Πολιτιστικά ταξίδια για τους «εραστές» της κουλτούρας

politistika-taksidia-gia-tous-erastes-tis-koultouras

Φωτογραφία: http://www.belvedere.at

ΤΡΙΤΗ, 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Από ένα νέο φεστιβάλ πεζοπορίας στην Ανδαλουσία, μέχρι την παρακολούθηση υπαίθριας όπερας στο Sydney Harbour, εκδηλώσεις και πολιτιστικά γεγονότα σας εγγυώνται ταξίδια με… βαθύ νόημα!

Αν είστε εραστές της κουλτούρας και αυτή αποτελεί σημαντικό γεγονός για να σχεδιάσετε το επόμενο ταξίδι σας, η βρετανική Guardian παρουσιάζει γεγονότα τεχνών και πολιτισμού σε όλο τον κόσμο, που μπορούν να αποτελέσουν σημαντικές αφορμές για μια… πολιτιστική απόδραση. Από ένα νέο φεστιβάλ πεζοπορίας στην Ανδαλουσία, μέχρι την παρακολούθηση υπαίθριας όπερας στο Sydney Harbour, εκδηλώσεις και πολιτιστικά γεγονότα σας εγγυώνται ταξίδια με… βαθύ νόημα!

Γιορτάστε με τον… Klimt στη Βιέννη (Μάιος)

Εάν είστε fan του Gustav Klimt, η Βιέννη είναι ο κατάλληλος ταξιδιωτικός προορισμός για εσάς αυτή τη χρονιά. Περίπου 10 μουσεία της πόλης σηματοδοτούν την 150η επέτειο από τη γέννηση του μεγάλου καλλιτέχνη. Ένα καλό σημείο εκκίνησης είναι το Belvedere ( www.belvedere.at ), που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη μόνιμη συλλογή στον κόσμο του Klimt. Η συλλογή του Μουσείου Wien, με πάνω από 400 πίνακες, θα είναι ανοιχτή από 16 Μαϊου, έως 16 Σεπτεμβρίου ( www.wienmuseum.at ). Tέλος το Klimt: Up Close and Personal είναι μια έκθεση των προσωπικών καρτ-ποστάλ του καλλιτέχνη, στο Leopold, 24 Φεβρουαρίου με 27 Αυγούστου, ( www.leopoldmuseum.org/en/exhibitions/43/gustav-klimt-up-close-and-personal ). Το Daniel Wein ( www.hoteldaniel.com ) είναι ένα από τα πιο καινούργια ξενοδοχεία της πόλης, με κομψά, μινιμαλιστικά δωμάτια σε ένα διατηρητέο κτίριο του 1960 από 92 ευρώ τη βραδιά.

Walking festival , Ανδαλουσία, Ισπανία (Φεβρουάριος)

Με ορμητήριο το λευκό ορεινό χωριό El Burgo, το ανδαλουσιανό International Walking and Cultural Festival ( http://bit.ly/Andalucian_festival ) είναι το πνευματικό τέκνο του Callum Christie, ο οποίος διευθύνει την εταιρεία Frontier Holidays ( http://frontierholidays.net/andalucias-1st-festival-of-walking-and-culture.htm ) και ζει στο χωριό εδώ και 20 χρόνια. Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν δύο πεζοπορικές διαδρομές την ημέρα και masterclasses στη μαγειρική, γευσιγνωσία οίνου, ζωγραφική, κεραμική, παρατήρηση πουλιών και φωτογραφία, καθώς και ξεναγήσεις. Το φεστιβάλ συμπίπτει με δύο τοπικές γιορτές: την Dia de Andalucía, στις 28 Φεβρουαρίου, όταν το χωριό γίνεται ένα μεγάλο υπαίθριο πάρτι και το καρναβάλι (φέρτε μια στολή και συμμετέχετε κι εσείς!).

Φωτογραφία: http://frontierholidays.net

Υπαίθρια όπερα, Sydney Harbour, (Μάρτιος)

Λίγα μέρη είναι πιο θεαματικά από το εντυπωσιακό λιμάνι του Σύδνεϋ της Αυστραλίας. Παρακολουθήστε μια όπερα παγκόσμιας κλάσης σε μια αρκετά ειδική εκδήλωση, καθώς η Opera Australia ( www.opera-australia.org.au ) παρουσιάζει την La Traviata του Βέρντι –από τις 24 Μαρτίου έως τις 15 Απριλίου- σε μια πλωτή εξέδρα πάνω από την οποία θα τοποθετηθεί ένας τεράστιος πολυέλαιος από κρύσταλλα Swarovski, από έναν γερανό 26 μέτρων. Τα εισιτήρια θα κοστίζουν από 68 ευρώ. Ένα άλλο «must» για τους λάτρεις της τέχνης είναι το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ( mca.com.au ), το οποίο ανοίγει και πάλι το Μάρτιο, μετά από σημαντική ανάπλαση. Μείνετε στο οικογενειακής ιδιοκτησίας Hotel Arts στο Paddington ( www.artshotel.com.au ), μια εξαιρετική βάση για να εξερευνήσετε κοντινές αίθουσες τέχνης.

Φωτογραφία: www.opera-australia.org.au

Takayama Festival, Iαπωνία (Απρίλιος)

Συμμετέχετε κι εσείς μαζί με τα πλήθη των γλεντζέδων σε ένα από τα πιο πολύχρωμα γεγονότα της Ιαπωνίας, καθώς η αρχαία πόλη Takayama φιλοξενεί την περίφημη γιορτή της άνοιξης στις 14-15 Απριλίου, ένα φεστιβάλ που πιστεύεται ότι γιορτάζεται από τον 17ο αιώνα ( http://bit.ly/yGcBfW ). Σημαίες και φανάρια στολίζουν τα σπίτια και οι δρόμοι είναι γεμάτοι με περίτεχνα διακοσμημένα άρματα (Yatai), όπου επιβαίνουν άτομα που μεταφέρουν ιερά σε έντονα χρώματα (mikoshi).

Speed of Light, Εδιμβούργο, Ηνωμένο Βασίλειο (Αύγουστος)

Το αποκορύφωμα του προγράμματος της πολιτιστικής Ολυμπιάδας της Σκωτίας, Speed of Light ( http://speedoflight2012.org.uk/ ), είναι εν μέρει ένα αθλητικό γεγονός και μια ιδιαίτερη περφόρμανς. Χιλιάδες δρομείς φορώντας ειδικά ενεργειακά κοστούμια, θα «φωτίζουν» τη «Θέση του Αρθούρου», στη διαδρομή τους μέχρι τον περίφημο λόφο, κάθε βράδυ για τρεις εβδομάδες από τις 10 Αυγούστου, έως τις 2 Σεπτεμβρίου. Μπορείτε κι εσείς να δηλώσετε να λάβετε μέρος στη… χορογραφία ως δρομέας, ή απλά να παρακολουθήσετε την εκδήλωση ( εισιτήρια στο www.edinburghfestivals.co.uk/ ). Η εκδήλωση συμπίπτει με το Fringe Festival, οπότε καλό είναι να κάνετε κράτηση από νωρίς.

Φωτογραφία: http://speedoflight2012.org.uk

Regata Storica, Βενετία (Σεπτέμβριος)

Κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου, τα κανάλια της Βενετίας γεμίζουν από τη… Regata Storica ( http://regatastoricavenezia.it/ ), έναν μικρό στόλο από φωτεινά διακοσμημένες γόνδολες και από τη βενετσιάνικη τέχνη του 16ου αιώνα. Η υδάτινη πομπή τιμά τη μνήμη για την υποδοχή της βασίλισσας της Κύπρου, όταν αποποιήθηκε το θρόνο της υπερασπιζόμενη τη Βενετία και μεταφέρει τον… Δόγη, τη γυναίκα του και άλλους επιφανείς της Βενετίας, ντυμένους με τις παραδοσιακές στολές. Φέτος, η εκδήλωση πραγματοποιείται στις 2 Σεπτεμβρίου.

Φωτογραφία: http://regatastoricavenezia.it/

Φεστιβάλ χαρταετού, Santiago Sacatepéquez, Γουατεμάλα (Νοέμβριος)

Η πόλη Santiago Sacatepéquez στη Γουατεμάλα γιορτάζει την Ημέρα των Αγίων Πάντων, την 1η Νοεμβρίου με ένα φεστιβάλ χαρταετού. Εκατοντάδες θεαματικοί γιγαντιαίοι χαρταετοί με πολύχρωμα σχέδια κατασκευάζονται από τους ντόπιους και ίπτανται πάνω από το νεκροταφείο αυτή την ημέρα. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην ιστοσελίδα www.visitguatemala.com .

Fête des Lumières, Lyon, Γαλλία (Δεκέμβριος)

Ένας αυξανόμενος αριθμός πόλεων έχει καθιερώσει φεστιβάλ φώτων το χειμώνα -στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Lumière programme ( www.lumieredurham.co.uk ) στο Durham είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό- αλλά κανένα δεν είναι όπως το Fête des Lumières ( www.fetedeslumieres.lyon.fr/EN ) στη Lyon, σε μέγεθος και φαντασμαγορία. Ένα φοβερό, τετραήμερο θέαμα (6-9 Δεκεμβρίου), κατά το οποίο καλλιτέχνες φωτίζουν κτήρια της πόλης, σε εντυπωσιακό βαθμό, προσελκύει μέχρι και 3 εκατομμύρια θεατές. Περιττό να πούμε, ότι θα πρέπει να κλείσετε νωρίς εισιτήρια και ξενοδοχείο.