Ποιες είναι οι… καλύτερες πόλεις του κόσμου;

cape-town-keip-taoun
ΤΕΤΑΡΤΗ, 11 ΜΑΙΟΥ 2016

Η Telegraph έκανε μια ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν 75 χιλιάδες αναγνώστες, ψηφίζοντας τις καλύτερες πόλεις, αυτές που απολαμβάνουν να επισκέπτονται στα ταξίδια τους και αναζητούν να τις ξαναεπισκεφτούν. Ας δούμε την τελική δεκάδα.

Κέιπ Τάουν

Για 2η συνεχή χρονιά, το Κέιπ Τάουν βρίσκεται στην κορυφή των Telegraph Travel Awards, ως η αγαπημένη πόλη των αναγνωστών και οι λόγοι είναι μάλλον αρκετοί: το βουνό Τραπέζι, τα παραθαλάσσια resort του Camps Bay και το καλό του κλίμα φαίνεται πως είναι αρκετά για να ενθουσιάσουν τον κόσμο. Συν τοις άλλοις, η γαστρονομική επανάσταση που έρχεται από την Αφρική αυτή τη φορά, προσελκύει και όσους συνδυάζουν γεύση και ταξίδι.

Βανκούβερ

Η μεγαλύτερη μητρόπολη της Βρετανικής Κολομβίας βρίσκεται συχνά-πυκνά στην κορυφαία τριάδα σε πάσης φύσεως λίστα με τις πιο όμορφες πόλεις για να ζήσει κάποιος. Το σχετικά ήπιο κλίμα της, τα καλά εστιατόρια στο Gastown και οι απίθανες επιλογές για σκι το χειμώνα, χάρη στο βουνό Grouse, είναι αρκετά για να σαγηνέψουν τους τουρίστες.

Βενετία

Μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ –συμπεριλαμβανομένης και της κορυφαίας τετράδας σε αυτή τη λίστα- γι’ αυτό και η Βενετία παραμένει στην 3η θέση. Ο αναγεννησιακός αέρας της, τα κανάλια και το ιδιαίτερο καρναβάλι της σίγουρα παίζουν ρόλο στην προτίμηση, ενώ η άνοιξη είναι μια εποχή που αξίζει να την επισκεφτείτε για να την απολαύσετε περισσότερο.

Σίδνεϊ

Πολλοί μπορεί να θεωρούν ότι η Μελβούρνη έχει καλύτερες παραλίες και μεγαλύτερο πολιτιστικό βάθος, αλλά ο ορίζοντας του Σίδνεϊ δεν συγκρίνεται με κανέναν άλλο. Προσθέστε σε αυτά και την περίφημη Όπερα, ένα από τα πιο διάσημα κτήρια του 20ού αιώνα και από τους σημαντικότερους τόπους άσκησης τεχνών στον κόσμο, και θα καταλάβετε γιατί το Σίδνεϊ πλησιάζει την κορυφή.

www.wikipedia.com
Τόκιο

Η ιαπωνική πρωτεύουσα ανέβηκε 2 θέσεις από την περσινή λίστα και το περιπετειώδες Τόκιο δείχνει να εξιτάρει τους επισκέπτες του. Μεταξύ των πολλών που έχει να κάνει και να δει κάποιος εκεί, βρίσκεται και η τουριστική περιοχή Ginza, με τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, τις μπουτίκ, τα εστιατόρια και τα café, που την καθιστούν ως μια από τις πιο πολυτελείς περιοχές για ψώνια του κόσμου.

Νέα Υόρκη

Οι ουρανοξύστες που «γρατζουνούν» τον ουρανό, οι όμορφες γειτονιές της, τα πολυτελή καταστήματα στην 5η Λεωφόρο, το περίφημο και τεράστιο Central Park, τα café στο Greenwich Village, τα σικάτα bar στο Μπρούκλιν, τα φρέσκα εστιατόρια στο Χάρλεμ… Μάλλον δεν χρειάζονται κι άλλοι λόγοι για να στείλουν τη Νέα Υόρκη στην 6η θέση.

Σαν Φρανσίσκο

Μπορεί να έπεσε 2 θέσεις από την τελευταία λίστα, αλλά σίγουρα δεν αποτελεί έκπληξη το ότι η πόλη με την παγκοσμίως διάσημη γέφυρα Golden Gate, στο άκρο της χερσονήσου του Σαν Φρανσίσκο, με την Τσάιναταουν και τη χίπικη περιοχή Χέιτ-Άσμπουρι είναι ανάμεσα στις καλύτερες 10.

Αγία Πετρούπολη

Ανέβηκε 6 ολόκληρες θέσεις, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο στο τοπ 20. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και πολιτιστική πρωτεύουσα της Ρωσίας αποκαλείται και «πρωτεύουσα του Βορρά», ενώ ολόκληρο το κέντρο και πολλά προάστιά της έχουν ανακηρυχτεί από την Unesco ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Κι αν θέλετε να ζήσετε ένα ξεχωριστό θέαμα, επισκεφτείτε την τον Ιούνιο, για να ζήσετε τις «λευκές νύχτες» , όπου ο ουρανός φαίνεται να μη σκοτεινιάζει ποτέ.

Σεβίλλη

Η πρώτη επιλογή του κόσμου για ένα ταξίδι στην Ισπανία προσπερνά τη Βαρκελώνη και δείχνει τη Σεβίλλη, με την υπέροχη αρχιτεκτονική, το βασιλικό Παλάτι, τη βασιλική Αρένα και τα υπόλοιπα αξιοθέατά της. Ας μην ξεχνάμε ότι η πρωτεύουσα της κοινότητας της Ανδαλουσίας είναι και η καλλιτεχνική, πολιτιστική και οικονομική πρωτεύουσα της νότιας Ισπανίας.

Ρώμη

Η Αιώνια Πόλη ολοκληρώνει την πρώτη δεκάδα και σίγουρα όχι άδικα. Κάθε γωνιά της κρύβει αρχαίο πολιτισμό, οι πλατείες της είναι ό,τι πρέπει για βόλτα, χαλάρωση και… gelato και η ιταλική κουζίνα από την… πηγή μαγεύει και τον πιο δύστροπο τουρίστα.