Το Μαίναλο και τα χωριά του

to-mainalo-kai-ta-xoria-tou

Φωτογραφία: www.mainalo.gr

ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Πηγή ζωής και ευτυχίας για όλη την Πελοπόννησο, το Μαίναλο, στο νομό Αρκαδίας, απλώνεται αγέρωχο, από το υψίπεδο της Τρίπολης, μέχρι το φαράγγι του Λούσιου και από την λίμνη του Λάδωνα μέχρι την Μεγαλόπολη, σε ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς και οργανωμένων τουριστικών υποδομών.

Με κορυφή στα 1980 μέτρα (την Οστρακίνα), στο κέντρο της Πελοποννήσου, το όρος Μαίναλο ( http://bit.ly/wAKNWq ) καταλαμβάνει σχεδόν όλο τον βόρειο νομό Αρκαδίας, ενώ από αυτό πηγάζουν δύο παραπόταμοι του Αλφειού, ο Λούσιος, κοντά στο χωριό Καρκαλού (με ένα περίφημο φαράγγι) και ο Ελισσώνας, ανάμεσα στα χωριά Πιάνα και Αλωνίσταινα.

Το βουνό έχει συνολική έκταση 680.000 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 400.000 είναι δάσος και βρίσκεται ανάμεσα στα πρώτα από άποψη πυκνής δάσωσης βουνά της Ελλάδας, ενώ μέσα στον ορεινό του όγκο, βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη άγριας πανίδας που μαζί με την πλούσια βλάστηση αναδεικνύουν το Μαίναλο σε ένα μοναδικό και πανέμορφο βιότοπο.

Το δάσος του Μαινάλου, τα έλατα, οι πηγές, οι υπέροχες διαδρομές του, αλλά και οι παραδοσιακοί πετρόκτιστοι γύρω οικισμοί με τα αρχοντικά και τις εκκλησίες τους είναι προορισμοί που αξίζει να επισκεφθεί κανείς, όπως και οι αρχαιολογικοί χώροι (Αρχαία Γόρτυνα και Αρχαία Λυκόσουρα) και τα ιστορικά μνημεία (μάρτυρες της ιστορία του τόπου), τα παλιά μοναστήρια, οι εκκλησίες και μέρη λαογραφικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Στη Δημητσάνα αξίζει να επισκεφτείτε το υπαίθριο μουσείο υδροκίνησης, ένα από τα λιγοστά στον κόσμο, όπου κινητήρια δύναμη αποτελεί το νερό των πηγών του Αϊ Γιάννη. Κάθε ένα από τα αποκαταστημένα κτήρια των παλιών παραδοσιακών εργαστηρίων, φιλοξενεί μια μόνιμη έκθεση με θεματικό περιεχόμενο. Στους πρόποδες του βορειοανατολικού Μαινάλου, κοντά στο χωριό Κάψια, βρίσκεται και το εντυπωσιακό ομώνυμο σπήλαιο ( www.spilaiokapsia.gr ) που κατατάσσεται στα 10 πιο αξιόλογα σπήλαια της Ελλάδας και αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο.

Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή του Μαινάλου, οι επισκέπτες μπορούν να ασχοληθούν και με εναλλακτικές δραστηριότητες και σπορ του βουνού όπως ski, snowboard, rafting, kayak, mountainbike, trekking, πεζοπορία ( www.saoo.gr/diktyo-monopation ), ορειβασία, διαδρομές με αυτοκίνητο 4Χ4, κυνήγι κ.ά..

Φωτογραφία: http://www.e-vitina.gr

Το χιονοδρομικό κέντρο της Οστρακίνας, είναι ένα σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο που το χειμώνα συγκεντρώνει πλήθος κόσμου. Διαθέτει τέσσερις αναβατήρες, οκτώ πίστες, σύγχρονο χιονοδρομικό καταφύγιο και ξενώνα. Απέχει 30 χλμ. από την Τρίπολη και μόλις 162 χλμ. από την Αθήνα.

Οι παραδοσιακοί και ιστορικοί οικισμοί

Στο Μαίναλο βρίσκονται ορισμένα από τα πιο ορεινά χωριά της Ελλάδας, όπως τα Μαγούλιανα (1.365μ.), μέσα στο εντυπωσιακό ελατόδασος και η Αλωνίσταινα (1.220μ.), αλλά και κάποια από τα ιστορικότερα χωριά της Ελλάδας που πρωτοστάτησαν στην επανάσταση του 1821. Η Δημητσάνα με τα καλντερίμια της, η παραδοσιακή Στεμνίτσα, τα αμφιθεατρικά Λαγκάδια (η πατρίδα των Δεληγιανναίων), το Λιμποβίσι (το χωριό του Κολοκοτρώνη) και η Πιάνα είναι μερικά απ' αυτά.

Ορισμένα από τα χωριά του Μαινάλου είναι ιδιαίτερα τουριστικά στην εποχή μας, όπως η Δημητσάνα, η Στεμνίτσα, η Καρύταινα με το όμορφο κάστρο της, η Ελάτη, η Βλαχέρνα και η κωμόπολη Βυτίνα. Στην ανατολική του πλευρά βρίσκεται το αρχοντικό κεφαλοχώρι Λεβίδι και στους πρόποδές του, η Τρίπολη. Εκεί θα βρείτε παραδοσιακούς ξενώνες και αρχοντικά, όμορφα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά και ταβέρνες και μεζεδοπωλεία που προσφέρουν λαχταριστές τοπικές γεύσεις.

Φωτογραφία: http://www.e-stemnitsa.gr

Επίσης, η τοπική αγορά προσφέρει πληθώρα από παραδοσιακά προϊόντα, όπως μέλι, ζυμαρικά, γλυκά, τοπικά κρέατα, είδη λαϊκής τέχνης κ.λ.π.

Περισσότερες πληροφορίες για το Μαίναλο και τα χωριά του, για τη διαμονή και το φαγητό σας, θα βρείτε στην ιστοσελίδα: www.mainalo.gr .

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]