10 πράγματα που δεν ξέρατε για την ημέρα του Αγίου Πατρίκιου

agios-patrikios
ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Πρόκειται για τη σημαντικότερη ιρλανδική γιορτή, η οποία όμως γιορτάζεται σε διάφορα μέρη του κόσμου, ακόμη και στη χώρα μας, με πολλή μπίρα και χορό.

Πραγματοποιείται κάθε χρόνο για 3-4 ημέρες στις 17 Μαρτίου, ενώ έχει καθιερωθεί κατά τον 17ο αιώνα, προς τιμήν του αγίου προστάτη της Ιρλανδίας. Βάζουμε στοίχημα ότι τα παρακάτω δεν τα γνωρίζατε.

1. Ο Άγιος Πατρίκιος δεν ήταν Ιρλανδός. Ήταν Ουαλός.

2. Το τριφύλλι αποτελούσε αρχικά εκπαιδευτικό εργαλείο. Ο Άγιος Πατρίκιος λέγεται ότι το χρησιμοποιούσε για να εξηγήσει την Αγία Τριάδα (Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα) στους Ιρλανδούς.

3. Η πρώτη παρέλαση της ημέρας του Αγίου Πατρίκιου έγινε στη Νέα Υόρκη το 1766.

4. Για πολλά χρόνια, το μπλε ήταν το χρώμα που συνέδεαν οι περισσότεροι με την ημέρα, καθώς το πράσινο θεωρούνταν γρουσούζικο.

5. Το χωριό Dripsey στην κομητεία Cork ήταν για χρόνια το χωριό με τη μικρότερη παρέλαση του κόσμου, μόλις 23,4 μέτρα, ανάμεσα σε 2 pub –την The Weigh Inn και την The Lee Valley. Σήμερα, η πόλη Hot Springs στο Αρκάνσας φιλοξενεί τη μικρότερη παρέλαση, σε μια διαδρομή 30 μέτρων στην οδό Bridge.

6. To 2010, η Όπερα του Σίδνεϊ φωτίστηκε πράσινη για την επέτειο των 200 χρόνων της ημέρας του Αγίου Πατρίκιου.

7. Κάθε χρόνο, στο Σικάγο, η τοπική Ένωση Υδραυλικών «βάφει» τον ποταμό “Kelly” πράσινο. Το χρώμα διαρκεί για περίπου 5 ώρες.

8. Παραδοσιακά, κάθε χρόνο, ο Ιρλανδός ηγέτης παραδίδει ένα μπολ τριφύλλια στον πρόεδρο των Η.Π.Α.

9. Η Guinness κάνει υπέρογκες πωλήσεις την ημέρα του Αγίου Πατρίκιου. Με στοιχεία να μιλούν για 5,5 εκατομμύρια ποτήρια μπίρας να καταναλώνονται στον κόσμο καθημερινά, την ημέρα αυτή τα νούμερα διπλασιάζονται.

10. Η ημέρα δεν ήταν πάντα ένα τεράστιο πάρτι. Αρχικά, η ημέρα του θανάτου του Αγίου Πατρίκιου εορταζόταν ως ένα καθολικό γεύμα και μια ήσυχη, θρησκευτική τελετή. Εθνική εορτή στην Ιρλανδία έγινε το 1903 και μέχρι τη δεκαετία του ’70, οι pub ήταν υποχρεωμένες δια νόμου να παραμένουν κλειστές στις 17 Μαρτίου.