Οδοιπορικό στους νομούς Δράμας και Ξάνθης

drama
ΤΡΙΤΗ, 02 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Ο Αναστάσιος Τσομπανίδης έζησε από κοντά τη μαγεία της φύσης και την ατέρμονη ομορφιά των 2 πανέμορφων αυτών νομών της Ελλάδας.

Ξεκινώντας το οδοιπορικό από τη μία από τις ανατολικότερες εσχατιές της χώρας μας, το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, και με το τετρακίνητο όχημα που ευγενώς μας παραχώρησε η εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων SIXT, κάνουμε την πρώτη στάση στην περιοχή της Νέας Χιλής (7 χιλιόμετρα από την πόλη και από την Παλιά Εθνική Οδό προς Κομοτηνή), όπου δίπλα στο κύμα ξεχωρίζουμε ένα μαγαζί με θαλασσινά. Στο «Θέα-Θάλασσα» θα απολαύσετε ένα ποιοτικό μενού με θαλασσινά με την απεραντοσύνη του Θρακικού Πελάγους που αποτελεί και τη μοναδική εικόνα που θα συνοδεύσει το γεύμα ή το δείπνο σας.

Πομακοχώρια

Συνεχίζοντας την διαδρομή, μέσω της Εγνατίας Οδού, και ενώ δειλά-δειλά αρχίζουμε να ατενίζουμε τη μυθική οροσειρά της Ροδόπης, μετά από 90 περίπου λεπτά στρίβουμε από τη Δυτική Είσοδο της Ξάνθης παίρνοντας τον επαρχιακό δρόμο προς Δράμα. Πολύ σύντομα θα συναντήσουμε τη στροφή προς τα Πομακοχώρια της Ξάνθης, έναν ξεχωριστό κόσμο με απέραντες ιστορικές καταβολές από την αρχαιότητα, για τους οποίους θα αφιερώσουμε ένα ξεχωριστό οδοιπορικό. Η σημαντική χλωρίδα αρχίζει να χαρακτηρίζει την διαδρομή μας με κυρίαρχο στοιχείο το ξεδίπλωμα του ποταμού Νέστου μόλις φθάνουμε στην γραφική κωμόπολη της Σταυρούπολης. Ο ποταμός αποτελεί από μόνος του έναν μοναδικό στην Ευρώπη υδροβιότοπο, ο οποίος εκτός από το ότι πλουτίζει το θρακιώτικο περιβάλλον, αποτελεί και κέντρο αθλητικών δραστηριοτήτων όπως rafting, κανό, ιππασία κ.ά (RiverLand, Forestis στο Παρανέστι, Ηλίας στη γέφυρα της Σταυρούπολης). Στο σημείο μάλιστα της διασταύρωσης του Νέστου με το Αρκουδόρεμα ξεκινάει μια ιδανική παρανέστια πεζοπορία, σε σχήμα δακτυλίου, με διάρκεια 6 χιλιομέτρων, που έχει τη μαγεία της σε κάθε εποχή του χρόνου. Στο μισό περίπου της διαδρομής, και δίπλα στον ποταμό, υπάρχει ένα αισθητικό ξύλινο οίκημα, στο οποίο ο ιδιοκτήτης Ορέστης Μπόζιος έχει δημιουργήσει ένα κέντρο αθλητικών δραστηριοτήτων. Εκεί σταματήσαμε και ήπιαμε το ρόφημά μας και θαυμάσαμε τα χιονισμένα δένδρα που δημιουργούσανε ένα ιδανικό περιβάλλον δίπλα στον ποταμό.

www.flickr.com

Παρανέστι, Νέστος

Συνεχίζοντας και μετά από 20 περίπου χιλιόμετρα φθάνουμε στην κωμόπολη του Παρανεστίου, η οποία, όπως μαρτυρεί η λέξη, βρίσκεται δίπλα στον ποταμό. Με το κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού να αποτελεί μόνο του ένα μουσείο, καταλήγουμε στο ξενοδοχείο Νέσσος (τηλ. 2524021021). Κτισμένο σε έναν μικρό λόφο ατενίζουμε από τα μπαλκόνια του τον Νέστο ,αλλά και την μικρή οροσειρά της Λεκάνης. Συναντάμε έναν ελαφρύ χιονιά. Οι οικοδεσπότες όμως του ξενοδοχείου, Γαβριήλ και Σοφία Γαβρίλογλου, θα σας προσφέρουν μία μοναδική φιλοξενία, η οποία πηγάζει από την αγάπη και την γνώση τους για τον τόπο. Επίσης η μητέρα της Σοφίας, η κυρία Σουλτάνα, θα σας ετοιμάσει με το μαγικό χέρι της καταπληκτικά πρωινά (μπουγάτσα, πίτες, αυγόφετες) με τέχνη, αλλά και προσφυγικό άρωμα, αφού κατάγεται από την Καισάρεια. Επίσης, το ξενοδοχείο λειτουργεί και σαν εστιατόριο με σπιτικά φαγητά της κυρίας Σουλτάνας, αλλά και ντόπια κρέατα που την επιλογή και το ψήσιμό τους το επιμελείται ο Γαβριήλ.

www.flickr.com

Καταρράκτης Αγίας Βαρβάρας

Με το τετρακίνητο αυτοκίνητο της Sixt, αισθανόμαστε ασφάλεια και ξεκινάμε το οδοιπορικό μας στη δυτική πλευρά της Ροδόπης. Πρώτος προορισμός, ο καταρράκτης της Αγίας Βαρβάρας. Για να τον προσεγγίσετε, χρειάζεσαι 30 περίπου λεπτά περπάτημα με αφετηρία την πινακίδα του δημόσιου δρόμου. Η θέα που αντικρίσαμε στον ημιπαγωμένο καταρράκτη είναι μοναδική. Επίσης από την ίδια διαδρομή μπορείτε να φτάσετε, μετά από 1 χιλιόμετρο, στο εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος, όπου δύο αδέρφια έχουν χαράξει πάνω στον βράχο μοναδικές αγιογραφικές λιθογραφίες, πλουτίζοντας έτσι τη βυζαντινή λαϊκή παράδοση της περιοχής.

Συνεχίζοντας συναντάτε τον σχεδόν εγκαταλελειμμένο οικισμό Διπόταμα, με το όνομά του να προέρχεται από την διασταύρωση δύο ποταμών (Αρκουδόρεμα και Στραβόρεμα). Από εκεί και λίγα χιλιόμετρα μετά φτάνετε σε μία διασταύρωση που μετά από 10 χιλιόμετρα σε οδηγεί στον καταρράκτη Τραχωνίου, ενώ στη συνέχεια υπάρχει δυνατότητα με πεζοπορία 15 περίπου λεπτών να αντικρίσετε, σχετικά παγωμένο αυτή την περίοδο, τον υψηλότερο καταρράκτη των Βαλκανίων τον Λειβαδίτη (40 μέτρα). Ανηφορίζοντας λίγα ακόμη χιλιόμετρα και στο αριστερό μας χέρι, συναντάμε πινακίδα για τον καταρράκτη του Λεπίδα, όπου μετά από κατάβαση, 30 περίπου λεπτών, σε στενό μονοπάτι αντικρίζουμε και πάλι ένα μοναδικό θέαμα. Στην επιστροφή, όπως είναι φυσικό, θα έχετε ανάβαση, αλλά η ομορφιά του τοπίου με πλουσιότατη χλωρίδα, ακόμη και για την χειμερινή περίοδο, θα σας αποζημιώσει, αφού διαπερνά τα μάτια σας ένα κινηματογραφικό περιβάλλον.

Νέστος

Η επιτομή αυτή της εξαιρετικής διαδρομής έρχεται με το αντάμωμα των αλπικών λιβαδιών που φέρουν την τουρκική επωνυμία «Ουλούγιαλα». Εκεί οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι αφήνουν τις αγελάδες τους την άνοιξη και τους καλοκαιρινούς μήνες. Θα είναι πράγματι ξεχωριστό να συναντήσετε αυτό το τοπίο χιονισμένο. Επίσης θα πρέπει να τονισθεί ότι γύρω από την περιοχή του Παρανεστίου απλώνεται ένα ιδιαίτερα φροντισμένο δίκτυο δασικών μονοπατιών, με περίμετρο περί τα 160 χιλιόμετρα, που καλύπτουν ένα σημαντικό κομμάτι του νομού Δράμας με εκπληκτικές εναλλαγές, πλούσια πανίδα και μοναδική χλωρίδα που σε μερικές φάσεις της είναι μοναδική στον κόσμο. Σε αυτά τα πλαίσια και από έναν επαρχιακό δρόμο 35 περίπου χιλιομέτρων, και αφού συναντήσετε το εντυπωσιακό υδροηλεκτρικό φράγμα της ΔΕΗ (Θησαυρός) και μετά το χωριό των Θερμών, στη συνέχεια θα βρεθείτε στην είσοδο του Δάσους Ελάτης (γνωστό ως Καραντερέ για την μοναδική μαύρη ελάτη του). Για τα δύο μοναδικά φυσικά μας μνημεία (Παρθένο Δάσος Φρακτού και Καραντερέ) θα αναφερθούμε σε ειδικό αφιέρωμα.

www.wikipedia.org

Παρανέστι

Όλη, λοιπόν, η έκταση που ξεκινάει από τις όχθες του Νέστου και εκτείνεται στο Β.ΒΔ τμήμα του Νομού Δράμας καταλήγει σε κορυφές της Ροδόπης, οι οποίες και αποτελούν τα φυσικά όρια με το βουλγαρικό έδαφος. Δημιουργείται ένας δακτύλιος 160 περίπου χιλιομέτρων, ο οποίος πλουτίζει με παρθένα δάση οξιάς και ελάτης, ρέματα (Αρκουδόρεμα, Στραβόρεμα) μέχρι και φράγματα με τεχνητές λίμνες (Θησαυρού, Πλατανόβρυσης). Η διαδρομή αυτή, κυρίως με την συμβολή και τη σκληρή διαχρονική δουλειά των ντόπιων εθελοντών, είναι μία από τις λίγες που περιλαμβάνεται στο επίσημο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ορεινού Μαραθωνίου Δρόμου. Ο αγώνας, με την διεθνή ονομασία Virgin Forest Trail, διεξάγεται κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου και συγκεντρώνει πάνω από 300 αθλητές από όλο τον κόσμο συμβάλλοντας στην οικονομική τόνωση του τόπου μέσα από τον αθλητικό και ορεινό τουρισμό. Δεύτερος Μαραθώνιος μέσα από σημαντικό μέρος κοινής διαδρομής γίνεται και με χάραξη από τον Νομό Ξάνθης. Έτσι στήθηκε το Rodopi Trail με εξίσου εντυπωσιακή διαδρομή, αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να διεξάγεται ένας και ισχυρότερος αγώνας με πολλαπλά τοπικά οφέλη.

Kyveli Hotel
Βορειοδυτική Ξάνθη

Με αφετηρία την παρανέστια περιοχή του νομού και 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά συναντάμε το γραφικό ορεινό οικισμό του Άνω Καρυόφυτου. Από εκεί μπορείτε να ξεκινήσετε πεζοπορικές διαδρομές, αλλά και με 4x4, διασχίζοντας τους δασικούς δρόμους του τμήματος αυτού της οροσειράς της Ροδόπης. Πολύ ζεστή φιλοξενία μας παρείχε ο Μάκης και η Λόλα Ζεκίδη στον ξενώνα «ΚΥΒΕΛΗ» (τηλ. 2521031031). Ο ιδιοκτήτης, γέννημα-θρέμα της περιοχής, με πολλή αγάπη και γνώση για τον τόπο του, θα σας ενημερώσει για το ποιες είναι οι διαδρομές που αξίζει να ακολουθήσετε για να γευθείτε την ποικιλομορφία του τοπίου της Δυτικής Ροδόπης. Πέρα από τους υπεράνετους χώρους των έξι δωματίων του ξενώνα και την καλόγουστη διακόσμησή τους, πριν ξεκινήσετε τις αποδράσεις σας, η Λόλα θα σας σερβίρει ένα πρωινό με χειροποίητες δικές της δημιουργίες (ομελέτα, μπουγάτσα, αυγόφετες, κρέπες).

Στη συνέχεια ξεκινάτε με βόρεια κατεύθυνση και μετά 20 περίπου λεπτά κατάφυτης διαδρομής, όπου κυριαρχούν οι περήφανες υψηλές οξιές, συναντάμε, στο αριστερό μας χέρι, ταμπέλα για τον καταρράκτη του Λειβαδίτη. Προτείνουμε να αφήσετε εκεί το αυτοκίνητό σας και να πεζοπορήσετε για 1 περίπου ώρα (15 λεπτά στον δασικό δρόμο και 45 λεπτά στο μονοπάτι). Λιγο πριν το τέλος της διαδρομής, αντικρίζετε τον καταρράκτη, με τη μοναδική ομορφιά σε κάθε εποχή του χρόνου.

Χαϊντού

Δασικό Χωριό Ερύμανθου – Δάσος Χαϊντού

Στο πρωτότυπο αυτό χωριό, που κατασκευάστηκε με κοινοτικά κονδύλια και βρίσκεται στην βορειοδυτική πτέρυγα του νομού Ξάνθης, υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας στον ξενώνα κατόπιν συνενόησης με το Δασαρχείο. Από τον Ερύμανθο ξεκινάνε πεζοπορικές διαδρομές μέσω συνδυασμού δασικών δρόμων και μονοπατιών. Πιο συγκεκριμένα προς τις κορυφές της Χαϊντούς (3 ώρες με επιστροφή) και Γυφτόκαστρου (6 ώρες). Από την κορυφή της Χαϊντούς, την οποία και κατακτήσαμε, το θέαμα είναι μοναδικό και εκτείνεται από τη Σαμοθράκη μέχρι την κορυφή του Άθω, όταν ο ορίζοντας είναι καθαρός. Επίσης, στο Δάσος της Χαϊντούς ενδημούν η «κόκκινη ελάτη», που συναντάται μόνο στην Σκανδιναβία, καθώς και η «μαύρη οξιά». Εάν επισκεφθείτε αυτή την περίοδο την περιοχή, θα αντικρύσετε τις συστάδες αυτών των ψηλών και περήφανων δένδρων να συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο με κορωνίδα το βαθύ φαιό πέπλο των πεσμένων φύλλων.

Άνω Καρυόφυτο - Κάτω Καρυόφυτο

Με πεζοπορία 25 περίπου λεπτών από δημόσιο δρόμο, συναντάτε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, τον Νερόμυλο και την Βυζαντινή Γέφυρα. Παρ’ όλα αυτά ο οικισμός του Κάτω Καρυόφυτου μοιάζει εγκαταλελειμμένος.

Toxotes Xanthi Greece fb page
Κομνημά – Λιβερά - Τοξότες (Όχθες Νέστου)

Εξαιρετική πεζοπορική διαδρομή. Μπορείτε, όμως, να την κάνετε με αυτοκίνητο με αρκετό μέρος της να είναι χαραγμένο δίπλα στον ποταμό Νέστο. Πριν το χωριό Κομνηνά, στρίβετε αριστερά, κάνοντας μία παράκαμψη 4 περίπου χιλιομέτρων, όπου και μπορείτε να επισκεφθείτε:

  • Την Ιερά Μονή Κομνηνών (Κωνσταντίνου και Ελένης) για να διαπιστώσετε πώς η ισχυρή θέληση μιας γερόντισσας από την Ιορδανία έχει μεταμορφώσει την ιερή κοινότητα, που για πολλά χρόνια ήταν εγκαταλελειμμένη
  • Υπολείμματα μακεδονικού τάφου με την αρχαιολογία να είναι σχεδόν απούσα.

Επιστρέφοντας στον κεντρικό δρόμο και μετά από μερικά χιλιόμετρα σταματάμε για να απολαύσουμε από ένα παρατηρητήριο τους μαιανδρισμούς του ποταμού Νέστου. Εκεί κοντά στο χωριό Τοξότες, σηματοδοτούμε το τέλος αυτού του οδοιπορικού όπου και δημιουργούνται οι όχθες του Ποταμού Νέστου. Εκεί άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι είναι το φυσικό όριο της Θράκης με την Ανατολικά Μακεδονία, δύο περιφερειών με αμέτρητες δυνατότητες για κάθε είδους εξερευνήσεις.

Χρήσιμες πληροφορίες - θετικές συστάσεις

  • Εστιατόριο «ΜΑΚΗΣ» στο Άνω Καρυόφυτο
  • Ταβέρνα στο Δασικό Χωριό Ερυμάνθου
  • Ξενοδοχείο «ΚΥΒΕΛΗ» (2541031031)
  • Ξενοδοχείο «ΝΕΣΣΟΣ»(2524021021)
  • Αλλαντικά Sary στη Δράμα(2521031533)
  • ΕΟΣΞ (Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ξάνθης)
  • ΕΟΣΔ (Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Δράμας-Κασάπης Κώστας Αντιπρόεδρος-6938330832)

Αναστάσιος Τσομπανίδης