Aμφισσα: με θέα τον «ασημένιο» ελαιώνα

amfissa-me-thea-ton-asimenio-elaiona

ΤΕΤΑΡΤΗ, 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Ανάμεσα στην Γκιώνα και τον Παρνασσό και στην άκρη ενός απέραντου ελαιώνα, βρίσκεται η Άμφισσα, μια πόλη με μακρά ιστορία, με φυσικές ομορφιές και αξιοθέατα, αλλά και με ενδιαφέρουσες γειτονικές περιοχές που ενδείκνυνται για εκδρομές.

Στο βόρειο άκρο του Ελαιώνα της Άμφισσας -του αρχαίου Κρισαίου Πεδίου- στους πρόποδες του βουνού Έλατος της Γκιώνας και Δυτικά του Παρνασσού, βρίσκεται η πόλη της Άμφισσας ( http://bit.ly/sWmQ8Q ), με πληθυσμό περίπου 10.000 κατοίκους και με ιστορία που ξεκινά από την αρχαιότητα. Κατά τους νεώτερους χρόνους, αποφασιστική ήταν η συμβολή της στην Επανάσταση του 1821 καθώς στα Σάλωνα –όπως ονομαζόταν η πόλη τότε- δόθηκε στις 25 Μαρτίου το σύνθημα του ξεσηκωμού στη Ρούμελη.

Η Άμφισσα έχει πολλά κληροδοτήματα από ευεργέτες που άφησαν την περιουσία τους για διάφορους κοινωφελείς σκοπούς (Μαρκίδης, Γιαγτζής, Σταλλός, Μαχαιράς κλπ), ενώ επίσης στην πόλη λειτουργούν Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο, Δημοτική Βιβλιοθήκη, Δημοτικό Ωδείο, Εικαστικό εργαστήρι, Παιδική Βιβλιοθήκη, Πολιτιστικοί Σύλλογοι και Δημοτική Φιλαρμονική και Χορωδία με μεγάλη παράδοση.

Το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της, ασχολείται με την καλλιέργεια της ελιάς, αφού η πόλη πλαισιώνεται από ένα πανέμορφο ελαιώνα με δένδρα ηλικίας πολλών εκατοντάδων χρόνων –«Ελαιώνας της Άμφισσας»- ο οποίος προστατεύεται ως μέρος του Δελφικού Τοπίου. Αναφέρεται μάλιστα ότι ο ελαιώνας αυτός είναι ο πιο παλιός στον κόσμο. Οι φημισμένες ελιές Αμφίσσης, ξεχωρίζουν για το μέγεθος και την γεύση τους. Επίσης η Άμφισσα είναι πρώτη στην παραγωγή γάλακτος κατσίκας.

Βόλτα στην πόλη

Η πάνω πλατεία της πόλης ήταν το πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο της Φωκίδας, ενώ η κάτω πλατεία ή πλατεία Ησαΐα, αποτελεί το ουσιαστικό κέντρο της και συγκεντρώνει πλήθος καταστημάτων.

Στην Άμφισσα υπάρχουν ακόμα διατηρημένες παραδοσιακές βιοτεχνίες, όπως βυρσοδεψεία (στην παλιά συνοικία των βυρσοδεψών, Χάρμαινα), κωδωνοποιεία και σχοινοποιεία, που χρονολογούνται από τον καιρό της Τουρκοκρατίας, ενώ κοντά στην πόλη βρίσκεται ο όμορφος Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, μια βυζαντινή εκκλησία του 11ου ή 12ου αιώνα.

Οι επισκέπτες πρέπει να επισκεφτούν τον Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, για να δουν τις τοιχογραφίες του γνωστού ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά και το κάστρο των Σαλώνων, όπου βρισκόταν η ακρόπολη της αρχαίας Άμφισσας από την οποία διατηρούνται λείψανα των αρχαίων Κυκλώπειων Τειχών.

Φωτογραφία: http://www.fokida.gr

Στη βάση του λόφου Κόφινα, στο ανατολικό άκρο της Άμφισσας, βρίσκεται ένας κωνικός βράχος με σκαλισμένο Μυκηναϊκό Τάφο που ονομάζεται «Λυκότρυπα». Υπάρχουν επίσης Ρωμαϊκά και Βυζαντινά μωσαϊκά όπως αυτό του Βαπτιστηρίου (3ος - 4ος αιώνας) και τα ερείπια της μιας βασιλικής εκκλησίας. Τέλος στην Άμφισσα υπάρχουν πολλά παλιά αρχοντικά και νεοκλασικά κτήρια με ανάγλυφες παραστάσεις και ζωγραφιές από τους τοπικούς ζωγράφους της εποχής.

Τέλος, η Άμφισσα είναι γνωστή για τις διάσημες πολιτιστικές εκδηλώσεις της, όπως τα Φωκικά κάθε Αύγουστο, η επέτειος της άλωσης του Κάστρου των Σαλώνων, στις 10 Απριλίου και το Καρναβάλι με πλούσια λαϊκά δρώμενα.

Η γύρω περιοχή

Η γεωγραφική θέση της Άμφισσας, είναι ευνοϊκή για τους επισκέπτες, καθώς η πόλη απέχει μόλις 13 χιλιόμετρα από την παραλία της Ιτέας, 20 χιλιόμετρα από τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών ( www.delphi.gr ) και 30 χιλιόμετρα από την ιστορική πόλη του Γαλαξιδίου. Επίσης η εύκολη πρόσβαση στα βουνά του Παρνασσού και της Γκιώνας, ευνοεί το χειμερινό τουρισμό.

Επίσης αξίζει να επισκεφτείτε τον Ελαιώνα, ένα γραφικό χωριό με φυσικές ομορφιές και βαθύσκιωτα πλατάνια, άφθονα πηγαία νερά και έναν όμορφο καταρράχτη, τη θέση «Καψίτσα» της περιοχής Προσηλίου, όπου έχει κατασκευαστεί δασικό χωριό με 21 ξύλινους οικίσκους, κυριολεκτικά χωμένους μέσα στο ελατοδάσος και τη Βίνιανη (κάτω χωριό στην πεδιάδα) με το όμορφο θέρετρο και με το μοναστήρι της Παναγιάς, όπου μόνασε για μικρό διάστημα ο Κοσμάς ο Αιτωλός.

Φωτογραφία:http://www.fokida.gr

Πώς θα πάτε:

Η Άμφισσα απέχει 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 110 χιλιόμετρα από την Πάτρα. Από Αθήνα, ακολουθήστε την Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας - Λιβαδειά - Δελφοί – Άμφισσα, ενώ από Πάτρα, την Εθνική Οδό Πάτρα - Ρίο - Αντίρριο - Ναύπακτος - Ιτέα – Άμφισσα.

Πού θα μείνετε και πού θα φάτε:

Για τη διαμονή και το φαγητό σας στην πόλη, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: http://bit.ly/fagito_diamoni .

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στις ιστοσελίδες www.fokida.gr και www.amfissa.gov.gr .

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]