Πάμε βόλτα στα πιο όμορφα εθνικά πάρκα της Ευρώπης

lake-district-national-park
ΤΡΙΤΗ, 08 ΜΑΙΟΥ 2018

Με ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα, κάποια εθνικά πάρκα της Ευρώπης κόβουν την ανάσα και προσελκύουν πλήθη τουριστών συνεχώς. Ας πάμε μια διαδικτυακή βόλτα σε κάποια από αυτά, που ίσως δώσουν ιδέες για τον επόμενό μας προορισμό.

Εθνικό Πάρκο Lake District, Αγγλία
Το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο της Αγγλίας, το Lake District, τιμάται τόσο από τους τουρίστες, όσο και από τους ντόπιους, φιλοξενώντας το ψηλότερο βουνό της χώρας, Scafell Pike, όπως και τις μεγαλύτερες και βαθύτερες λίμνες, Wastwater και Windermere. Εκτός αυτού, έχει συνδεθεί και με τα ποιήματα του ρομαντικού ποιητή, William Wordsworth, όπως και άλλων ποιητών, επιβεβαιώνοντας την ομορφιά του.

Εθνικό Πάρκο Loch Lomond and the Trossachs, Σκωτία
Σε μια απίστευτη τοποθεσία με εκθαμβωτική θέα βγαλμένη από καρτ-ποστάλ, το Εθνικό Πάρκο Loch Lomond and the Trossachs φιλοξενεί πλήθος λιμνών και βουνών, με τους επισκέπτες να καταφτάνουν να δουν τη φύση και να πεζοπορήσουν στα υπέροχα μονοπάτια του. Στα εδάφη του υπάρχουν μικρά χωριά, με 15,600 κατοίκους, 57 φυσικά αξιοθέατα, δύο δασικά πάρκα (το Queen Elizabeth και το Argyll) και πολλά άλλα.

Εθνικό Πάρκο Cinque Terre, Ιταλία
Η περιοχή Cinque Terre της Ιταλίας είναι μια από τις πιο γραφικές της χώρας, αλλά και της Ευρώπης, γνωστή παγκοσμίως για τις χαρακτηριστικές ομορφιές της στα βράχια της δυτικής Λιγουρίας. Το Εθνικό Πάρκο Cinque Terre είναι το μικρότερο εθνικό πάρκο της χώρας, έκτασης 38.60 km2, και είναι ταυτόχρονα το πρώτο, γι’ αυτό και αποτελεί προστατευμένη περιοχή από το 1999, αποτελώντας Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco από το 1997. Βρίσκεται στην επαρχία La Spezia της Λιγουρίας, στη βόρεια Ιταλία και είναι πολύ πυκνοκατοικημένο, με 5 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους στις 5 μικρές του πόλεις: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Monterosso και Vernazza. Ειδικά αν είστε ρομαντικοί και ερωτευμένοι, η θέα στο εθνικό πάρκο Cinque Terre θα σας μείνει αξέχαστη.

Εθνικό Πάρκο Vatnajökull, Ισλανδία
Η Ισλανδία φημίζεται ούτως ή άλλως για τα μοναδικά τοπία της. Το Εθνικό Πάρκο Vatnajökull δεν θα μπορούσε παρά να προσφέρει στη μοναδικότητα της χώρας ως ένα από τα 3 εθνικά πάρκα της, περικλείοντας τον παγετώνα Vatnajökull και τις γύρω περιοχές του. Σε μια περιοχή 13,920 km², στο πάρκο αυτό πραγματοποιείται μια συνεχής μάχη ανάμεσα στον πάγο και τη φωτιά, με παγετώνες, ηφαίστεια, ποτάμια, φαράγγια και μοναδικά τοπία.

Εθνικό Πάρκο Bialowieza, Πολωνία
Αποτελεί μια από τις πιο καθαρές, πράσινες εκτάσεις της ηπείρου, βρίσκεται στην ανατολική Πολωνία, στα σύνορα με τη Λευκορωσία, και είναι διάσημο για την προστασία του καλύτερα διατηρημένου μέρους του δάσους Białowieża, του τελευταίου πανάρχαιου δάσους της Ευρώπης. Φιλοξενεί το μεγαλύτερο πληθυσμό του ευρωπαϊκού βίσονα, που αποτελεί ένα από τα πιο βαριά ζώα ξηράς της ηπείρου, ενώ στο πάρκο βρίσκεται επίσης μουσείο και ξεναγοί που αποκαλύπτουν τη μακρά ιστορία του δάσους.

Εθνικό Πάρκο Lauterbrunnen Valley, Ελβετία
Θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα σημεία των Άλπεων, με 72 καταρράκτες να «στολίζουν» τους αγέρωχους λόφους του. Οι καταρράκτες αυτοί είναι από μόνοι τους εκθαμβωτικοί, ενώ το χειμώνα κάποιοι παγώνουν, δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα που προσελκύει τους πάντες, από διάσημους ποιητές, μέχρι οικογένειες για διακοπές.

Εθνικό Πάρκο Plitvice Lakes, Κροατία
Άλλο ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco από το 1979, το Εθνικό Πάρκο Plitvice Lakes αποτελεί το παλαιότερο εθνικό πάρκο στην Κροατία και ένα από τα παλαιότερα στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Τα σημεία που το κάνουν να ξεχωρίζει είναι οι παραμυθένιες λίμνες του, με τα μονοπάτια ανάμεσά τους να επιτρέπουν στους επισκέπτες να βρεθούν κοντά τους και να απολαύσουν τη μοναδικότητά του.

Εθνικό Πάρκο Ολύμπου, Ελλάδα
Από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει και ο Εθνικός δρυμός Ολύμπου, που περιλαμβάνει τις ψηλές κορυφές και τις βόρειες πλαγιές του βουνού, σε μια έκταση που φτάνει τα 3.933 εκτάρια. Ιδιαίτερη αξία στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου δίνει η σπάνια χλωρίδα του, με τα 23 ενδημικά και πολλά φυτά των Άλπεων -ή ακόμα και της δυτικής Ασίας- που συναντούνται στις κορυφές, ενώ η πλούσια εντομοπανίδα, τα σπάνια πουλιά και τα διάφορα θηλαστικά που φιλοξενεί, αποτελούν μέρος της ιδιαιτερότητάς του. Αν σας ενδιαφέρει να επισκεφτείτε το μέρος, έχετε υπόψη σας ότι η καλύτερη περίοδος μελέτης της φύσης του δρυμού είναι ο Μάιος για τα χαμηλά υψόμετρα και ο Ιούνιος-Ιούλιος για τα ψηλά, ενώ καλή εποχή για επίσκεψη είναι και το φθινόπωρο, μετά τον Σεπτέμβριο ως τα τέλη Οκτώβρη.