Ποιες είναι οι καλύτερες πεζοπορικές διαδρομές του κόσμου;

poies-einai-oi-kaluteres-pezoporikes-diadromes-tou-kosmou

Φωτογραφία: www.waitukubulitrail.dm

ΤΕΤΑΡΤΗ, 08 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Το Lonely Planet μας προτείνει μερικές από τις καλύτερες, μεγάλες πεζοπορικές διαδρομές στον κόσμο, για να αρχίσουμε το... ζέσταμα!

Ξεχάστε αεροπλάνα, τρένα και αυτοκίνητα –ο πιο… πράσινος και θαυμαστός τρόπος για να ταξιδέψετε, είναι… τα πόδια σας! Έτσι θα μπορέσετε να γνωρίσετε μια χώρα καλύτερα και να ζήσετε ένα σημαντικό κομμάτι της κουλτούρας και της ομορφιάς της. Και όταν πια θα έχετε αποκτήσει αρκετή εμπειρία ως πεζοπόροι και θα βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση, θα μπορείτε να διασχίσετε ολόκληρες περιοχές, χώρες, ακόμη και ηπείρους!

Το Lonely Planet προτείνει μερικές από τις καλύτερες, μεγάλες πεζοπορικές διαδρομές στον κόσμο, για να αρχίσετε... ζέσταμα!

Εθνική διαδρομή Waitukubuli, Ντομίνικα

Έναρξη / τέλος: Scotts Head έως Cabrits

Μήκος: 184 χιλιόμετρα

Η Κοινοπολιτεία της Ντομίνικας ή Δομινίκα ( http://bit.ly/Dominica_map ) είναι μια ηφαιστειογενής νησιωτική χώρα της τελευταίας εσχατιάς της Καραϊβικής, μία των Μικρών Αντιλλών, μεταξύ των νήσων της Μαρτινίκας και της Γουαδελούπης. Εκεί, στη διαδρομή 184 χλμ. Waitukubuli National Trail, που διαπερνά το νησί και το τροπικό του δάσος, η φύση οργιάζει και έχετε περισσότερες πιθανότητες να δείτε παπαγάλους, παρά ανθρώπους. Το μονοπάτι χωρίζεται σε 14 ενότητες: επιλέξτε κάποιες από αυτές, ανάλογα με την περίοδο διαμονής σας και γίνετε ένα με τη φύση! Περισσότερα στο: www.waitukubulitrail.dm .

Διαδρομή St Paul’s, Tουρκία

Έναρξη / τέλος: Perge έως Yalvac

Φωτογραφία:www.lycianway.com

Μήκος: 500 χιλιόμετρα

Αν έχετε ακούσει την παράκτια διαδρομή Lycian Way της Τουρκίας, η διαδρομή St Paul είναι το λιγότερο γνωστό «αδελφάκι» της, μια άγρια διαδρομή στο εσωτερικό της χώρας, γεμάτη με ρωμαϊκά ερείπια και χελώνες. Ξεκινώντας κοντά στο Antalya, προχωρά βόρεια, ακολουθώντας τα ίχνη της πρώτης αποστολής του Αγίου Παύλου στη Μικρά Ασία. Η διαδρομή είναι καλά χαραγμένη, αλλά όχι σηματοδοτημένη. Έχετε μαζί σας μια πυξίδα και πολλή όρεξη για περιπέτεια. Περισσότερα στο: www.lycianway.com .

Διαδρομή Baekdu-Daegan, Νότια Κορέα

Έναρξη / τέλος: Σύνορα με Βόρεια Κορέα έως Cheonwang-bong

Φωτογραφία: www.hikekorea.com

Μήκος: 735 χιλιόμετρα

Αυτή η διαδρομή θα έπρεπε να είναι διπλάσια: ακολουθεί την κορυφογραμμή Baekdu-Daegan, που δεσπόζει στην κορεατική χερσόνησο για 1.400 χιλιόμετρα. Μόνο που η Βόρεια Κορέα δεν αρέσκεται στους πεζοπόρους, ώστε να ενωθεί όλη η διαδρομή και των δύο χωρών. Εδώ, η κορυφογραμμή είναι έντονα πνευματική -ένα σύμβολο του έθνους- και θα βρείτε διάσπαρτα μικρά ιερά. Αν περπατήσετε αυτό το μονοπάτι, θα «νοιώσετε» την ψυχή της Κορέας. Περισσότερα στο: www.hikekorea.com/trails/baekdu-daegan-trail/ .

Διαδρομή Bibbulmun, Δυτική Αυστραλία

Έναρξη / τέλος: Kalamunda έως Albany

Φωτογραφία: www.pbase.com

Μήκος: 964 χιλιόμετρα

Πρόκειται για μια μαγευτική διαδρομή στα νοτιοδυτικά της αυστραλιανής ηπείρου. Γρανιτένιες κορυφές, πυκνά δάση και παραλίες στον ωκεανό, αποτελούν κομμάτια αυτής της περιοχής. Υπάρχουν πολλά –αλλά με τις βασικές υποδομές- κάμπινγκ περίπου κάθε 20 χιλιόμετρα. Προσοχή στα φίδια! Περισσότερα στο: www.bibbulmuntrack.org.au .

Νοτιοδυτικό παράκτιο μονοπάτι, Ηνωμένο Βασίλειο

Έναρξη / τέλος: Minehead έως Poole

Φωτογραφία: www.southwestcoastpath.com

Μήκος: 1.008 χιλιόμετρα

Ξεκίνησε λόγω του λαθρεμπορίου: κατά τον 19ο αιώνα, οι ληστείες ήταν τόσο διαδεδομένες, ώστε οι φύλακες έπρεπε να περιπολούν ολόκληρη τη νότια ακτή της Αγγλίας. Σήμερα, τα παλιά μονοπάτια περιπολίας, αποτελούν τη μεγαλύτερη εθνική διαδρομή στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία περνά από παραδοσιακά ψαροχώρια, όρμους και βράχια στα Somerset, Devon, Cornwall και Dorset. Χρειάζεστε οκτώ εβδομάδες, χωρίς διακοπή, συμπεριλαμβανομένων των 35 μέτρων αναρρίχησης: μια καλή δικαιολογία για πάρετε δυνάμεις τρώγοντας μερικές τοπικές λιχουδιές. Περισσότερα στο: www.southwestcoastpath.com .

Via Francigena, Ευρώπη

Έναρξη / τέλος: Canterbury, Ηνωμένο Βασίλειο έως Ρώμη, Ιταλία

Φωτογραφία: www.associazioneviafrancigena.com

Φωτογραφία: www.thegreathimalayatrail.org

Μήκος: 1.700 χιλιόμετρα

Η Via Francigena (ο δρόμος των Φράγκων) αποτελεί μια αρχαία διαδρομή προσκυνήματος. Ενώ πολλοί προσκυνητές κατά το Μεσαίωνα ξεκινούσαν για το Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα της Ισπανίας, μερικοί πήγαιναν για προσκύνημα στους αγίους Πέτρο και Παύλο στη Ρώμη. Λίγοι χρησιμοποιούν αυτόν τον τρόπο σήμερα, αλλά η διαδρομή είναι ακόμη διαθέσιμη –απλώνεται κατά μήκος του Ηνωμένου Βασιλείου, τη Γαλλία, την Ελβετία και την Ιταλία: πεζοπορία 80 ημερών πίσω στην ιστορία. Περισσότερα στο: www.associazioneviafrancigena.com .

Διαδρομή Great Himalaya, Nεπάλ

Έναρξη / τέλος: Kanchenjunga έως Humla

Μήκος: 1.700 χιλιόμετρα

Η πεζοπορία στο βουνό δε θα μπορούσε να είναι και πολύ καλύτερη απ’ ό,τι σε αυτή τη διαδρομή, στο υψηλότερο βουνό του κόσμου. Ξεκίνησε το 2010 και εκτείνεται στα Ιμαλάια του Νεπάλ, περνώντας πυκνά δάση, λίμνες σε μεγάλο υψόμετρο, κορυφογραμμές και απομακρυσμένες κοινότητες. Χρειάζεστε περίπου 160 ημέρες για να κάνετε το σύνολο της διαδρομής, διαφορετικά μπορείτε να επιλέξετε ένα ή περισσότερα από τα δέκα τμήματά της. Περισσότερα στο: www.thegreathimalayatrail.org/ .

Διαδρομή Continental Divide, Η.Π.Α.

Έναρξη / τέλος: Antelope Wells, Νέο Μεξικό έως Glacier ΝΡ, Μοντάνα

Φωτογραφία: www.cdtrail.org/page.php

Μήκος: 4.960 χιλιόμετρα

«Ενώστε» τον Καναδά και το Μεξικό, περπατώντας 5.000 χιλιόμετρα κατά μήκος της «ραχοκοκαλιάς» βορρά-νότου των ΗΠΑ. Η διαδρομή Continental Divide ακολουθεί τα Βραχώδη Όρη, τεμαχίζοντας τα Badlands στο Νέο Μεξικό και περνώντας από πόλεις του Κολοράντο, τα geyser στο Wyoming και τους γρανιτένιους ορεινούς όγκους της Μοντάνα. Η διαδρομή είναι μόλις κατά 70% αξιοποιημένη (αν και κάποιοι την έχουν περπατήσει όλη). Επισκεφτείτε το Εθνικό Πάρκο Yellowstone ή τα βουνά San Juan. Περισσότερα στο: www.cdtrail.org/page.php .

Διαδρομή Trans Canada, Καναδάς

Έναρξη / τέλος: St John’s, Newfoundland έως Victoria, British Columbia

Φωτογραφία: http://tctrail.ca/

Μήκος: 22.000 χιλιόμετρα

Έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας και ένα πολύ καλό ζευγάρι μπότες; Η μεγάλη «κυρία» των πεζοπορικών διαδρομών, είναι ένα μονοπάτι από τα ανατολικά στα δυτικά του Καναδά, που επίσης φτάνει βόρεια στο σημείο της χώρας προς την Αρκτική. Πρόκειται για μια διαδρομή που σχεδιάζεται ακόμη και αποτελείται από 400 μίνι μονοπάτια σε κάθε επαρχία. Περισσότερα στο: http://tctrail.ca/ .