Τι θα συμβεί αν ανοίξει η πόρτα του αεροπλάνου κατά τη διάρκεια μιας πτήσης;

aeroplano-porta
ΔΕΥΤΕΡΑ, 09 ΜΑΙΟΥ 2016

Πόσο πιθανό είναι ένας συνεπιβάτης μας να ανοίξει την πόρτα του αεροπλάνου στο οποίο πετάμε και τι θα συμβεί αν γίνει το κακό; Ας δούμε τι λέει η Telegraph γι’ αυτό.

Μοιάζει σαν σενάριο χολιγουντιανής ταινίας και σίγουρα έχει περάσει και από το δικό σας μυαλό: ένας συνεπιβάτης περνά στην έξοδο κινδύνου και τραβά την πόρτα ενώ το αεροπλάνο πετά, στέλνοντας ταξιδιώτες και αποσκευές στη… στρατόσφαιρα.

Αυτός ο εφιάλτης έγινε σχεδόν πραγματικότητα πρόσφατα, όταν μια επιβάτις επιχείρησε να ανοίξει την πόρτα της καμπίνας σε αεροπλάνο της Jetstar εν πτήσει, με το πλήρωμα να την αποτρέπει και την ίδια να καταλήγει στα χέρια της αστυνομίας μετά την προσγείωση. Τι θα συνέβαινε, όμως, αν τα κατάφερνε;

Αν κάποιος κατάφερνε να ανοίξει την πόρτα ενός μεγάλου επιβατικού αεροπλάνου σε μεγάλο υψόμετρο, η καμπίνα θα έχανε πίεση πολύ γρήγορα και το μόνο σίγουρο μετά από αυτό θα ήταν το χάος. Ακόμη και σε περιπτώσεις χαμηλής αποσυμπίεσης, οι οποίες εκτιμώνται στις 40 με 50 το χρόνο, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μοιραίο. Τρανό παράδειγμα είναι το Boeing 737 της Helios Airways, το οποίο το 2005 συνετρίβη σκοτώνοντας και τους 121 επιβάτες και πλήρωμα, έπειτα από σταδιακή μείωση στην πίεση της καμπίνας. Η έλλειψη οξυγόνου στα 30 χιλιάδες πόδια εξουδετέρωσε το πλήρωμα και το αεροπλάνο, το οποίο ήταν στον αυτόματο πιλότο, ξέμεινε από καύσιμα πριν πέσει στο έδαφος.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, μάσκες οξυγόνου πρέπει να πέσουν από την οροφή για να αντιμετωπίσουν την έλλειψή του και την υποξία που προκύπτει από τη στέρηση επαρκούς οξυγόνωσης, ενώ στο πιλοτήριο το πλήρωμα φορά μάσκες και πρέπει να μειώσει γρήγορα ύψος, φτάνοντας κάτω από 10 χιλιάδες πόδια.

Στην ξαφνική αποσυμπίεση, όμως, αυτή δηλαδή που θα συμβεί αν ανοίξει η πόρτα του αεροπλάνου, το πράγμα αλλάζει. Όποιος κάθεται κοντά στην έξοδο, θα εκτιναχτεί στον αέρα, η θερμοκρασία της καμπίνας θα πέσει γρήγορα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές και το ίδιο το αεροπλάνο πιθανότατα θα αρχίσει να διαλύεται.

Η αλήθεια είναι ότι έχουν καταγραφεί δεκάδες παραδείγματα εκρηκτικής αποσυμπίεσης και συνήθως το τέλος δεν είναι αίσιο. Προτού, όμως, σας πιάσει πανικός στην επόμενη πτήση, πρέπει να ξέρετε ότι παρ’ όλο που η αποσυμπίεση είναι επικίνδυνη, δεν μπορεί να συμβεί τόσο εύκολα επειδή κάποιος συνεπιβάτης αποφάσισε να ανοίξει την πόρτα για να... πάρει καθαρό αέρα, για έναν απλό λόγο: η πόρτα είναι αδύνατο να ανοίξει κατά την πτήση. Η πίεση της καμπίνας δεν θα το επιτρέψει και σε ένα συνηθισμένο υψόμετρο, περίπου μέχρι 4 κιλά πίεσης πιέζουν αντίθετα κάθε τετραγωνικό εκατοστό του εσωτερικού του αεροπλάνου. Ακόμη και σε χαμηλότερο ύψος με μειωμένη πίεση, οι πόρτες δεν μπορούν να ανοίξουν εύκολα και είναι έξτρα ασφαλισμένες με ηλεκτρικούς ή/και μηχανικούς σύρτες.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και ο… Τσακ Νόρις, δεν θα τα κατάφερνε να την ανοίξει, οπότε δεν έχετε λόγο ανησυχίας!