Όταν κοιτάς από ψηλά...

otan-koitas-apo-psila

Φωτογραφία: http://swfc-shanghai.com

ΠΕΜΠΤΗ, 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Απολαύστε τη θέα από τα πιο συναρπαστικά παρατηρητήρια στον κόσμο, όπου θα νιώσετε σα να βρίσκεστε στον αέρα!

Λίγα μέτρα τσιμέντου ή ελάχιστα εκατοστά από γυαλί ή άλλο υλικό, χωρίζουν από το χάος, μερικά από τα πιο εντυπωσιακά παρατηρητήρια ανά τον κόσμο. Ακόμη κι αν δεν πάσχετε από υψοφοβία, δεν αποκλείεται εκεί ψηλά να αισθανθείτε μια δόση ιλίγγου. Εξάλλου, τα παρατηρητήρια στους ουρανοξύστες (και σε άλλα κτήρια ή κατασκευές) έχουν και αυτό το στόχο: να ανεβάσουν την αδρεναλίνη σας και να σας δημιουργήσουν την αίσθηση ότι... πετάτε. Επιπλέον, αποτελούν απόδειξη της απίστευτης εξέλιξης του κατασκευαστικού κλάδου που δείχνει να συναγωνίζεται με την ίδια τη φύση.

Ανεβείτε τους δεκάδες ορόφους με ανελκυστήρες τελευταίας τεχνολογίας και αισθανθείτε το στομάχι σας να «δένεται» καθώς διανύετε εκατοντάδες μέτρα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Ευτυχώς για εκείνους που τους αρέσουν τα ύψη, υπάρχουν αμέτρητες επιλογές παρατηρητηρίων που προσφέρουν εντυπωσιακή θέα σε αστικά ή φυσικά τοπία τριγύρω.

Το Burj Khalifa στο Ντουμπάι, φτάνει περίπου τα 830 μέτρα ύψος και είναι το υψηλότερο κτήριο, με παρατηρητήριο στον 124ο όροφο και η είδηση των εγκαινίων του έκανε το γύρο του κόσμου. Υπάρχουν όμως και παλαιότερα ή πιο χαμηλά κτήρια με κατασκευές που συνεπαίρνουν, όπως γυάλινα μπαλκόνια ή εξέδρες για bungee jumping.

Ωστόσο, για κάποιους άλλους η θέα από τους κατασκευαστικούς «γίγαντες» του σήμερα τείνουν να απομονώνουν τους τουρίστες από τις πόλεις που βρίσκονται πολύ χαμηλότερα –κάτι σα να τις κοιτάζουν από το παράθυρο ενός αεροπλάνου.

Δείτε τα παρακάτω συναρπαστικά παρατηρητήρια και αποφασίστε τι ισχύει για εσάς…

Διεθνές οικονομικό κέντρο της Shanghai, Κίνα

Στον 100ο όροφο του παρατηρητηρίου του Shanghai World Financial Center ( http://swfc-shanghai.com/ ), η κορυφαία σειρά των τριών επιπέδων του παρατηρητηρίου, βρίσκεται στα 474 μέτρα και είναι η υψηλότερη στον κόσμο. Οι εραστές της αρχιτεκτονικής θα ενθουσιαστούν για το γεγονός ότι εκτείνεται στο πιο ιδιαίτερο σημείο του κτιρίου, το ορθογώνιο σημείο που κάνει ολόκληρο το κτήριο να μοιάζει με ένα γιγαντιαίο ανοιχτήρι μπουκαλιών!

Μη χάσετε: Παρατηρήστε το περίτεχνο ασανσέρ του Toshio Iwai καθώς ανεβαίνετε προς τα πάνω.

Πύργος τηλεόρασης και παρατηρητήριο Guangzhou, Guangzhou, Κίνα

Αυτός ο εκπληκτικός πύργος 618 μέτρων ( http://gztvtower.info ) έχει δύο κύριες λειτουργίες: υποστηρίζει μια κεραία τηλεόρασης και αποτελεί ένα τέλειο παρατηρητήριο με εντυπωσιακή θέα. Στα αξιοθέατα συμπεριλαμβάνεται μια οργανωμένη ξενάγηση στα 182 μέτρα, κατά μήκος μιας ελικοειδούς σκάλας που βρίσκεται ανάμεσα σε χαλύβδινη κατασκευή, ένα κλιμακωτό παρατηρητήριο στην κορυφή, όπου οι εντυπωσιασμένοι επισκέπτες μπορούν να χαλαρώσουν στις κερκίδες και ακόμη, η υψηλότερο στον κόσμο ρόδα λούνα παρκ.

Φωτογραφία: http://gztvtower.info

Μη χάσετε: Λέγεται ότι στα δύο περιστρεφόμενα εστιατόρια δε σερβίρεται σούπα , καθώς είναι δύσκολο για τους επισκέπτες τους να καταφέρουν να την φάνε!

Burj Khalifa, Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Σημειώστε ότι ενώ το παρατηρητήριο στο υψηλότερο κτήριο ( www.burjkhalifa.ae ) στον κόσμο -περίπου 830 μέτρα- ονομάζεται At the Top (στην κορυφή), δε βρίσκεται στην κορυφή, αλλά στον 124ο όροφο, από τους 163 συνολικά. Εκεί υπάρχουν ψηλά παράθυρα με τέλεια θέα, μια ανοιχτή βεράντα και μια απαράμιλλη οπτική της πόλης, σα να βλέπετε φωτογραφία.

Φωτογραφία: http://www.burjkhalifa.ae

Η συμβουλή μας: Αγοράστε online εισιτήρια από πριν, αν θέλετε να επισκεφτείτε το παρατηρητήριο την ώρα του ηλιοβασιλέματος, καθώς οι ουρές είναι μεγάλες.

Grand Canyon Skywalk, Αριζόνα, ΗΠΑ

Αλήθεια, τίνος ιδέα ήταν αυτό; Μια πεταλωτή, γυάλινη γέφυρα ( www.grandcanyonskywalk.com ) στην άκρη ενός φαραγγιού, στο φημισμένο Grand Canyon, με τον ποταμό Κολοράντο, 1.219 από κάτω σας, είναι σίγουρα το πιο ψηλό παρατηρητήριο στον κόσμο! Και ίσως το πιο εντυπωσιακό. Πρόκειται για μια μοναδική κατασκευή, ένα αρχιτεκτονικό θαύμα πρωτοποριακής μηχανικής, όπου το μόνο πράγμα που διαχωρίζει τους επισκέπτες από το χάος, είναι το χοντρό γυάλινο πάτωμα! Φυσικά δε χρειάζεται να πούμε ότι η θέα κόβει την ανάσα.

Φωτογραφία:http://www.grandcanyonskywalk.com

Παρατηρήστε αυτό: Οι επισκέπτες πρέπει να φοράνε χάρτινα παπούτσια πάνω από τα κανονικά τους παπούτσια, για να μην γδέρνουν το γυάλινο πάτωμα!

Διεθνές κέντρο εμπορίου, Χονγκ Κονγκ

Το παρατηρητήριο Sky 100 ( www.sky100.com.hk ), στην κορυφή αυτού του πρόσφατα ολοκληρωθέντα ουρανοξύστη των 108 ορόφων, δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να θαυμάσουν το νησί του Χονγκ Κονγκ πανοραμικά, από την πλευρά Kowloon του λιμανιού Victoria. Το κτήριο διαθέτει πρωτοποριακούς εμπορικούς χώρους, πολυτελείς κατοικίες και δύο 6 αστέρων ξενοδοχεία. Έχει 108 ορόφους και ύψος 484 μέτρα.

Φωτογραφία:http://www.sky100.com.hk

Η συμβουλή μας: Προσπαθήστε να επισκεφθείτε το sky 100 την περίοδο των Χριστουγέννων, όταν το Χονγκ Κονγκ είναι στολισμένο με χιλιάδες λαμπιόνια.

SkyTower, Auckland, Νέα Ζηλανδία

Ο πύργος Skytower ( www.skycityauckland.co.nz/Attractions/Skytower.html ), στα 328 μέτρα πάνω από τη γη, αποτελεί την υψηλότερη κατασκευή στη Νέα Ζηλανδία και αν και δεν κατέχει κανένα παγκόσμιο ρεκόρ, έχει δύο μοναδικά αξιοθέατα που ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη: Το Sky Jump, που δίνει την ευκαιρία σε όποιον θέλει να πηδήξει στο κενό, δεμένος με ένα σχοινί και το Walk Sky, μια βόλτα γύρω από την πέργκολα του πύργου, φυσικά με την ασφάλεια επίσης ενός σχοινιού.

Φωτογραφία: http://www.skyjump.co.nz/SJ_Galleries

Παρατηρήστε αυτό: Παρόμοιο Skywalk είναι διαθέσιμο και στο Sydney Tower στην Αυστραλία και το Macau Tower στην Κίνα.

Empire State Building, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Αυτός ο εμβληματικός, Art Deco ιστορικός ουρανοξύστης της Νέας Υόρκης ( www.esbnyc.com ), στο κέντρο του Μανχάταν, αποτελεί «must» για κάθε επισκέπτη της πόλης. Υπήρξε ο υψηλότερος ουρανοξύστης στον κόσμο για 41 χρόνια, από την ολοκλήρωσή του το 1931, έως το χτίσιμο του Βόρειου Πύργου του Παγκόσμιου Εμπορικού Κέντρου το 1972. Το παρατηρητήριο στον 86ο όροφο έχει ένα εξωτερικό μπαλκόνι που δίνει στους επισκέπτες μια πλήρη εικόνα από τα αξιοθέατα και τους ήχους της Νέας Υόρκης.

Έχετε υπόψη σας: Με μερικά δολάρια παραπάνω, μπορείτε να ανεβείτε μέχρι και τον 102ο όροφο, σε ένα παρατηρητήριο κλειστού τύπου.

Πύργος τηλεόρασης Fernsehturm, Bερολίνο, Γερμανία

Μπορεί να υπάρχουν πολλοί περίεργοι πύργοι τηλεόρασης στον κόσμο, αλλά ο 367 μέτρων στύλος από σκυρόδεμα στην Alexanderplatz του Βερολίνου ( www.tv-turm.de/en/index.php ) που κατασκευάστηκε το 1969, έχει μια ιδιαίτερα περίεργη ιστορία. Επέτρεπε στους Γερμανούς της Ανατολικής πλευράς να βλέπουν, μεταξύ άλλων, την πόλη στην άλλη πλευρά του Τείχους. Ο πύργος είναι ορατός από όλες τις κεντρικές περιοχές του Βερολίνου και παραμένει σύμβολό της. Το αρχικό συνολικό ύψος του πύργου ήταν 365 μέτρα, αλλά μετά από την εγκατάσταση μιας νέας κεραίας τη δεκαετία του '90, το ύψος έφτασε τα 368 μέτρα. Η πλατφόρμα επισκεπτών βρίσκεται στα 204 μέτρα.

Η συμβουλή μας: Επισκεφτείτε το «υψηλότερο» μπαρ στο Βερολίνο και δοκιμάστε το κοκτέιλ 360 μοίρες: Smirnoff vodka, Triple Sec, Gordon’s Dry Gin, vanilla syrup, lime juice και cranberry juice.

The Space Needle, Σιάτλ, ΗΠΑ

Τώρα που μιλάμε για ουρανοξύστες-σύμβολα, λίγες πόλεις έχουν «σημαδευτεί» τόσο από μια αρχιτεκτονική κατασκευή, όσο το Σιάτλ από το Space Needle ( www.spaceneedle.com ) που προσφέρει μια πραγματικά υπέροχη θέα στην πιο ζωντανή πόλη του βορειοδυτικού Ειρηνικού. Έχει ύψος 184 μέτρα και πλάτος 42 μέτρα στο πιο φαρδύ σημείο του, ενώ διαθέτει παρατηρητήριο στα 158 μέτρα.

Η συμβουλή μας: Επισκεφτείτε οπωσδήποτε το περιστρεφόμενο εστιατόριο SkyCity στο παρατηρητήριο.