Λίμνη Πλαστήρα: too good to be true...

limni-plastira-too-good-to-be-true

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Όσοι υποστηρίζουν πως οι χειμερινές διακοπές στην Ελλάδα είναι αντάξιες των καλοκαιρινών, τελικά δικαιώνονται. Όλο και περισσότεροι πλέον, εγκαταλείπουν κάθε Σαββατοκύριακο το «χουζούρεμα», για να ανακαλύψουν τις ομορφιές της φθινοπωρινής ελληνικής φύσης!

Όσοι υποστηρίζουν πως οι χειμερινές διακοπές στην Ελλάδα είναι αντάξιες των καλοκαιρινών, τελικά δικαιώνονται. Όλο και περισσότεροι πλέον, εγκαταλείπουν κάθε Σαββατοκύριακο το «χουζούρεμα», για να ανακαλύψουν τις ομορφιές της φθινοπωρινής ελληνικής φύσης!

Πάρτε μαζί σας τα απολύτως απαραίτητα και ξεκινήστε για ένα ακόμη περιπετειώδες weekend, που σίγουρα θα σας ανταμείψει. Διασχίστε τα 300 χλμ. που χωρίζουν την Αθήνα από την Καρδίτσα και μην παραλείψετε να ρίχνετε κλεφτές ματιές έξω από το παράθυρο για να θαυμάσετε το εκπληκτικό τοπίο της διαδρομής. Κάντε μια στάση στην Καρδίτσα για καφέ και ύστερα από περίπου μισή ώρα, θα φθάσετε στη λίμνη Πλαστήρα, που σίγουρα θα σας κλέψει την καρδιά.

Πως δημιουργήθηκε η λίμνη;

Το υπέροχο αυτό τοπίο, οφείλεται στο μυαλό και τη φαντασία κάποιων ανθρώπων, που το 1960, δημιούργησαν την τεχνητή λίμνη Μέγδοβα ή Ταυρωπού, η οποία και μετονομάστηκε σε λίμνη Πλαστήρα, λόγω του ότι αποτελούσε προσωπικό όραμα του Ν. Πλαστήρα. Ο ποταμός Ταυρωπός, παγιδεύτηκε στο οροπέδιο της Μεβρόπολης και δημιούργησε ένα μοναδικό αποτέλεσμα, με συνολικό μήκος 14 χλμ. και μέγιστο βάθος 4 χλμ. μια λίμνη, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα. Το φράγμα της λίμνης είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Πρόκειται για μια θεόρατη κατασκευή με μήκος 200 μέτρα και ύψος 83 μέτρα.

Παρόλο που είναι τεχνητή, έχει αφομοιωθεί πλήρως από το φυσικό περιβάλλον, που την αγκαλιάζει με πυκνά δάση από έλατα και καστανιές και με άλλα 650 είδη και υποείδη χλωρίδας καθώς και με 67 είδη πανίδας. Έτσι λοιπόν, μην ξαφνιαστείτε, αν στο δρόμο σας εμφανιστούν ξαφνικά ελάφια, ζαρκάδια ή ακόμη και λύκοι και αρκούδες! Απλώς κρατήστε την ψυχραιμία σας και κυρίως προστατέψτε τα, καθώς δίνουν καθημερινά αγώνα για την επιβίωσή τους.

Που θα πάτε, τι θα δείτε

Ο παράδεισος των απανταχού οικολόγων και φυσιολατρών ακούει στο όνομα λίμνη Πλαστήρα. Στα πυκνά δάση θα συναντήσετε ανθρώπους να παρατηρούν σπάνια πουλιά (birdwatching), να μελετούν πρωτόγνωρα είδη χλωρίδας και να περπατούν ατελείωτες ώρες μέσα σε ένα εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον. Υπάρχουν βέβαια και οι λάτρεις των αθλητικών δραστηριοτήτων, που αναζητούν μοναδικές συγκινήσεις, τις οποίες μόνο το φυσικό στοιχείο μπορεί να προσφέρει. Κάντε λοιπόν καγιάκ στα ήρεμα νερά της λίμνης, ιππασία με εκπαιδευμένα άλογα, ποδήλατο βουνού αλλά και υπέροχους περιπάτους ή επιβιβαστείτε σε θηριώδη τζιπ, που δεν αγαπούν ιδιαίτερα την άσφαλτο και προτιμούν τα κακοτράχαλα μονοπάτια...

Φύση και άλλες δραστηριότητες

Για όσους προτιμούν ένα ήρεμο Σαββατοκύριακο, χωρίς εντάσεις και χωρίς εκρήξεις αδρεναλίνης, μια λύση είναι να πάρουν το αυτοκίνητό τους και να κάνουν το γύρο της λίμνης σε μια πραγματικά μαγευτική διαδρομή. Σταθείτε στη Μονή της Παναγιάς της Πελεκητής, από όπου θα ενθουσιαστείτε με τη μοναδική θέα των φιορδ της λίμνης, όπως φαίνονται από ψηλά. Περνώντας το φράγμα Πλαστήρα, θα φθάσετε στη Μονή Κορώνας, ένα βυζαντινό κάστρο, που λειτούργησε ως μοναστήρι και ως Κρυφό Σχολειό στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Απαραίτητη είναι η στάση και στον Πειραματικό Αγρό Οργανικής Καλλιέργειας για να προμηθευτείτε οικολογικά προϊόντα από το Συνεταιρισμό Γυναικών της περιοχής. Οι εξερευνητές της παρέας μπορούν να ξεκινήσουν με το αυτοκίνητο και να κάνουν μια περιήγηση στα χωριουδάκια γύρω από τη λίμνη. Σίγουρα θα εντυπωσιαστούν. Γραφικά και πανέμορφα με πέτρινα σπιτάκια και σημαντικά βυζαντινά μνημεία, κερδίζουν ολοένα και περισσότερους οπαδούς. Ο Μεσενικόλας, το Μορφοβούνι, το Κρυονέρι, τα Καλύβια Πεζούλας, η Φυλακτή, η Νεράϊδα, το Νεοχώρι, ο Μπελουκομύτης, η Καστανιά, το Λαμπερό και πλήθος άλλων μικρών «θησαυρών» διαθέτουν αρκετά δωμάτια για τη διαμονή σας καθώς και μικρά ταβερνάκια με τοπικές σπεσιαλιτέ και άλλες νοστιμιές.

Ο παράδεισος της γεύσης

Εμείς δοκιμάσαμε σχεδόν τα πάντα (!) και σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα τις χωριάτικες πίτες, την τηγανιά, το πρασοσέλινο, το χωριάτικο λουκάνικο, το γουρουνόπουλο με πρασοσέλινο αλλά και τις ψητές πέστροφες, που είναι νοστιμότατες. Για επιδόρπιο, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το τοπικό ρετσέλι, ένα γλυκό που γίνεται από κολοκύθι και μούστο. Στα must της περιοχής συγκαταλέγεται το εκλεκτό τσίπουρο, το θαυμάσιο κατσικίσιο τυρί και τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού.

Θα πάτε:

Η Καρδίτσα απέχει 300 χλμ. από την Αθήνα και η λίμνη Πλαστήρα περίπου 25-25 χλμ. από την Καρδίτσα ανάλογα με το δρόμο που θα επιλέξετε. Αν διανυκτερεύσετε στα χωριά Πεζούλα, Κρυονέρι, Κερασιά, Νεοχώρι και Μπελουκομύτη, προτιμήστε το δρόμο που περνάει από τη Μητρόπολη για το Μορφοβούνι και το Μεσενικόλα. Αν κατευθύνεστε, πως το φράγμα Πλαστήρα, την Καστανιά και τη Μούχα, ακολουθήστε το δρόμο, που περνάει από το Καλλίθυρο. Ο δυσκολότερος και πιο παλιός δρόμος ανεβαίνει από το χωριό Μητρόπολη προς το Μοσχάτο και το Λαμπερό και περνάει από τη Μονή Κορώνας. Όποιο δρόμο πάντως και αν ακολουθήσετε, καλό είναι αν έχετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες. Ο καιρός εκεί είναι συχνά απρόβλεπτος.

Θα μείνετε:

Στο χωριό Νεοχώρι στο «Αγνάντι» (τηλ: 24410-93190) με την υπέροχη θέα, στο «Πάνδιων Mountain Resort» (τηλ. 24410- 93440, www.pandion.gr), στις «Ανεράδες» (τηλ: 24410-93168, www.anerades.gr), στην Καστανιά στο «Ονείρων Aκρη» (τηλ: 24410-94155, www.oneironakri.gr) ή στον ξενώνα «Καλλιστώ» (τηλ: 24410-75765), στα Καλύβια Πεζούλας στον «Οδυσσέα» (τηλ: 24410-92988), στην «Πεζούλα» (τηλ: 24410-92448, www.pezoula.gr) ή στις «Αιολίδες» (τηλ: 24410-92966, www.aiolides.gr)

Θα φάτε:

Στον ξενώνα «Αγνάντι» στο Νεοχώρι και στο «Προσήλιο», στο πεστροφοτροφείο Καρδίτσας, στην Καστανιά στο «Ονείρων Aκρη» και στο «Τσαρδάκι», στα Καλύβια Πεζούλας στο «Δειπνοσοφιστή» και στο «Φαγοτόπι». Σε γενικές γραμμές, το φαγητό στις ταβέρνες, που βρίσκονται στα χωριά γύρω από τη λίμνη είναι πολύ καλό.

Δείτε:

Πάρτε μια πρώτη γεύση από τις ομορφιές της λίμνης Πλαστήρα στο: www.odigoslimnisplastira.gr

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ