Ο Άγιος Βαλεντίνος σε διάφορες χώρες του κόσμου

parisi-erotas
ΠΕΜΠΤΗ, 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Πολλοί τον σνομπάρουν, ακόμα περισσότεροι, όμως, τον γιορτάζουν σε διάφορα μέρη της γης, με το δικό τους τρόπο. Ας δούμε τι κάνουν στην Ιαπωνία, την Εσθονία, τη Σαουδική Αραβία και αλλού, για να πάρουμε -ή να αποφύγουμε- ιδέες.

Γαλλία

Οι Γάλλοι θεωρούνται τόσο από τους ίδιους, όσο και από τους υπόλοιπους λαούς, ως οι πιο ρομαντικοί άνθρωποι του κόσμου, ενώ κυκλοφορεί η φήμη ότι η πρώτη κάρτα του Αγίου Βαλεντίνου προέρχεται από τη Γαλλία, όταν ο Charles, ο Δούκας της Ορλεάνης έστελνε γράμματα αγάπης στη γυναίκα του, ενώ ήταν φυλακισμένος στον Πύργο του Λονδίνου το 1415. Σήμερα, η ανταλλαγή καρτών μεταξύ των ερωτευμένων δεν είναι και τόσο δημοφιλής, αφού οι Γάλλοι προτιμούν να μεταφέρουν τον έρωτά τους στην κουζίνα και το φαγητό.

Εσθονία

Οι μοναχικοί της Εσθονίας σίγουρα δεν νιώθουν αποκομμένοι αυτή την ημέρα του χρόνου, καθώς εκεί φροντίζουν στις 14 Φεβρουαρίου να κάνουν δώρα και στους φίλους, ονομάζοντας την ημέρα «Ημέρα των Φίλων». Έτσι, όλοι βγαίνουν κερδισμένοι και η μέρα χαρακτηρίζεται από την ευρύτερη έννοια της αγάπης. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι ξεχνούν το ρομαντισμό, αφού όλα τα μαγαζιά και εστιατόρια στολίζονται με καρδούλες και άλλα σύμβολα αγάπης και οι ερωτευμένοι γιορτάζουν κανονικά. Οι singles μπορούν να κάνουν μια βόλτα με το λεγόμενο love bus, όπου μπορούν να γνωρίσουν άλλους που ψάχνουν την αγάπη και τον έρωτα.

Ιταλία

Αν και σήμερα οι Ιταλοί γιορτάζουν την Ημέρα των Ερωτευμένων με το γνωστό τρόπο (ρομαντικό δείπνο, σοκολάτες, δώρα κ.ο.κ.), αρχικά, ο Άγιος Βαλεντίνος εορταζόταν ως το Φεστιβάλ της Άνοιξης. Στο πλαίσιο αυτού, νέοι και ερωτευμένοι μαζεύονταν έξω σε κήπους και δέντρα για να απολαύσουν ποίηση και μουσική, πριν βολτάρουν με τους αγαπημένους τους.

Σαουδική Αραβία

Ίσως αποτελεί τη μοναδική χώρα στον κόσμο, όπου η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου απαγορεύεται. Το 2008, αστυνομικοί της χώρας ζήτησαν από τα ανθοπωλεία και τα καταστήματα δώρων να απομακρύνουν όλα τα κόκκινα αντικείμενα μέχρι να περάσει αυτή η ημέρα, θεωρώντας τη γιορτή αυτή κάτι σαν αμαρτία, καθώς ενθαρρύνει... ανήθικες σχέσεις μεταξύ ανύπαντρων αντρών και γυναικών.

Ηνωμένο Βασίλειο

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, συχνά στέλνουν ανώνυμες κάρτες αγάπης, στο πλαίσιο μιας παράδοσης που έχει ρίζες στα βικτωριανά χρόνια. Έτσι, οι παραλήπτες μαθαίνουν ότι έχουν κρυφούς θαυμαστές, ενώ οι αποστολείς ικανοποιούνται γνωρίζοντας ότι τα αντικείμενα πόθου τους γνωρίζουν πλέον ότι κάποιος τα ποθεί. Σε διάφορα μέρη, όμως, έχουν πολύ ξεχωριστούς τρόπους για να γιορτάσουν: στο Norfolk στα δυτικά, ένας μυστηριώδης Jack Valentine χτυπά τις πόρτες των σπιτιών και εξαφανίζεται, αφήνοντας γλυκά για τα παιδιά και στην Ουαλία, στα ανατολικά, η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου έρχεται μερικές εβδομάδες μετά την ημέρα του St Dwynwen (25 Ιανουαρίου), που θεωρείται ο Ουαλός προστάτης των ερωτευμένων.

Ιαπωνία και Νότια Κορέα

Σε αντίθεση με τη Δύση, στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα οι γυναίκες είναι αυτές που αναλαμβάνουν να «κακομάθουν» το σύντροφό τους στην ημέρα αυτή, εκφράζοντας την αγάπη τους και παίρνοντας δώρα (συνήθως σοκολάτες). Η σειρά του ανδρικού φύλου έρχεται στις 14 Μαρτίου, τη Λευκή Ημέρα, όπου ανταποδίδουν τα δώρα και την αγάπη τους. Μόνο που τα δώρα τους πρέπει να είναι πιο ακριβά από αυτά που έλαβαν οι ίδιοι του Αγίου Βαλεντίνου. Στην Ιαπωνία, μάλιστα, έχουν και διάφορα είδη σοκολάτας, ανάλογα με την περίσταση: διαφορετική σοκολάτα για τα αφεντικά, συναδέλφους, άλλη για φίλους και γνωστούς, ξεχωριστή για τους συντρόφους και άλλη για όταν θέλουν να δείξουν έξτρα ενδιαφέρον και αγάπη.

Ταιβάν

Στην Ταιβάν, η παράδοση του Αγίου Βαλεντίνου και της Λευκής Ημέρας γιορτάζονται αντίθετα, με την έννοια ότι οι άντρες χαρίζουν σοκολάτες και δώρα στις γυναίκες του Αγίου Βαλεντίνου κι αυτές ανταποδίδουν παίρνοντας στους άντρες τους σοκολάτες τη Λευκή Ημέρα.