Τουρ στις Μικρές Κυκλάδες και τα καλύτερά τους

koufonisia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Μπορεί να θεωρούνται «εναλλακτικοί» προορισμοί, αλλά ας μη γελιόμαστε: οι Μικρές Κυκλάδες είναι περισσότερο «της μόδας» από ποτέ. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, εμείς τους βγάζουμε τις ταμπέλες και τις αφήνουμε να μας συστήσουν το Αιγαίο με το δικό τους τρόπο.

Κουφονήσια
Ο πιο δημοφιλής προορισμός των Μικρών Κυκλάδων, τα Κουφονήσια έχουν δει τεράστια ανάπτυξη μέσα σε μερικά χρόνια, αποχαιρετώντας τους παλιούς γνήσιους φυσιολάτρες και καλωσορίζοντας πάσης φύσεως τουρίστα που αναζητά ένα μικρό και βολικό νησί, γεμάτο κόσμο και κρυστάλλινα νερά. Το Πάνω Κουφονήσι είναι αυτό που… δίνει το ρυθμό, με πολλή νεολαία, βραδινή ζωή και όμορφες παραλίες, όπως το Πορί, το Γάλα και η Ιταλίδα, όλες σε αποστάσεις που πολλοί καλύπτουν με τα πόδια, ενώ το Κάτω Κουφονήσι είναι για τους πιο μοναχικούς, αυτούς που είχαν πάντα όνειρο να στήσουν τη σκηνή τους σε ένα ερημονήσι και να απολαύσουν τη φύση. Για φαγητό θα περάσετε οπωσδήποτε από τις Μικρές Κυκλάδες στο Πάνω Κουφονήσι, το οποίο από μόνο του θα σας κάνει να δώσετε ξανά ραντεβού με το νησί.

Δονούσα
Ένα από τα ανατολικότερα νησιά των Κυκλάδων, η Δονούσα εκτείνεται σε ούτε 14 τετραγωνικά χιλιόμετρα, φτάνοντας περίπου τους 170 μόνιμους κατοίκους -ένας αριθμός που αυξάνεται κατά πολύ το καλοκαίρι, από τον κόσμο που θέλει να κάνει διακοπές που θυμίζουν τα παλιά. Τη Δονούσα προτιμούν πολλοί ελεύθεροι κατασκηνωτές, οι οποίοι φτιάχνουν τη δική τους κοινότητα στον Κέδρο ή στο Λιβάδι –οι πιο... σκληροπυρηνικοί-, ενώ δωμάτια υπάρχουν στο λιμάνι στην παραλία του Σταυρού, για όσους προτιμούν περισσότερες ανέσεις. Εκτός από τα κρυστάλλινα νερά του Κέδρου και του Λιβαδιού, σας περιμένουν επίσης οι παραλίες Φύκιο και Τρυπητή και μην παραλείψετε να κάνετε το γύρο του νησιού με το βαρκάκι, έτσι ώστε να δείτε και τις εντυπωσιακές σπηλιές Φοκοσπηλιά και σπηλιά του Τοίχου. Από γαστριμαργικής άποψης, μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε τα μπιφτέκια του Μήτσου σε υπέροχη θέα στην Καλοταρίτισσα.

Σχοινούσα
Στο κέντρο του συμπλέγματος των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων, νότια της Νάξου, η Σχoινούσα αποτελεί άλλη μια ιδιαίτερη επιλογή στις Μικρές Κυκλάδες, που προσφέρεται για ήσυχες διακοπές. Στα 8 τετραγωνικά της χιλιόμετρα θα βρείτε τους 2 οικισμούς της, τη Χώρα και τη Μεσαριά, με τη Χώρα να είναι χτισμένη σε ύψωμα, περίπου 1 χιλιόμετρο από το λιμάνι και τη Μεσαριά να απέχει 3 χιλιόμετρα από τη Χώρα και να διακρίνεται για την εκκλησία της Ευαγγελίστριας. Το νησί μπορεί να είναι… μικρό στα μάτι, αλλά διαθέτει 18 παραλίες, στις περισσότερες εκ των οποίων φτάνει μόνο χωματόδρομος. Η εμπειρία, όμως, μας έχει δείξει ότι όσο πιο αγνές και δύσβατες είναι οι παραλίες που θα φιλοξενήσουν τις βουτιές μας, τόσο πιο αυθεντικές και όμορφες είναι, γι’ αυτό μην παραλείψετε να στρώσετε την ψάθα σας στο Τσιγκούρι, μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, στο Γερολιμνιώνα με τον υπέροχο βυθό, στο Φύκιο με τα γαλαζοπράσινα νερά και να δροσιστείτε από το Αιγαίο. Για σπιτικό φαγητό, κάντε μια στάση στο Χάραμα, για ντόπια χόρτα και κρέατα, εξαιρετική φάβα και σούπερ φιλοξενία.

Ηρακλειά
Ανάμεσα στη Νάξο και την Ίο, η Hρακλειά είναι το δυτικότερο κατοικήσιμο νησί του συμπλέγματος των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων. Η πρωτεύουσα του νησιού είναι η Παναγιά και βρίσκεται στους πρόποδες του Πάπα, ενώ υπάρχει και άλλος ένας οικισμός, ο Άγιος Γεώργιος, όπου θα δείτε και το βενετσιάνικο κάστρο. Ο Άγιος Αθανάσιος που αποτελούσε κάποτε τον τρίτο οικισμό της Hρακλειάς έχει ερημωθεί και συγκεντρώνει την κτηνοτροφική δραστηριότητα του νησιού. Στην Hρακλειά θα ξεχάσετε τον σύγχρονο πολιτισμό και τις πολυτέλειες και απλώς θα αφήσετε πίσω σας κάθε τι αστικό, κάνοντας βουτιές στο Λιβάδι, τον Καρβουνόλακο, την Αλιμιά με το βυθισμένο γερμανικό υδροπλάνο Arado, τη Βορεινή Σπηλιά και τρώγοντας θαλασσινά στο Υποβρύχιο μέχρι να βαρεθείτε.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]