Τολέδο: σκηνικό μεσαιωνικής πόλης στο κέντρο της Ισπανίας

toledo
ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Περνά… ξυστά από τη Μαδρίτη, απέχοντας μόλις 70 χιλιόμετρα, είναι χτισμένο πάνω σε λόφο και βρίσκεται στο κέντρο της Ισπανίας, χαρίζοντας ένα ονειρεμένο σκηνικό για βόλτες και φωτογραφίες σε όποιον το επισκεφτεί.

Η πρώτη μας σκέψη στο άκουσμα της Ισπανίας είναι πάντα η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη. Το Τολέδο, όμως, στη δεξιά όχθη του ποταμού Τάγου, υπήρξε πρωτεύουσα της ισπανικής αυτοκρατορίας, αποτελώντας μια ολόκληρη πόλη-μουσείο ιστορίας και αρχιτεκτονικής και από το 1986 περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Αυτό και μόνο αρκεί για να μας δελεάσει να περιηγηθούμε στους δρόμους και τα αξιοθέατά του, γνωρίζοντας λίγο καλύτερα την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, καθώς και της αυτόνομης κοινότητας Καστίλη-Λα Μάντσα.

Βόλτα στα αξιοθέατα της πόλης

Θα χρειαστείτε τουλάχιστον 3 γεμάτες ημέρες για να δείτε τα αξιοθέατά του και να νιώσετε πραγματικά τον παλμό της πόλης. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.

Πάμε πλατεία (Ζοκοντόβερ);

Κάθε πόλη έχει το τουριστικό της κέντρο και στο Τολέδο, αυτό το κέντρο χτυπά στην πλατεία του Ζοκοντόβερ, όπου θα βρείτε κόσμο, πλήθος από café και φυσικά πολλά ισπανικά μεζεδάκια, γνωστά ως tapas. Εκτός, όμως, από τις γευστικές απολαύσεις και την περατζάδα στον καστιγιάνικο ήλιο, μπορείτε να θαυμάσετε και την αρχιτεκτονική της πόλης τριγύρω, αλλά να μάθετε και την ιστορία της πλατείας, η οποία για εκατοντάδες χρόνια ήταν ανοιχτή αγορά, ενώ εκεί πραγματοποιούνταν και εκτελέσεις και καύσεις από την Ιερά Εξέταση.

Γνωριμία με τον Ελ Γκρέκο

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, διάσημος με τo ισπανικό προσωνύμιο El Greco, δηλαδή «Ο Έλληνας» , μπορεί να γεννήθηκε στην Κρήτη, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το έζησε μακριά από την Ελλάδα και το Τολέδο ήταν μια από τις αγαπημένες του πόλεις, όπου μεγαλούργησε και άφησε την τελευταία του πνοή. Σήμερα, μπορείτε να επισκεφτείτε το μουσείο που στεγάζει τη συλλογή των έργων του και κάποτε υπήρξε το σπίτι νοίκιαζε ο ίδιος ο καλλιτέχνης για 27 χρόνια.

Περιήγηση στο Αλκαζάρ

Κατευθυνθείτε στα νότια της πλατείας, στο ψηλότερο σημείο της πόλης, για να βρείτε εκεί το Αλκαζάρ, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα της πόλης. Πρόκειται για ένα θεόρατο φρούριο, που έχει χρησιμοποιηθεί ως φρούριο, κάστρο και παλάτι, με ρίζες που φτάνουν πίσω στον 3ο αιώνα μ.Χ. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια έχει υποστεί φωτιές και σχεδόν ολική καταστροφή στον ισπανικό εμφύλιο, ενώ ξαναχτίστηκε υπό τη δικτατορία του Φράνκο και σήμερα λειτουργεί ως πολεμικό και στρατιωτικό μουσείο (Museo del Ejército) και ως βιβλιοθήκη της περιφέρειας (Biblioteca Autonómica).

Πέρασμα από τη Συναγωγή του Ελ Τρανσίτο

Πρόκειται για μια μαγευτική συναγωγή, η οποία χτίστηκε το 1355 με ειδική άδεια του Βασιλιά Πέδρο I και σήμερα στεγάζει το Μουσείο Sefardí. Τα εκθέματα που θα δείτε εκεί θα σας δώσουν μια γεύση της ιστορίας της εβραϊκής κουλτούρας στην Ισπανία, ενώ η συναγωγή, από το 1492 που εκδιώχτηκε το μεγαλύτερο μέρος των Εβραίων του Τολέδο, μέχρι το 1877, είχε διάφορες χρήσεις ως στρατώνας, ερημητήριο κ.ο.κ. Αρχαιολογικά ευρήματα, κοστούμια, τελετουργικά αντικείμενα, κήποι είναι μερικά μόνο από αυτά που θα θαυμάσετε σε αυτό το αξιοθέατο.

Βόλτα στον Καθεδρικό Ναό

Ο καθεδρικός του Τολέδο βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους 10 καθεδρικούς της Ισπανίας και αποτελεί ένα πραγματικά εντυπωσιακό παράδειγμα μεσαιωνικής, γοτθικής αρχιτεκτονικής, με το εσωτερικό του γεμάτο με τα κλασικά χαρακτηριστικά αυτού του στυλ (βιτρό, παράθυρο με τριαντάφυλλο κ.ο.κ.) και το ιερό να παρουσιάζει τη ζωή του Χριστού και της Παρθένου. Από τον καθεδρικό δεν λείπουν και στοιχεία της μουσουλμανικής κοινότητας που παρέμεινε στην Ισπανία, αλλά και της ισπανικής αναγέννησης. Το highlight του ναού είναι το σκευοφυλάκιο, όπου βρίσκεται και μια γκαλερί με πίνακες από μεγάλους ζωγράφους, από τον Caravaggio, τον El Greco, τον Velázquez και άλλους, ενώ με 3 ευρώ έξτρα μπορείτε να ανεβείτε στο καμπαναριό και να θαυμάσετε την υπέροχη θέα της πόλης, πάνω από το κέντρο του ιστορικού Τολέδο.

Τα αξιοθέατα δεν σταματούν εδώ, αφού σας περιμένει ακόμη η Εκκλησία του Αγίου Θωμά με το αριστουργηματικό έργο του Ελ Γκρέκο «Η Ταφή του Κόμητος Οργάθ», το Μουσείο de Santa Cruz, το οποίο κάποτε υπήρξε νοσοκομείο και σήμερα φιλοξενεί τεράστιους θησαυρούς τέχνης, η γέφυρα Puente de Alcántara για να δείτε το ηλιοβασίλεμα και πολλά ακόμη που θα ανακαλύψετε αν αφήσετε τον εαυτό σας να «χαθεί» στους δρόμους του.

Πού να φάτε με… ισπανικό αέρα

Επειδή δεν γίνετε να φύγετε από το Τολέδο χωρίς να δοκιμάσετε ντόπια tapas, περάστε οπωσδήποτε από το La Abadía, όπου θα βρείτε και ελαφριά πιάτα, ενώ για τοπικές σπεσιαλιτέ και μπίρα, προτιμήστε το Bar Ludena. Μοντέρνα ισπανική κουζίνα θα βρείτε στο Alfileritos24 (19-20 ευρώ τα κυρίως) και το Kumera, με καινοτόμες παρεμβάσεις σε παραδοσιακά πιάτα και ξακουστό foie gras, για τους λάτρεις της γαλλικής.

Πού να κλείσετε δωμάτιο

Στο Hotel Martin στα 400 μέτρα από την Πύλη Bisagra, την είσοδο της Παλιάς Πόλης του Τολέδο που περιλαμβάνεται στα αξιοθέατα της UNESCO, θα βρείτε δωμάτια από 48 ευρώ τη βραδιά, ενώ από 43 ευρώ τη βραδιά σας περιμένει το Hostal Los Guerreros, στα 350 μέτρα από τα ερείπια του Ρωμαϊκού Τσίρκου. Στην καρδιά της παλιάς συνοικίας του Τολέδο, σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από την εμβληματική πλατεία Plaza de Zocodover, το Hotel Real De Toledo διαθέτει όμορφα και σύγχρονα δωμάτια από 50 ευρώ τη βραδιά αν πετύχετε τις προσφορές του, ενώ πιο οικονομικό από όλα είναι ο ξενώνας Posada de Peregrinos, επίσης κοντά στην είσοδο της Παλιάς Πόλης, από 35 ευρώ τη βραδιά.

Τζούλια Τασώνη