Η Σλοβενία (πρέπει να) είναι ο επόμενος hot προορισμός στην Ευρώπη

lioumpliana-slobenia
ΠΕΜΠΤΗ, 04 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Προσπερνάμε τους δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης και γνωρίζουμε καλύτερα τη Σλοβενία, η οποία μας... «καλεί» για το επόμενο ταξίδι στα ενδότερα της Γηραιάς Ηπείρου και δίνει επιλογές για όλους.

Λιουμπλιάνα, για τους τουρίστες
Γνωστή ως μια από τις πιο όμορφες ευρωπαϊκές πόλεις, η πρωτεύουσα της Σλοβενίας εκτείνεται κατά μήκος του ποταμού Ljubljanica και χωρίζεται σε νέα και παλιά πόλη, με τον σύγχρονο εμπορικό πυρήνα στα δυτικά του ποταμού και το κάστρο στην ανατολική. Το μεγαλύτερο πάρκο της Λιουμπλιάνας, το πάρκο Tivoli, η γέφυρα του Δράκου Zmajski Most, η πλατεία που πήρε το όνομά της από τον μεγαλύτερο ποιητή της Σλοβενίας, France Prešeren, αλλά και το πλήθος εστιατορίων και bar κρατούν το ενδιαφέρον των τουριστών και «γεμίζουν» το ταξίδι τους με εικόνες και παλμό.

Κάστρα, για τους ρομαντικούς
Αν μη τι άλλο, τα κάστρα δεν λείπουν από τη Σλοβενία, χαρίζοντάς της ατμόσφαιρα. Πολλά από αυτά έχουν μετατραπεί σε μουσεία ή ακόμη και ξενοδοχεία, δίνοντας την ευκαιρία στους ταξιδιώτες να ζήσουν μια διαφορετική εμπειρία και να κοιμηθούν σε κάτι πολύ διαφορετικό από το συνηθισμένο ξενοδοχείο (δείτε το Hotel Grad Otočec και το Hotel Golf Grad Mokrice). Κάθε κάστρο είναι ξεχωριστό με το δικό του τρόπο και αν βρεθείτε στη χώρα, μη χάσετε το κάστρο της πρωτεύουσας στην κορυφή του λόφου, το κάστρο Bled με την υπέροχη θέα στη λίμνη Bled, και το κάστρο Predjama στα 9 χιλιόμετρα από το σπήλαιο Ποστόνια, χτισμένο στο βράχο σε ύψος 123 μέτρων (φωτό), στην ιστορική περιοχή Inner Carniola.

Ιουλιανές Άλπεις, για τους αθλητικούς
Εκεί θα βρείτε τοπία που κόβουν την ανάσα, ίσως περισσότερο από κάθε άλλο μέρος της χώρας. Ταξιδέψτε στο Εθνικό Πάρκο Triglav και ανακαλύψτε τις Ιουλιανές Άλπεις, όπου εκτός από το υπέροχο τοπίο, με αλπικές λίμνες, πευκοδάση και ποτάμια που εξυπηρετείται από ορεινά καταφύγια, μπορείτε να κάνετε σκι στις πλαγιές ή πεζοπορία και να θαυμάσετε έναν καταρράκτη 60 μέτρων.

Πόλη Piran, για τους foodies
Συνδυάζοντας το παλιό με το καινούργιο, η μεσαιωνική πόλη Piran, στα νοτιοδυτικά της Σλοβενίας, συναρπάζει κάθε επισκέπτη της. Με τα μικρά της δρομάκια και την κομψή βενετσιάνικη αρχιτεκτονική, η πόλη αυτή είναι σίγουρα κάτι το διαφορετικό. Περάστε οπωσδήποτε από την πλατεία Tatrini και επισκεφτείτε όμορφα μαγαζιά και εστιατόρια, ενώ για υπέροχη θέα της πόλης, ανεβείτε στην Εκκλησία St. George. Σε τοποθεσία ανάμεσα στην Ιταλία και την Κροατία, η πόλη Piran είναι διάσημη και για την fusion κουζίνα της, με ιταλικές και κροάτικες γεύσεις να κάνουν την εμφάνισή τους σε πολλά σλοβένικα πιάτα.

Πόλη Maribor, για τους οινόφιλους
Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σλοβενίας υπήρξε Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Πολιτισμού το 2012 και σήμερα μπορεί να… καυχιέται για το κρασί της, με το Old Vine House να αποτελεί την κύρια ατραξιόν της πόλης, ως ο παλιότερος αμπελώνας του κόσμου, μεγαλύτερος των 400 χρόνων. Στη Maribor, μπορείτε να επισκεφτείτε τις όμορφες πλατείες και τους καθεδρικούς ναούς, να θαυμάσετε εκπληκτική θέα από τους λόφους κι αν αγαπάτε τη μουσική, τον χορό και το φαγητό, ταξιδέψτε στο επόμενο Φεστιβάλ Lent.

Λίμνη Bled, για τους δραστήριους
Ένας από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς της Σλοβενίας είναι η λίμνη Bled, όπου μπορείτε να απολαύσετε θερμές πηγές στο βορειοανατολικό κομμάτι, να γυρίσετε τη λίμνη με πεζοπορία ή να καταπιαστείτε με μια από τις πολλές δραστηριότητες που προσφέρει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η νύχτα παραμένει ζωηρή, πάντως, και για όσους είναι της διασκέδασης, με πλήθος εστιατορίων και bar, ενώ η Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, του 17ου αιώνα, αποτελεί το πιο ιδιαίτερο κτίριο, με διάφορους ρομαντικούς μύθους να κυκλοφορούν γύρω από το όνομά της.

Skofja Loka, για τους λάτρεις της ιστορίας και της τέχνης
Με περίπου 12 χιλιάδες κατοίκους, η Skofja Loka είναι η μεσαιωνική πόλη που θα ξετρελάνει τους φιλότεχνους κι όσους αγαπούν την ιστορία. Είναι η γενέτειρα της παλιότερης παράστασης της Σλοβενίας, με τίτλο “Skofja Loka Passion Play” που γράφτηκε το 1715 από τον Father Romuald και αναπαριστά τα Πάθη του Χριστού. Ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα είναι το Μοναστήρι Καπουτσίνων Skofja Loka, το οποίο χτιζόταν από το 1707 ως το 1713 και φιλοξενεί περίπου 30 χιλιάδες βιβλία.