν υπάρχουν x-ray scanners, κάτι που φανερώνει το γιατί επιλέχθηκε αυτό το σημείο για επίθεση.

Τι συμβουλεύει το Foreign Office τους τουρίστες που ταξιδεύουν στην Τουρκία;

Το Foreign Office ανανέωσε τις οδηγίες του προς τους τουρίστες, οι οποίες σίγουρα χρησιμεύουν σε όλους τους ταξιδιώτες που θέλουν να επισκεφτούν την Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με τις οδηγίες, αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε στην Πόλη, αποφύγετε τις πολιτικές διαδηλώσεις και φροντίστε να είστε προσεκτικοί σε πολυσύχναστα μέρη, όπως και στα μέσα μεταφοράς, ρίχνοντας πάντα μια ματιά στις ειδήσεις. Συμβουλεύει, επίσης, να μην ταξιδέψει κανείς σε περιοχές που απέχουν 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία, όπως και στις παρακάτω μικρότερες και μεγαλύτερες επαρχιακές πόλεις: Sirnak, Mardin, Sanliurfa, Gaziantep, Kilis και την επαρχία Hatay, όπως και στο Siirt, Tunceli, Diyarbakir και Hakkari.

Πόσο θα επηρεάσουν οι επιθέσεις τον τουρισμό της Κωνσταντινούπολης;

Η επίθεση αναπόφευκτα θα έχει επιπτώσεις στον τουρισμό της Πόλης, η οποία προσελκύει περίπου 12 εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο, λόγω του ότι τα θύματα ήταν τουρίστες. Η μεγαλύτερη πηγή διεθνών αφίξεων στην Τουρκία είναι η Γερμανία, έπειτα η Ρωσία και στη συνέχεια το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από την Euromonitor, ενώ τα τελευταία χρόνια η δημοτικότητα της Κωνσταντινούπολης ως προορισμός αυξάνεται συνεχώς, φτάνοντας σε 13% αύξηση σε διεθνείς αφίξεις ανάμεσα στο 2013 και 2014.

Το γεγονός ότι η έκρηξη συνέβη σε ένα από τα πιο τουριστικά, κεντρικά σημεία της Κωνσταντινούπολης και ότι Γερμανοί και Νορβηγοί τουρίστες ήταν ανάμεσα στα θύματα, φαίνεται πως θα οδηγήσει σε περαιτέρω ταξιδιωτικούς περιορισμούς τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών της εταιρίας.

Η Τουρκία το 2014 ήταν ο 6ος πιο ελκυστικός προορισμός του κόσμου, με αριθμό-ρεκόρ τουριστών που έφτανε τα 34,8 εκατομμύρια. Η Euromonitor αναφέρει, όμως, πως τα νούμερα άρχισαν να πέφτουν μετά της στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη Ρωσία σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία το 2015, επηρεάζοντας το ρωσικό ρεύμα τουριστών προς την Τουρκία –περίπου 4,5 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες επισκέπτονταν την Τουρκία κάθε χρόνο μέχρι το 2015. Μετά την πολύνεκρη έκρηξη που σκότωσε 32 άτομα στην τουρκική πόλη Σουρούκ τον Ιούλιο, διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ρωσίας, εξέδωσαν ταξιδιωτικούς περιορισμούς προς τους πολίτες.

Η ασφάλεια, πάντως, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, αναμένεται πιο έντονη από ποτέ, που σημαίνει ότι οι περισσότεροι επισκέπτες στην πόλη αυτή τη στιγμή, μαζί με τους περίπου 15 εκατομμύρια ντόπιους, θα συνεχίσουν τις δουλειές τους, προσέχοντας, όμως, πολύ περισσότερο. Κι όπως συνέβη στη Μαδρίτη το 2004, στο Λονδίνο το 2005 και στο Παρίσι το 2015, η ζωή συνεχίζεται και οι τουρίστες σιγά-σιγά επιστρέφουν.