To Savoir Vivre των επιβατών στο αεροπλάνο

to-savoir-vivre-ton-epibaton-sto-aeroplano

ΤΡΙΤΗ, 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Μάθετε τι δεν πρέπει να κάνετε ενώ βρίσκεστε μέσα στο αεροπλάνο και ποια είναι τα δικαιώματά σας.

Πολλά άτομα σε περιορισμένο χώρο, από λίγες έως και αρκετές ώρες ταξιδιού, αδυναμία εξόδου και περιορισμός κινήσεων, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά ενός ταξιδιού με αεροπλάνο. Υπάρχει άραγε τρόπος να αποφευχθούν παρεξηγήσεις και δυσάρεστες συμπεριφορές εξαιτίας αυτών των χαρακτηριστικών;

Σε πρόσφατη έρευνα σχετικά με τη συμπεριφορά των επιβατών στα αεροπλάνα, το Lonely Planet υπέβαλε στους αναγνώστες μια σειρά ερωτήσεων, με σκοπό να ορίσει ορισμένους κανόνες που θα κάνουν τα αεροπορικά ταξίδια πιο ήρεμα.

Τα ταξίδια με αεροπλάνο, δημιουργούν άγχος και κούραση σε αρκετούς επιβάτες, γι’ αυτό, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βρούμε έναν τρόπο να τα πηγαίνουμε καλά με τους συνεπιβάτες μας. Πώς μπορούμε όμως να ξέρουμε τι θέλουν οι άλλοι, αν δεν τους έχουμε ρωτήσει;

Ο βρετανικός ταξιδιωτικός οργανισμός ανέλυσε πάνω από 5.800 απαντήσεις, για να βγάλει ένα αρκετά αντικειμενικό συμπέρασμα σχετικά με το τι είναι ή δεν είναι αποδεκτό κατά την πτήση.

Αναρωτιέστε τι είναι αυτό που ενοχλεί τους περισσότερους; Το να «ανακατεύονται» άλλοι με τη θέση και τον προσωπικό τους χώρο, να σπρώχνουν το κάθισμά τους στο πίσω μέρος, να κλωτσάνε και να σπρώχνουν το προσκέφαλό τους και διάφορες άλλες συμπεριφορές «καταπάτησης» του προσωπικού τους χώρου. Ο θόρυβος, οι δυσάρεστες μυρωδιές, τα απείθαρχα παιδιά και η απερίσκεπτη συμπεριφορά σχετικά με τη μεταφορά των αποσκευών, αποτελούν επίσης θέματα που δημιουργούν προβλήματα.

Για μια καλύτερη κατανόηση των αποτελεσμάτων, σας παρουσιάζουμε μια λίστα με τα Δικαιώματα στη Συμπεριφορά των Επιβατών στα Αεροπλάνα που συντάχθηκε με βάση όσα θέματα τους ενοχλούν:

Τα Δικαιώματα στη Συμπεριφορά των Επιβατών στα Αεροπλάνα

Νο1: Το δικαίωμα του να βγάζει κανείς τα παπούτσια του

Οι επιβάτες θα πρέπει να μπορούν να αφαιρούν τα παπούτσια τους από τα πόδια τους, αλλά μόνο εφόσον τηρούν τους κανόνες υγιεινής και δεν αποτελούν κινδύνους για την υγεία των άλλων επιβατών. Φυσικά θα πρέπει να παραμένετε στο δικό σας προσωπικό χώρο και να μην παρενοχλείτε τους άλλους.

Νο2: Όχι παράλογη «έκθεση» σε μυρωδιές

Οι επιβάτες δε θα πρέπει, κατά τη διάρκεια της πτήσης, να υποβάλλονται σε παράλογη εισπνοή μυρωδιών όπως έντονα αρώματα, τρόφιμα που αναδύουν υπερβολική οσμή , ή άλλες, περιττές μυρωδιές.

Νο3: Το δικαίωμα σε λογικό φωτισμό

Όλοι οι επιβάτες πρέπει να έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν το δικό τους φως για να διαβάσουν, όταν τα φώτα καμπίνας απενεργοποιούνται, καθώς αυτή είναι η προβλεπόμενη χρήση του. Κανένας επιβάτης δε θα πρέπει να παρενοχλείται από το παράλογο άνοιγμα του παραθύρου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Οι επιβάτες που κάθονται δίπλα στο παράθυρο δεν έχουν το δικαίωμα να παρενοχλούν τους διπλανούς τους με το άνοιγμα του παραθύρου όποτε θέλουν.

Νο4: Το δικαίωμα ανάκλισης του καθίσματος

Η ανάκλιση του καθίσματος σε λογικά πλαίσια, δε μπορεί να απαγορεύεται πάντα, εκτός από την ώρα του γεύματος και άλλες φορές που καθορίζονται από το πλήρωμα πτήσης. Όταν θέλετε να σπρώξετε προς τα πίσω το κάθισμά σας, καλό θα είναι να ελέγξετε πριν το πίσω μέρος του, ώστε να μην χτυπήσετε άθελά σας τα γόνατα ή φορητές ηλεκτρονικές συσκευές που μπορεί να κατέχει ο πίσω συνεπιβάτης σας.

Νο5: Το δικαίωμα του να μη μιλάτε

Οι επιβάτες δεν είναι υποχρεωμένοι να ακούνε τις ιστορίες σας για το παιδί σας, τα κατοικίδιά σας ή άλλα θέματα που δεν έχουν να κάνουν με εκείνους ή με την πτήση ή με κάποια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το δικαίωμα των υπολοίπων επιβατών για ησυχία, δεν θα πρέπει να παραβιάζεται.

Νο6: Το δικαίωμα να κατεβάζετε τα υποβραχιόνια (χερούλια καθίσματος)

Σε όλες τις περιπτώσεις κατά τις οποίες ένα υποβραχιόνιο είναι κοινό σε δύο γειτονικά καθίσματα και τα δύο μέρη πρέπει να σέβονται το δικαίωμα του άλλου να κρατά το υποβραχιόνιο κατεβασμένο. Οι επιβάτες που κάθονται σε ένα μεσαίο κάθισμα, θα πρέπει να διευκολύνονται και οι επιβάτες που κάθονται δίπλα σε παράθυρο ή στο διάδρομο, θα πρέπει να καταβάλλουν προσπάθεια προς αυτό.

Νο7: Όροι για την υγιεινή στον προσωπικό χώρο κάθε επιβάτη

Οι επιβάτες δε θα πρέπει να πετούν σκουπίδια ή να στοιβάζουν άλλα αντικείμενα στις τσέπες των καθισμάτων άλλων ή πετούν πράγματα στο πάτωμα.

Νο8: Το δικαίωμα του να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη το κάλεσμα της φύσης

Η ανάγκη σας του να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα, θα διασφαλίσει την ηρεμία και την υγεία του γαστρεντερικού σας συστήματος και δε θα πρέπει να παρεμποδίζεται από επιβάτες που στέκονται στο διάδρομο και συζητούν ή με άλλο τρόπο. Το δικαίωμα όσων περιμένουν να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα, υπερισχύει απέναντι στην απερισκεψία πολλών που το εμποδίζουν.

Νο9: Διατάξεις σχετικά με τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών

Η ασφάλεια μέσα στο αεροπλάνο είναι πάνω από όλα και δε θα πρέπει να παραβιάζεται ή να υπονομεύεται από την επιθυμία κάποιου π.χ. να κάνει ένα τελευταίο τηλεφώνημα, να ενημερωθεί για την κατάστασή του στο facebook, η να… φυτέψει καλαμπόκι στην εικονική φάρμα του. Αν και πολλοί έχουν καταρρίψει τους πιθανούς κινδύνους από τη χρήση κοινών ηλεκτρονικών συσκευών στα αεροπλάνα, στο θέμα της ασφάλειας δε θα πρέπει να ρισκάρουμε.

Νο10: Άσκοπος αποκλεισμός του διαδρόμου

Κανένας επιβάτης δεν πρέπει –κατά τη διάρκεια της αποβίβασης- να παίρνει βιαστικά την τσάντα του, πριν ακόμη να είναι δυνατή η έξοδος από το αεροσκάφος.

Νο11: Ελευθερία από «άγρια» παιδιά

Το δικαίωμα που έχει κάθε επιβάτης να μην τον κλωτσάνε στην πλάτη, να μην του τραβούν τα μαλλιά, να μην τον χτυπάνε με αντικείμενα κ.τ.λ. από άτακτα παιδιά, δεν θα πρέπει να παραβιάζεται. Τα μωρά που κλαίνε δε μπορούν να θεωρηθούν υπόλογα για τις πράξεις τους και ως εκ τούτου απαλλάσσονται.

Νο12: Το δικαίωμα της εύλογης κατανάλωσης αλκοόλ

To αλκοόλ δεν είναι απαγορευτικό για εκείνους που θέλουν να το απολαύσουν στο αεροπλάνο, με εξαίρεση τους μεθυσμένους και τους ανήλικους.

Νο13: Το δικαίωμα της...ιδιωτικής ενημέρωσης

Η ανάγνωση πάνω από τους ώμους των άλλων, δε συστήνεται, εκτός εάν επιτευχθεί με ένα ιδιαίτερα φευγαλέο τρόπο που δεν ενοχλεί τον κάτοχο της εφημερίδας/βιβλίου. Το ίδιο ισχύει και για ταινίες ή άλλα μέσα ενημέρωσης.