5 νησιά του Ειρηνικού έχουν εξαφανιστεί από την άνοδο της στάθμης του νερού

nisoi-solomonta
ΤΡΙΤΗ, 17 ΜΑΙΟΥ 2016

Στον μακρινό Ειρηνικό, 5 από τις Νήσους του Σολομώντα βρίσκονται πλέον βυθισμένες κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.

Στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, στο Αρχιπέλαγος του Σολομώντος, βρίσκεται ένα νησιωτικό κράτος, οι Νήσοι του Σολομώντα, το οποίο αποτελείται από 922 νησιά συνολικά, εκ των οποίων 347 κατοικημένα, και βρίσκονται διάσπαρτα σε μια έκταση 645.000 τ.χλμ. Από αυτά τα νησιά, τα 5 δεν υπάρχουν πια, αφού εξαφανίστηκαν κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, όπως αποκαλύπτει μελέτη 60 ετών.

Σύμφωνα με τη μελέτη, κάθε χρόνο από τα τελευταία 20, η στάθμη του νερού ανεβαίνει 10mm, οδηγώντας σε αναπόφευκτες καταστάσεις. Ευτυχώς, τα νησιά αυτά ήταν ακατοίκητα, σε 6 άλλα κατοικημένα νησιά, όμως, είδαν μέρος της στεριάς και των σπιτιών τους να καταστρέφεται, με περίπου 10 σπίτια να έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα τα τελευταία χρόνια. Τα 5 νησιά, που έχουν πλέον χαθεί, ήταν κοραλλιογενή νησιά με πλούσια βλάστηση και μέγεθος που έφτανε τα 50 στρέμματα.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι πρόκειται για την πρώτη επιστημονική επιβεβαίωση ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις ακτές του Ειρηνικού κι όπως είναι φυσικό, από όλο αυτό δεν επηρεάζονται μόνο οι άνθρωποι. Μέρη όπου διάφορα ζώα που απειλούνται με κίνδυνο εξαφάνισης φώλιαζαν, όπως διάφορα πουλιά και θαλάσσιες χελώνες, έχουν χαθεί στο νερό, προκαλώντας ανησυχία για το μέλλον.

Όπως αναφέρει το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας, η κατάσταση στα Νησιά του Σολομώντα μπορεί να αποτελεί παράθυρο για το τι θα συμβεί στο μέλλον, αφού ολόκληρα έθνη μπορεί να εξαφανιστούν.

Αξίζει, βέβαια, να σημειώσουμε ότι στην περιοχή των Νησιών του Σολομώντα, η άνοδος της στάθμης του νερού λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι 3 φορές μεγαλύτερη, σε σχέση με άλλα σημεία του πλανήτη.