Τα «μυστικά» που κάνουν την Κροατία κορυφαίο προορισμό διακοπών

ethniko-parko-krka-kroatia
ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΜΑΙΟΥ 2016

Η αλήθεια είναι ότι η Κροατία έχει «ανέβει» τα τελευταία χρόνια ως προορισμός και ό,τι «μυστικά» κι αν είχε, είναι πλέον γνωστά σε πολλούς ταξιδιώτες. Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποια από αυτά για να δούμε γιατί αξίζει να είναι ο επόμενός μας ταξιδιωτικός στόχος.

Τα φυσικά της «θαύματα»

Στην Κροατία θα δείτε μερικά από τα πιο απίστευτα φυσικά τοπία του κόσμου, που θα σας εκπλήξουν. Στο Εθνικό Πάρκο Krka (φωτό), για παράδειγμα, θα βρείτε πράσινες λίμνες, με καταρράκτες, όπου μπορείτε να κολυμπήσετε, ενώ στο Εθνικό Πάρκο Plitvice Lakes σας περιμένουν πλήθη καταρρακτών και υπέροχων πράσινο-μπλε νερών. Το Εθνικό Πάρκο Paklenica προσφέρεται για αναρρίχηση, αλλά και για να δείτε από κοντά τις υπέροχες, φυσικές πισίνες του. Κι αν θέλετε να μη χάσετε τίποτα από όλα αυτά, δοκιμάστε το www.ohsocroatia.com/, μια ιδιαίτερη ξενάγηση με λεωφορείο που θα σας πάει σε απίστευτα μέρη για αξέχαστες περιπέτειες, εκεί που η φύση έχει μεγαλουργήσει.

Τα μουσικά φεστιβάλ της

Η Κροατία είναι η νέα, καλύτερη και –ακόμη- αγνή βερσιόν της Ίμπιζα, με παγκοσμίου φήμης μουσικά φεστιβάλ με κορυφαίους καλλιτέχνες και ιδανικές τοποθεσίες, που προσελκύουν κάθε φιλόμουσο. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ένα προς ένα τα φεστιβάλ που «παίζουν» μέσα σε άνοιξη και καλοκαίρι και να οργανώσετε την παρέα και τα εισιτήρια κι εδώ αν θέλετε να βρείτε… φεστιβαλικά πακέτα με διαμονή κοντά στο φεστιβάλ που σας ενδιαφέρει, μεταφορά κ.ο.κ.

Η αρχιτεκτονική της παλιάς πόλης του Ντουμπρόβνικ

Το «τείχος» στο Ντουμπρόβνικ είναι οπωσδήποτε κάτι που πρέπει να δείτε από κοντά. Περπατώντας στην παλιά πόλη, στο μεσαιωνικό τείχος, θα δείτε τείχη και αρχιτεκτονική του 15ου, 16ου και 17ου αιώνα, ενώ από το ψηλότερο σημείο σε ένα από τα φρούρια της παλιάς πόλης, θα θαυμάσετε μια εκθαμβωτική θέα στο μπλε της Αδριατικής και στην εξαιρετική αρχιτεκτονική της πόλης -σκεφτείτε ότι στην παλιά πόλη έχουν πραγματοποιηθεί γυρίσματα για το Game of Thrones και θα καταλάβετε περί τίνος πρόκειται. Κι αν θέλετε να ζήσετε λίγο σε περασμένους αιώνες, στο Prijeko Palace hotel, σε ένα ιδιαίτερο κτίριο του 1470, θα το πετύχετε.

Το κρασί και την κουζίνα της

Μην παραλείψετε κατά τη διαμονή σας εκεί και οπουδήποτε αλλού, να απολαύσετε λίγο καλό, εγχώριο κρασί και –φυσικά- μεσογειακή κουζίνα με κροατικό άρωμα. Μερικά από τα καλύτερα και πιο νόστιμα τυριά, όπως το Pag από το ομώνυμο νησί, θα βρίσκονται στη διάθεσή σας, ενώ το ενδιαφέρον σας θα μονοπωλήσουν και οι ελιές και το ελαιόλαδο, όσο κι αν η Ελλάδα σας το παρέχει άφθονο και αγνό. Κάποιες ελιές στην Κροατία έχουν ηλικία… 1600 ετών και θα διαπιστώσετε ότι πολλά εστιατόρια προσφέρουν φρέσκο ψωμί με ελαιόλαδο στην αρχή του γεύματος, το οποίο είναι τόσο νόστιμο και χορταστικό, που επισκιάζει το υπόλοιπο γεύμα, εντυπωσιάζοντας κυρίως τους τουρίστες που εκτιμούν το καλό ελαιόλαδο.

www.flickr.com
Οι μυστικές σπηλιές και παραλίες της

Στην Κροατία, στις ακτές του νησιού Χβαρ, οι λάτρεις των σπηλιών πρόκειται να βρεθούν μπροστά σε ένα ιδιαίτερο θέαμα μπλε και πράσινων αποχρώσεων. Ευτυχώς, η πρόσβαση στο Χβαρ είναι εύκολη από το Ντουμπρόβνικ, μόλις 1-2 ώρες με το φέρι μποτ, έτσι ώστε να το βάλετε μέσα στο πρόγραμμα του ταξιδιού σας. Μόλις φτάσετε στο νησάκι, νοικιάστε ένα καραβάκι, προκειμένου να περάσετε από την πράσινη σπηλιά και να κολυμπήσετε στα πράσινα νερά ή να πηδήξετε από το λόφο, αλλά και από την μπλε σπηλιά με τα υπέροχα νερά, όπου το κολύμπι μπορεί να απαγορεύεται, αλλά το θέαμα θα κάνει τη φωτογραφική σας να πάρει φωτιά και το λογαριασμό σας στο instagram… δημοφιλή. Οι σπηλιές, όμως, δεν είναι οι μοναδικοί «υγροί» θησαυροί της Κροατίας, με τις παραλίες της να κερδίζουν επίσης τις εντυπώσεις. Αν αναζητάτε πιο απομονωμένες παραλίες, αρκετά κοντά στις σπηλιές θα βρείτε την Stiniva Bay, στην οποία μπορείτε να οργανώσετε εκδρομή που θα περιλαμβάνει και μπάνιο και σπηλιές. Η ιδιαιτερότητά της είναι ότι βρίσκεται σε μια κοιλότητα, περιτρυγιρισμένη από υπέροχα βράχια και κρυστάλλινα πράσινα νερά, ό,τι πρέπει για χαλάρωση και ξενοιασιά που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα.

Τα πολυτελή θέρετρα

Αν και η πολυτέλεια είναι μια έννοια που δεν συμβαδίζει με το πνεύμα των καιρών, παρ’ όλ’ αυτά όσοι την αναζητούν ακόμη, στην Κροατία θα βρουν υπέροχα θέρετρα για να απολαύσουν τις διακοπές τους. Στο Hotel Amfora στο Χβαρ, για παράδειγμα, θα βρείτε μια από τις πιο όμορφες πισίνες, με… καταρράκτη, bar μέσα στην πισίνα, ιδιωτικές καμπάνες και ξεχωριστό design. Αν δεν είστε της πισίνας, σας περιμένει η πιο δημοφιλής παραλία του Xbar, Amfora beach.