Περιήγηση στους πιο ανοιξιάτικους κήπους του κόσμου

nong-nooch
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Μιας και η καραντίνα μας έχει κρατήσει μακριά από τη φύση και την άνοιξη, είναι ευκαιρία να κάνουμε ένα διαδικτυακό ταξίδι σε κήπους του κόσμου που φημίζονται για την ομορφιά και τα χρώματά τους.

Nong Nooch Τροπικός Βοτανικός Κήπος, Ασία
Στην πόλη Pattaya της Ταϊλάνδης μπορεί κάποιος να εξερευνήσει τον πανέμορφο κήπο Nong Nooch, ο οποίος εκτείνεται σε 2 τετραγωνικά χιλιόμετρα και χωρίζεται σε μικρότερους κήπους, όπως τον Κήπο Canna, τον Butterfly Hill, τον Blue Garden και τον Κήπο Stonehenge. Εκτός του ότι φιλοξενεί τη μεγαλύτερη ποικιλία ορχιδέας στην Ταϊλάνδη με περισσότερα από 650 είδη, ο Κήπος Nong Nooch διαθέτει και μια Τράπεζα του φυτού Κύκας, προκειμένου να προστατευτεί αυτό το σπάνιο είδος. Ο κήπος άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το 1980, αφού χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως φυτεία για τα ντόπια τροπικά φρούτα. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει ένας από τους πιο όμορφους κήπους του κόσμου, τόσο για το τοπίο που συνθέτει, όσο και για την ποικιλία λουλουδιών και φυτών, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει και ψυχαγωγία, όπως ταϊλανδέζικα πολιτιστικά σόου, σόου με ελέφαντες κ.ά.

Κήποι Butchart, Καναδάς
Ο κόλπος Brentwood στη Βρετανική Κολομβία φιλοξενεί μια από τις όμορφες ανοιχτές εκτάσεις με φυτά και δέντρα, τους Κήπους Butchart. Εκεί, τα άνθη από περισσότερα από 1 εκατομμύριο φυτά γεμίζουν το οπτικό πεδίο με χρώμα, μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι και το μέρος έχει ανακηρυχτεί Εθνικό Ιστορικό Μνημείο του Καναδά. Κάθε χρόνο, περίπου 1 εκατομμύριο επισκέπτες φτάνουν στην περιοχή για να θαυμάσουν το ξεχωριστό αυτό θέαμα, με περισσότερες από 900 ποικιλίες πολύχρωμων άνθεων. Οι κήποι αυτοί άνθισαν υπό τη φροντίδα της Jennie Butchart, η οποία έφτασε στη Δυτική Ακτή του Καναδά με το σύζυγό της στις αρχές του 1900. Από το 1906 ως το 1929 ξεκίνησε να φτιάχνει κήπους και από το 1920, οι επισκέπτες των κήπων είχαν ήδη αρχίσει να φτάνουν τους 50 χιλιάδες κάθε χρόνο. Σήμερα, οι κήποι έχουν επάξια μια θέση ανάμεσα στους ομορφότερους του κόσμου.

Κήπος των Θαυμάτων, Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Μια ματιά στη φωτογραφία με τον Κήπο των Θαυμάτων στο Ντουμπάι και δεν θα αργήσετε να αισθανθείτε σαν να βρίσκεστε στη Χώρα των Θαυμάτων. Στον κήπο αυτό ανθίζουν 45 εκατομμύρια λουλούδια και δεν έχει κερδίσει άδικα τον τίτλο του πιο μεγάλου κήπου του κόσμου. Πρόκειται για ένα μοναδικό θέαμα που ουσιαστικά έχει χτιστεί στην έρημο και ο επικεφαλής του εγχειρήματος δηλώνει ότι πρόκειται για ένα τρανό παράδειγμα του πώς μπορεί κάποιος να «πρασινίσει» την έρημο χρησιμοποιώντας απόνερα. Οι σχεδιαστές, μάλιστα, πήραν έξτρα προφυλάξεις για να προστατέψουν τον κήπο από το περιβάλλον, όπως π.χ. δέντρα στην περίμετρο που «κόβουν» τον άνεμο. Σε αντίθεση, όμως, με τους περισσότερους κήπους του κόσμου, ο Κήπος των Θαυμάτων το καλοκαίρι παραμένει κλειστός, λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών.

Εθνικός Βοτανικός Κήπος Kirstenbosch, Νότια Αφρική
Στους πρόποδες του βουνού Τραπέζι στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, ο Εθνικός Βοτανικός Κήπος Kirstenbosch είναι πραγματικά εντυπωσιακός και περιλαμβάνει περισσότερα από 7 χιλιάδες είδη φυτών, όπως και μικρότερους θεματικούς κήπους. Ένας από αυτούς είναι και ο Θεραπευτικός Κήπος που προστατεύει διάφορα είδη φυτών, γνωστά για τις θεραπευτικές τους ικανότητες. Ο κήπος δημιουργήθηκε το 1913 ως ο πρώτος βοτανικός κήπος του κόσμου, με στόχο να διατηρήσει τη μοναδική χλωρίδα της Νότιας Αφρικής και σήμερα αποτελεί τον πρώτο και πιο δημοφιλή από τους εθνικούς κήπους της χώρας, ενώ προστατεύεται και ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Η καλύτερη εποχή να τον επισκεφτεί κάποιος είναι την άνοιξη, όταν ανθίζει και το εθνικό λουλούδι protea.

Kήπος Keukenhof, Ολλανδία
Με 75 χιλιάδες τουλίπες σε περισσότερα από 600 είδη, ο συγκεκριμένος κήπος είναι χωρίς αμφιβολία από τους πιο χρωματιστούς του κόσμου. Όταν είναι ανθισμένος, οι τουλίπες και τα υπόλοιπα λουλούδια δημιουργούν μια θάλασσα από έντονα χρώματα και αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο κήπο του πλανήτη, μετά τον Κήπο των Θαυμάτων. Είναι γνωστός και ως ο Κήπος της Ευρώπης και η ονομασία του σημαίνει «αυλή της κουζίνας», την οποία και πήρε μετά τη χρήση του τον 15ο αιώνα ως το μέρος που άνθρωποι κυνηγούσαν και μάζευαν τροφή για το κάστρο του Jacoba van Beieren. Το πάρκο ανασχεδιάστηκε το 1857 και σήμερα είναι –δυστυχώς- ανοιχτό μόνο την άνοιξη για τους επισκέπτες.

Κήποι της Hunter Valley, Αυστραλία
Στο Pokolbin της Αυστραλίας, οι Κήποι της Hunter Valley χωρίζονται σε 10 ξεχωριστούς κήπους με διάφορα θέματα, από ινδικό μωσαϊκό μέχρι επίσημος κήπος και διάφορα άλλα, ενώ στον παραμυθένιο κήπο οι επισκέπτες μπορούν να ψάξουν για όμορφα μωσαϊκά και χαρακτήρες από τα αγαπημένα τους παιδικά τραγούδια. Σε σχέση με άλλους κήπους, είναι σχετικά καινούργιος: αγοράστηκε το 1997 και χρειάστηκε 5 χρόνια για να αναπτυχθεί, ενώ άνοιξε για το κοινό τον Οκτώβρη του 2003. Σύμφωνα με τη σελίδα του στο facebook περιέχει περισσότερα από 6 χιλιάδες δέντρα, 600 χιλιάδες θάμνους και 1 εκατομμύριο ποώδεις βλαστήσεις εδάφους.