Ξεχωρίσαμε 7 λόγους που κάνουν την Ικαρία μοναδική

limani-agiou-kirukou-ikaria

Ο Άγιος Κήρυκος είναι πρωτεύουσα και ένα εκ των δυο λιμανιών της Ικαρίας

ΤΡΙΤΗ, 05 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

Μπορεί να φημίζεται για το... ραχάτι των κατοίκων της -που τους οδηγεί κοντά στον ένα αιώνα ζωής- αλλά η Ικαρία δεν είναι μόνο χαλαρή διάθεση και αργοπορία, όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Γι’ αυτό, άλλωστε, όσοι την επισκέπτονται, ξαναγυρνούν. Από τα πανηγύρια, μέχρι τις παραλίες και το φυσικό τοπίο, ας δούμε 7 λόγους που θα μπορούσαν να πείσουν και τους υπόλοιπους να περάσουν εκεί τις διακοπές τους -ή και την υπόλοιπη ζωή τους.

Τα πανηγύρια της
Ο αμέσως επόμενος λόγος που οδηγεί τους περισσότερους τουρίστες στην Ικαρία, μετά την αναζήτηση της απόλυτης χαλάρωσης, είναι τα πανηγύρια. Το καλοκαίρι ειδικά, πραγματοποιούνται για διάφορους λόγους, θρησκευτικούς και μη, σε πολλά σημεία του νησιού και ο ικαριώτικος… δεν σταματά. Τα πανηγύρια της έχουν πολλή νεολαία και το γλέντι δεν τελειώνει ποτέ νωρίς, ξεχωρίζοντας αρκετά από τα πανηγύρια, όπως τα έχουν οι περισσότεροι στο μυαλό τους.

Τα μονοπάτια της
Εκτός από τους χαλαρούς, που θέλουν να περνούν την ημέρα τους με ύπνο και παραλία, η Ικαρία προσελκύει και τους πιο δραστήριους, αυτούς που δεν χάνουν ευκαιρία πεζοπορίας. Ο γύρος των Ραχών είναι η πιο γνωστή και δημοφιλής πεζοπορική διαδρομή της Ικαρίας, μήκους 25 χιλιομέτρων, πέραν αυτής, όμως, οι επιλογές είναι πολλές: διάσχιση κορυφογραμμής Μαυράτο-Πούντα (περίπου 5 ώρες), μονοπάτι Νας-Ράχες που διασχίζει το φαράγγι του Χάλαρη, του μεγαλύτερου ποταμού της Ικαρίας (περίπου 2 ώρες), μονοπάτι Αρέθουσα–Δοκίμι–Χρυσόστομος (περίπου 3 ώρες) και πολλά άλλα.

Λουτρόπολη Θέρμα, με τις πιο γνωστές πηγές του νησιού

Οι θερμές πηγές της
Τα ιαματικά λουτρά της Ικαρίας έχουν προσελκύσει αρκετούς τουρίστες τα τελευταία χρόνια. Βρίσκονται κυρίως στις βορειοανατολικές και τις νοτιοανατολικές ακτές του νησιού, με σημαντικότερη λουτρόπολη τα Θέρμα. Πηγές θα βρείτε και στον Άγιο Κήρυκο, ενώ αξίζει να περάσετε και από τις Πηγές Αγίας Κυριακής-Αρμυρίδας, αλλά και Λευκάδας-Ξυλοσύρτη.

Το φυσικό της τοπίο
Η Ικαρία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα 255 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτασής της παρουσιάζει μεγάλες αντιθέσεις, από καταπράσινες πλαγιές, μέχρι γυμνούς και απότομους βράχους. Στο μεγαλύτερο μέρος της είναι ορεινή, με την οροσειρά του Αθέρα να εκτείνεται με υψηλότερη κορυφή τα 1.041 μέτρα, ενώ και από βλάστηση δεν πάει πίσω. Κουμαριές, πευκοδάση, βελανιδιές, κυπαρίσσια, πλατάνια, ελιές και βερικοκιές είναι μερικά μόνο παραδείγματα πράσινου και φύσης, ενώ το δάσος του Ράντη στα δυτικά, αποτελεί ένα από τα σπανιότερα χαρακτηριστικά μεσογειακά προϊστορικά δάση, που εντάσσεται στο πρόγραμμα NATURA 2000. Ακόμη, το φαράγγι του ποταμού Χάλαρη, αποτελεί ένα μοναδικής ομορφιάς φαράγγι, με ιδιαίτερα είδη χλωρίδας και πανίδας.

www.wikipedia.org

Ο Αρμενιστής με θέα το γαλάζιο της θάλασσας

Τα χωριά της
Η Ικαρία διατηρεί την αυθεντικότητά της σε κάθε της σπιθαμή και τα χωριά της είναι ο ιδανικός τρόπος να την ανακαλύψετε, ανάμεσα από παλιά αρχοντόσπιτα, ψαροχώρια, ορεινούς οικισμούς, στενά σοκάκια κ.ο.κ. Ο Άγιος Κήρυκος είναι πρωτεύουσα και ένα εκ των δυο λιμανιών της, όπου θα συναντήσετε παραδοσιακή αρχιτεκτονική, στενά λιθόστρωτα δρομάκια, πλατείες και μαγαζιά. Στον Αρμενιστή θα πάτε αν αναζητάτε τουριστικό προορισμό με θέα το γαλάζιο της θάλασσας και από το Καρκινάγρι θα περάσετε για να θαυμάσετε το γραφικό ψαροχώρι που εκτείνεται από το βουνό μέχρι τη θάλασσα, αλλά και για να κάνετε parapente ή ιστιοπλοία. Ο Χριστός Ραχών θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ικαρίας και φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια του νησιού στις 6 Αυγούστου. Στο Πέζι θα συναντήσετε πλούσια φυσική ομορφιά και απέραντα δάση και στον οικισμό του Να θα πάτε για να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα. Και η λίστα είναι ακόμη μεγάλη…

Στην Ικαρία θα βρείτε παραλίες για κάθε γούστο

Οι παραλίες της
Κοντά στο Μαγγανίτη, οι Σεϋχέλλες σας περιμένουν ως η πιο διάσημη παραλία του νησιού, για να βουτήξετε σε τιρκουάζ νερά. Στην παραλία του Αρμενιστή θα πάτε αν αναζητάτε την ησυχία σας, ενώ αν θέλετε κόσμο, το Λιβάδι υπόσχεται να σας ικανοποιήσει στα βορειοδυτικά του νησιού. Στη Μεσακτή θα πάτε για σερφ και στο Ιερό θα σας στείλει σίγουρα κάποιος από τους ντόπιους, αφού οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι η καλύτερη παραλία της Ικαρίας, που δεν την πιάνει ο αέρας.

Οι άνθρωποί της
Όσο όμορφες κι αν είναι οι παραλίες της και το φυσικό της τοπίο, η Ικαρία δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα, χωρίς τους Ικαριώτες. Άνθρωποι που ξέρουν να διασκεδάζουν με την καρδιά τους, άνθρωποι που θα σας κάνουν να ξεχάσετε τους ρυθμούς της Αθήνας, άνθρωποι που θα σας μάθουν το νόημα της ζωής.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ