Το τοπ των αγαπημένων μας σημείων στις Σποράδες

xora-alonnisou

Η θέα από τη Χώρα της Αλοννήσου

ΤΕΤΑΡΤΗ, 25 ΜΑΙΟΥ 2016

Οι Σποράδες έχουν αμέτρητες ομορφιές κι αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Αν έπρεπε, όμως, να διαλέξουμε τα αγαπημένα μας μέρη στο λατρεμένο σύμπλεγμα του Αιγαίου που κοντράρει τις Κυκλάδες, τότε θα διαλέγαμε αυτά.

Χώρα Αλοννήσου, για όμορφες βόλτες

Η Αλόννησος είναι ένα μικρό και ήσυχο νησί, για να απολαύσετε διακοπές μακριά από τη φασαρία, το clubbing και τους πιο… trendy παραθεριστές. Από το πανέμορφο λιμάνι της Αλοννήσου, το Πατητήρι, η Χώρα απέχει 3 χιλιόμετρα και βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, αποτελώντας την παλιά πρωτεύουσα του νησιού. Εκεί θα μπορέσετε να θαυμάσετε την αρχιτεκτονική των πυκνοχτισμένων σπιτιών, η οποία ποικίλλει, από ενετική σε πηλιορείτικη, νεοκλασική και αγροτική, όπως και υπέροχη θέα σε όλα τα σημεία του ορίζοντα. Λιθόστρωτα καλντερίμια, ταβερνάκια με θέα τη θάλασσα από ψηλά, όμορφοι αυλόγυροι, λιθοσκέπαστες εκκλησίες, βυζαντινά τείχη και υπέροχες μυρωδιές από τα σπίτια, όλα τα έχει η χώρα, για όσους αναζητούν κάτι παραδοσιακό και οικείο κι όχι κάτι κοσμοπολίτικο και θορυβώδες. Τη Χώρα, μάλιστα, φαίνεται πως έχουν αγαπήσει πολύ οι Άγγλοι και οι Γερμανοί, οι οποίοι ξεπερνούν τους Έλληνες στις κατοικίες. Αν περάσετε τις διακοπές σας στην Αλόννησο και ανεβείτε στη Χώρα της, μην παραλείψετε να ανεβείτε στο γραφικό ξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων και να απολαύσετε από εκεί μια θέα που θα σας συνοδεύει όλο το χειμώνα.

Η παραλία που αγαπά τους ελεύθερους κατασκηνωτές

Άγιος Πέτρος στη Σκύρο, για ελεύθερο κάμπινγκ

Οι φίλοι της νοοτροπίας «επιστροφή στη φύση» που προτιμούν να στήνουν τη σκηνή τους σε όμορφα μέρη και να μην μπλέκουν με δωμάτια και λογαριασμούς, σεβόμενοι πάντα το φυσικό περιβάλλον, βρίσκουν το ιδανικό μέρος στον Άγιο Πέτρο. Η παραλία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Σκύρου, όπου διασχίζοντας ένα χωματόδρομο, θα αντικρύσετε αρκετή άμμο, με σκηνές και πολύ κόσμο παρόμοιας νοοτροπίας. Αυτό κάνει εύκολο τη δημιουργία μιας όμορφης παρέας, όπου όλοι μοιράζονται τα κουζινικά, τα τσιγάρα και το φαγητό τους, μαγειρεύουν μαζί και περνούν την ημέρα τους εκεί, με μοναδική θέα τη θάλασσα. Αν βρείτε καλό σημείο με σκιά, θα είστε άρχοντες. Αν επισκεφτείτε το μέρος Αύγουστο, είναι πιθανό να αναγκαστείτε να στήσετε στον ήλιο, με την άμμο να μπαίνει απρόσκλητη στη σκηνή σας. Σημειώστε ότι στο δρόμο για την παραλία θα βρείτε και μια όμορφη ταβέρνα με πεντανόστιμα τοπικά φαγητά, από ντόπια προϊόντα.

commons.wikimedia.org

Το όμορφο χρώμα της Μηλιάς στη Σκόπελο

Παραλία Μηλιά στη Σκόπελο, για ατελείωτες βουτιές

Η καταπράσινη Σκόπελος μοιάζει σαν να τα έχει όλα: παραδοσιακή Χώρα, πράσινο, όμορφες παραλίες, διασκέδαση –και τα έχει. Στη Σκόπελο μπορείτε να συνδυάσετε και ήρεμες και ξέφρενες διακοπές. Ό,τι κι αν κάνετε, όμως, το μπάνιο στις θάλασσές της θα κλέψει την παράσταση, με τα κρυστάλλινα, γαλάζια νερά της και το πράσινο να καθρεφτίζεται παντού. Για τους περισσότερους, η Μηλιά είναι από τις καλύτερες, αν όχι η καλύτερη παραλία του νησιού, για πολλούς λόγους: είναι μεγάλη, οργανωμένη, με beach bar για να πάρετε τον καφέ, το νερό σας κι ένα σνακ, με πεύκα παντού τριγύρω, έχει ψιλό βοτσαλάκι που δεν κολλάει επάνω σας και τα νερά της είναι κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα, τόσο δροσερά και αναζωογονητικά, που δεν θα μπορείτε εύκολα να βγείτε από τη θάλασσα. Και το καλύτερο; Σας δίνει τη δυνατότητα να απλώσετε την πετσέτα σας όπου θέλετε, ανάλογα με τις ορέξεις σας, ανάμεσα σε περισσότερο κόσμο ή πιο ήσυχα, στη δεξιά πλευρά από το βράχο.

Η Σκιάθος όταν πέφτει η νύχτα

Παλιό λιμάνι και νέο λιμάνι, οικισμός Σκιάθου, για νυχτερινή ζωή

Μπορεί η Σκύρος και η Σκόπελος να μην υστερούν καθόλου στο νησιώτικο nightlife, η Σκιάθος, όμως, είναι κάτι ανάλογο της Μυκόνου των Σποράδων τα τελευταία χρόνια κι όσοι αναζητούν κάτι τέτοιο στις διακοπές τους, μεγάλοι και μικροί, θα μείνουν πλήρως ικανοποιημένοι. Η Σκιάθος έχει μεταμορφωθεί σε ένα κοσμοπολίτικο νησί, το οποίο το βράδυ βάζει τα καλά του και προσφέρει κάθε είδους διασκέδαση, από μεγάλα club, μέχρι μικρά μπαράκια, από εναλλακτικά στέκια, μέχρι πιο κυριλέ, από ελληνική μουσική μέχρι ροκάκια, όλα στην πόλη της Σκιάθου. Πάνω από το παλιό λιμάνι είναι εκεί που θα βρείτε τα περίφημα bar με τις μαξιλάρες στα σκαλάκια, για να χαλαρώσετε, να απολαύσετε τα κοκτέιλ σας και να κάνετε χάζι τον κόσμο, με πιο διάσημα το Slip Inn, το Rock’n’Roll κ.ά. Αν θέλετε να αποφύγετε τη φασαρία του κέντρου, μπορείτε να πιείτε τα κοκτέιλ σας σε μικρά καφέ και μπαρ σε διάφορα σημεία του νησιού, εκτός της Χώρας, όπως π.χ. στις Κουκουναριές, την Αγία Παρασκευή κ.ά.