14 ενδιαφέροντα πράγματα που δεν ξέρατε για την Ολλανδία

amsterntam
ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Όταν ακούμε για Ολλανδία, μας έρχονται στο μυαλό ποδήλατα, πράσινο, coffee shops και φεστιβάλ. Η μικρή, αλλά πυκνοκατοικημένη χώρα, όμως, της Ευρώπης, έχει κι άλλες κρυφές και φανερές χάρες.

Με επίσημη ονομασία «Κάτω Χώρες», πρωτεύουσα το Άμστερνταμ, vintage μόδα, ονειροπόλα αρχιτεκτονική, street market με ουράνια τόξα από λουλούδια, υπέροχα τυριά και γευστικότατες βάφλες, η Ολλανδία αποτελεί έναν από τους βασικούς προορισμούς της Ευρώπης. Το Άμστερνταμ, ειδικά, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, χάρη στην αρχιτεκτονική του, το απελευθερωμένο lifestyle και την έντονη βραδινή ζωή. Όλα αυτά, όμως, ίσως τα γνωρίζατε ήδη. Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτά που πιθανότατα δεν γνωρίζατε…

Η Ολλανδία αποτελεί το πιο πυκνοκατοικημένο κράτος της Ευρώπης, με 489 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Το ψηλότερο σημείο στην Ολλανδία, το Vaalserberg, βρίσκεται μόλις 323 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Το υπόλοιπο της χώρας είναι όσο πιο επίπεδο μπορείτε να φανταστείτε (εξού και η ευρεία χρήση ποδηλάτου). Το αεροδρόμιο Schiphol, για παράδειγμα, είναι 4,5 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας.

Σύμφωνα με το The Brewers of Europe, η Ολλανδία εξάγει τη μεγαλύτερη αναλογία μπίρας από οποιαδήποτε άλλη χώρα, φτάνοντας στο 55%.

Θεωρείται η κορυφαία χώρα στο kickboxing στον κόσμο, με τους περισσότερους kickboxers στην ιστορία να είναι Ολλανδοί, συμπεριλαμβανομένων των Ramon Dekkers, Bas Rutten, Andy Souwer, Peter Aerts, Ernesto Hoost, Rob Kaman και του μεγαλύτερου πρωταθλητή βαρέων βαρών Semmy Schilt.

Το Άμστερνταμ είναι χτισμένο αποκλειστικά πάνω σε ξύλινες βάσεις 11 μέτρων, λόγω του εδάφους, το οποίο αποτελείται από παχιές στρώσεις λάσπης και βάλτους.

Παρ’ όλο που θεωρείται η πρωτεύουσα της τουλίπας στον κόσμο, η Ολλανδία δεν είναι στην πραγματικότητα η γενέτειρα του όμορφου αυτού λουλουδιού. Η τουλίπα εισήχθη από την Οθωμανική Αυτοκρατορία τον 17ο αιώνα και τελικά έγινε το εθνικό σύμβολο της χώρας, μαζί με τους ανεμόμυλους.

Οι Ολλανδοί είναι, κατά μέσο όρο, οι ψηλότεροι του κόσμου. Το μέσο ύψος των αντρών είναι 1,84 μέτρα και των γυναικών 1,70 μέτρα.

Στη χώρα αυτή γεννήθηκαν μερικοί από τους πιο σημαντικούς ζωγράφους, όπως ο Ρέμπραντ και ο Βαν Γκογκ. Μόνο στο Άμστερνταμ, υπάρχουν 22 πίνακες του Ρέμπραντ και 206 έργα του Βαν Γκογκ.

Υπάρχουν ακόμη πάνω από 1000 παραδοσιακοί ανεμόμυλοι στην Ολλανδία που δουλεύουν. Οι 19 από αυτούς βρίσκονται στο Kinderdijk, ένα χωριό ανατολικά του Ρότερνταμ και αποτελούν Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Ο ολλανδικός εθνικός ύμνος “Wilhelmus” είναι ο πιο παλιός εθνικός ύμνος του κόσμου. Παρ’ όλο που δεν αναγνωρίστηκε ως επίσημος εθνικός ύμνος μέχρι το 1932, ήταν πολύ δημοφιλής σε διάφορα μέρη και έβγαινε πάντα στην επιφάνεια σε διάφορες περιστάσεις της ολλανδικής ιστορίας. Γράφτηκε μεταξύ 1569 και 1572. 

Η Νέα Υόρκη αρχικά ονομαζόταν Νέο Άμστερνταμ. Το 1624, η πρώτη μόνιμη ολλανδική αποικία εγκαταστάθηκε στο σημερινό Albany. Ένα χρόνο μετά, ο Peter Minuit αγόρασε το Νησί του Μανχάταν για ψίχουλα αξίας περίπου 60 γκίλντερ και ίδρυσε την ολλανδική αποικία του Νέου Άμστερνταμ, που παραδόθηκε στους Βρετανούς το 1664 με αντάλλαγμα το νησί Ραν, όπου υπήρχαν φυτείες μοσχοκάρυδου. Οι Ολλανδοί πίστεψαν ότι το μοσχοκάρυδο θα τους έκανε πάμπλουτους.

Υπάρχουν περισσότερα ποδήλατα στην Ολλανδία (πάνω από 18 εκατομμύρια), απ’ ό,τι άνθρωποι (16,8 εκατομμύρια). Γι’ αυτό εμφανίζονται από παντού!

Η KLM, ο εθνικός αερομεταφορές της Ολλανδίας, ιδρύθηκε το 1919 και είναι η πιο παλιά εθνική αεροπορική εταιρία του κόσμου, που λειτουργεί ακόμα και σήμερα με την ίδια ονομασία.

Τέλος, η Ολλανδία θεωρείται μια από τις πιο ανοιχτόμυαλες χώρες του κόσμου, ειδικά όταν μετά το 2001 έγινε η πρώτη χώρα που νομιμοποίησε το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.