Σύρος-Τήνος-Μύκονος: περνάμε από τα καλύτερα σημεία της... «Αγίας Τριάδας» των Κυκλάδων

suros

Η όμορφη Σύρος

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Ακολουθούμε το (ίσως) πιο διάσημο δρομολόγιο πλοίου και βρίσκουμε τα αγαπημένα μας μέρη στα 3 δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων και του Αιγαίου.

Το δρομολόγιο Σύρος-Τήνος-Μύκονος έχει υπάρξει τουλάχιστον μια φορά στις διακοπές όλων μας, είτε επισκεφτήκαμε και τα 3 νησιά με τη σειρά, είτε περάσαμε μόνο από ένα. Εμείς τα βάλαμε κάτω και βρήκαμε ποια μέρη τους είναι τα πιο εντυπωσιακά και δεν λείπουν από την ατζέντα κανενός τουρίστα που πατάει στα εδάφη τους.

Στάση 1: Σύρος

Μεσαιωνικό Κάστρο: Στην Άνω Σύρο, υπάρχουν τμήματα του μεσαιωνικού κάστρου που μπορείτε να δείτε μέσα στον οικισμό, στον οποίο μπαίνει κάποιος από τις πύλες του κάστρου. Λόγω του κάστρου και της ατμόσφαιρας που δημιουργεί, η περιοχή εκεί είναι η πιο όμορφη του νησιού και αξίζει να περιηγηθείτε σε όλη την Άνω Σύρο.

Πλατεία Μιαούλη: Πρόκειται για τη διάσημη πλατεία που βρίσκεται το Δημαρχείο, το Πνευματικό Κέντρο και η Βιβλιοθήκη του νησιού και αποτελεί τον τόπο όπου όλοι συναντιούνται και βολτάρουν και που πραγματοποιούνται εκδηλώσεις. Αποτελεί μια από τις σπάνιες πλατείες του 19ου αιώνα και αποκλείεται να βρεθείτε στη Σύρο και να μην περάσετε από εκεί.

www.wikipedia.org

Η Ποσειδωνία ή αλλιώς Ντελαγκράτσια

Ντελαγκράτσια: Είναι η σύγχρονη Ποσειδωνία, βρίσκεται 10 χιλιόμετρα από την Ερμούπολη και αποτελεί έναν οικισμό που για πολλά χρόνια ήταν το θέρετρο των πλούσιων Συριανών. Εκεί θα θαυμάσετε νεοκλασικής αρχιτεκτονικής εξοχικές επαύλεις, με πύργους και μεγάλους κήπους με πεύκα και φοίνικες, από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Απάνω Μεριά: Είναι μια περιοχή με φυσικό κάλλος πίσω από το λόφο της Άνω Σύρου, η οποία ξεφεύγει λίγο από τα συνηθισμένα. Εκεί, ανάμεσα στα βράχια, βρίσκονται διάφοροι διάσπαρτοι μικροί οικισμοί και ξωκλήσια, ενώ η θέα στη θάλασσα και τα γύρω νησιά είναι υπέροχη.

Παραλίες: Σας συστήνουμε οπωσδήποτε μπάνιο στο Δελφίνι με τα γαλαζοπράσινα νερά, που είναι προστατευμένο από τους βόρειους ανέμους και στη Βάρη, στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, δίπλα στον ομώνυμο γραφικό οικισμό, όπου θα βρείτε μια όμορφη παραλία στο εσωτερικό ενός όρμου. Ακόμη, μπορείτε από το Κίνι να πάρετε το καΐκι που φτάνει στις δυσπρόσιτες παραλίες στα βόρεια του νησιού, όπως στα Γράμματα, τον Αετό κ.ο.κ.

Η περίφημη και πασίγνωστη Παναγιά της Τήνου

Στάση 2: Τήνος

Παναγιά της Τήνου: Δεν χρειάζεται τάμα για να τον επισκεφτείτε, ούτε να είστε βαθιά θρησκευόμενοι. Αρκεί να θέλετε να δείτε από κοντά έναν επιβλητικό ναό πάνω σε ένα λόφο της Χώρας, στον οποίο οδηγεί ένας ανηφορικός πλακόστρωτος δρόμος και καταλήγει σε ένα όμορφο μωσαϊκό με ασπρόμαυρα βότσαλα στην είσοδο του ναού. Εκεί θα βρείτε ένα ολόκληρο συγκρότημα, με την εκκλησία, τα παρεκκλήσια, μουσεία, το μαυσωλείο του τορπιλισμού της Έλλης κ.λπ.

Μνημείο της «Έλλης»: Ανοιχτά του λιμανιού της Τήνου τορπιλίστηκε το ελληνικό καταδρομικό Έλλη, από ιταλικό υποβρύχιο, τον Αύγουστο του ’40. Σήμερα διατηρείται ως μοναδικό κειμήλιο του πλοίου μικρό πυροβόλο επιφανείας δίπλα από το μνημείο ηρώων του Έλλη στο σημείο που εξερράγη η πρώτη τορπίλη του ιταλικού υποβρυχίου.

Το χωριό Πάνορμος της Τήνου

Χωριό Πύργος: Ο Πύργος είναι το μεγαλύτερο χωριό του νησιού μετά τη Χώρα, το οποίο, μάλιστα, θεωρείται από τα ομορφότερα. Εκεί θα βρείτε το σπίτι και μουσείο του φημισμένου γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, ενώ θα θαυμάσετε παντού παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Τα περισσότερα χωριά της Τήνου είναι ορεινά, με πλούσια φύση, γραφικά στενά, παραδοσιακά σπίτια από πέτρα και φιλόξενους ανθρώπους. Αξίζει να τα εξερευνήσετε, περνώντας από την Καρδιανή, το χωριό Αγάπη, ο Πάνορμος, το χωριό Κιόνια, τα Δυο Χωριά, τον Βώλακα κ.ά.

Παραλίες: Οι παραλίες της Τήνου φτάνουν τις 40, οπότε οι επιλογές σας είναι πολλές. Εμείς σας συστήνουμε την Παχιά Άμμο, που θεωρείται μια από τις καλύτερες του νησιού, τη Σάντα Μαργαρίτα, της οποίας τα νερά είναι πράσινα και ιδιαίτερα, και τον Άγιο Πέτρο, που είναι ήσυχη, με ψιλή άσπρη άμμο. Σε κάθε περίπτωση, οι ντόπιοι θα σας καθοδηγήσουν για το προς τα πού πρέπει να κινηθείτε ανάλογα με τον αέρα.

Η Μικρή Βενετία το ηλιοβασίλεμα

Στάση 3: Μύκονος

Χώρα: Αν καταφέρετε να δείτε πίσω από την πολυκοσμία και τους celebrities, θα διαπιστώσετε ότι η Χώρα της Μυκόνου είναι πολύ προσεγμένη και παραδοσιακά κυκλαδίτικη, με πλήθος από ασβεστωμένα σοκάκια, κατάλευκα σπίτια, ανεμόμυλους, καμπαναριά… Στη Χώρα, όπως συνηθίζεται, θα βρείτε πλήθος café και bar, μαγαζιά με επώνυμα ρούχα για γερά πορτοφόλια, τη Μικρή Βενετία με τα κομψά και πολύχρωμα σπίτια ακριβώς πάνω από τη θάλασσα, τα Ματογιάννια, την πλατεία της Μαντώ Μαυρογένους κ.ο.κ.

Άνω Μερά: Όσοι είστε πιο low-profile και σας κουράζει ο πανζουρλισμός και η «λάμψη» της Χώρας, κατευθυνθείτε στην Άνω Μερά, το χωριό της Μυκόνου, το οποίο κινείται σε πιο παραδοσιακούς ρυθμούς, στα 8 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα. Από εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε τις βορειοανατολικές παραλίες, να επισκεφτείτε το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Τουρλιανής, του 15ο αιώνα και να δοκιμάσετε παραδοσιακές γεύσεις και τοπικές συνταγές, νιώθοντας λίγο περισσότερο τη γνήσια, νησιώτικη αύρα.

cavo paradiso fb page

Ατελείωτα πάρτι στο Cavo Paradiso

Cavo Paradiso: Μην σας φαίνεται περίεργο που ένα club βρίσκεται ανάμεσα στα αξιοθέατα ενός νησιού. Το Cavo Paradiso θεωρείται από τα πιο όμορφα και ξακουστά club της Ευρώπης, που κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί ονόματα από όλο τον κόσμο, σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία με θέα το Αιγαίο, στην άκρη ενός λόφου. Ακόμη κι αν η χορευτική μουσική δεν είναι στα γούστα σας, ένα after hours party εκεί, πρέπει να το ζήσετε, αν θέλετε να πιάσετε πραγματικά τον παλμό της Μυκόνου.

Παραλίες: Αν αναζητάτε κοκτέιλ, δυνατή μουσική, χορούς πάνω στη μπάρα και επίδειξη χορευτικής φιγούρας, τότε κατευθυνθείτε προς Paradise και Super Paradise. Διαφορετικά, σας περιμένουν πολλές και όμορφες παραλίες, πιο ήσυχες και κρυστάλλινες, όπως η Κάπαρη, το Αγράρι, η Μερσίνη, ο Άγιος Σώστης, για τους λάτρεις του γυμνισμού, ενώ για μια ενδιάμεση κατάσταση, η Ελιά, η Ψαρού, η Αγία Άννα και το Καλό Λιβάδι ενδείκνυνται.