Η μαγεία του Κρυμμένου Θησαυρού στο Πατρινό Καρναβάλι

i-mageia-tou-krummenou-thisaurou-sto-patrino-karnabali

ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Ο Κρυμμένος Θησαυρός είναι ένα παιχνίδι του Πατρινού Καρναβαλιού, που μετρά 47 χρόνια. Οι συμμετέχοντες σε αυτό, νιώθουν τη συναρπαστική μαγεία και τις δυνατές συγκινήσεις ενός παιχνιδιού χαράς, κεφιού, αναζήτησης με πολλές εκπλήξεις, απρόοπτα και ανατροπές.

Το 1966 το Καρναβάλι της Πάτρας εμπλουτίστηκε με μια νέα εκδήλωση που υπήρξε αποφασιστική για την επιβίωση και την εξέλιξή του. Ο Νίκος Μαστοράκης, σε συνεργασία με το Δήμο Πατρέων, οργάνωσε ένα παιχνίδι πλοήγησης, το οποίο έμελλε να καθιερωθεί στη συνείδηση των Πατρινών και να δημιουργήσει μια ακόμα μακρόχρονη παράδοση.

Ήταν το «κυνήγι του αποκριάτικου θησαυρού», που έγινε τότε με αυτοκίνητα Ι.Χ. (οι ομάδες αποτελούνταν από όσα άτομα χωρούσαν σε ένα αυτοκίνητο, με βασική προϋπόθεση την καρναβαλική αμφίεση) και που η Πάτρα δέχτηκε με ενθουσιασμό. Στο πρώτο «Κυνήγι» οι παρέες που συμμετείχαν, κλήθηκαν να λύσουν γρίφους και σπαζοκεφαλιές, να αναγνωρίσουν μουσικές και να συγκεντρώσουν τα πιο απίθανα αντικείμενα σύμφωνα με τις οδηγίες που θα λάβαιναν ραδιοφωνικώς. Ο Άλκης Στέας-από τους βραβευμένους της χρονιάς- αποφάσισε να επιστρέψει στην Πάτρα το 1967 για να διοργανώσει το δεύτερο «Κυνήγι».

Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια και ο κρυμμένος θησαυρός εξελίχθηκε, ανανεώθηκε, άλλαξε, εμπλουτίστηκε και δίνει τη «μαγεία» του μέχρι σήμερα στο Πατρινό Καρναβάλι, αποτελώντας βασικό συστατικό της επιτυχίας του. Οι συμμετέχοντες αυξήθηκαν, τα αυτοκίνητα των πληρωμάτων εξελίχτηκαν σε ογκώδη άρματα, η παρέλαση έγινε όλο και πιο φαντασμαγορική, το Παιχνίδι μεγάλωσε σε δυσκολία, διάρκεια και ενδιαφέρον, ενώ άρχισαν να καθιερώνονται νέες δοκιμασίες, φάσεις και δρώμενα και θεσμοθετήθηκαν βραβεία και ένα πλαίσιο εκδηλώσεων.

Οι ομάδες του Κρυμμένου Θησαυρού συγκροτούνται είτε από τα πληρώματα που συμμετέχουν στη Μεγάλη Παρέλαση του καρναβαλιού και μόνιμες συντροφιές καρναβαλιστών, είτε από παρέες στα γυμνάσια και τα λύκεια της πόλης, συνάδελφους στη δουλειά ή γνωστούς στη γειτονιά.

Κάθε ομάδα έχει ένα όνομα και ένα θέμα -που δίνει και το όνομα κάθε χρονιάς- για τη μεταμφίεσή της. Ανάλογα με την καρναβαλική θητεία- παιδεία των μελών και τον χρόνο που διαθέτουν, προσανατολίζονται είτε μόνο στη συμμετοχή στις παρελάσεις, είτε και στη συμμετοχή στα παιχνίδια και τους διαγωνισμούς του κρυμμένου θησαυρού.

Τα παιχνίδια και το έπαθλο

Τα παιχνίδια του Κρυμμένου Θησαυρού περιλαμβάνουν γρίφους, ασκήσεις πλοήγησης μέσα από κρυμμένα ενδεικτικά στοιχεία διασκορπισμένα σε ολόκληρη τη πόλη, καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς ζωγραφικής, παντομίμας, θεατρικών στιγμιότυπων κι ό,τι άλλο μπορεί να φανταστούν οι διοργανωτές του παιχνιδιού. Μερικές ομάδες μετέχουν στην παρέλαση έχοντας κατασκευάσει και καρναβαλικό άρμα, σχετικό με το θέμα της μεταμφίεσής τους.

Το έπαθλο του Κρυμμένου Θησαυρού δεν είναι χρηματικό ή κάποιο αντικείμενο αξίας, αλλά η ηθική ικανοποίηση του νικητή, ο συναγωνισμός και η χαρά του παιχνιδιού. Τα τελευταία χρόνια η σειρά κατάταξης στον θησαυρό, ορίζει και τη σειρά ενός πληρώματος στην παρέλαση.

47ο Παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού

Το συνολικό πρόγραμμα εκδηλώσεων του φετινού, 47ου Παιχνιδιού του Κρυμμένου ( www.carnivalpatras.gr/2012-01-02-15-42-56.html ), περιλαμβάνει κατασκευή αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων με ανακυκλώσιμα υλικά, δοκιμή των αισθήσεων, παιχνίδι πλοήγησης, πάρτι και πολλά άλλα. Ξεκίνησε το Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου, η εύρεση του Κρυμμένου Θησαυρού έγινε την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου και την Καθαρά Δευτέρα θα γίνει η απονομή των βραβείων.

Ο διαδικτυακός κρυμμένος θησαυρός

Το Παιχνίδι του Διαδικτυακού Κρυμμένου Θησαυρού, κλείνει φέτος 6 χρόνια και χαρακτηρίζεται από τα ψυχαγωγικά και ανατρεπτικά χαρακτηριστικά του κλασικού παιχνιδιού του Κρυμμένου Θησαυρού, όντας ωστόσο προσαρμοσμένο στις διαδικτυακές απαιτήσεις. Στόχος του είναι να δώσει τη δυνατότητα της χαράς της συμμετοχής και της περιπλάνησης στη συναρπαστική γοητεία του Πατρινού Καρναβαλιού σε όσους δεν μπορούν να επισκεφτούν την Πάτρα την καρναβαλική περίοδο.

Το 6ο Παιχνίδι του Διαδικτυακού Κρυμμένου Θησαυρού, άρχισε την Κυριακή 22 Ιανουαρίου και ώρα 18.00 και θα τελειώσει την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου και ώρα 18.00.

Θέμα του φέτος είναι «Ο Γύρος του Κόσμου των Πέντε». Το παιχνίδι θα έχει πέντε φάσεις ερωτήσεων και παιχνιδιών με τα ακόλουθα ονόματα: «Daizy Duck», «Peter Brook», «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», «Julia Child» και «Astor Piazzolla». Η πρώτη φάση θα ενεργοποιηθεί με την έναρξη του παιχνιδιού και οι υπόλοιπες θα ενεργοποιούνται κάθε Κυριακή στις 00.01. Οι απαντήσεις είναι πολλαπλής επιλογής. Το παιχνίδι είναι στη φιλοσοφία του Facebook, κάτι που βοηθά πολύ τους συμμετέχοντες, αφού οι παίκτες μπορούν να μιλάνε μεταξύ τους -υπάρχει chat- και να βοηθάει ο ένας τον άλλον.

Η πρόσβαση στο παιχνίδι γίνεται μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Πατρινού Καρναβαλιού www.carnivalpatras.gr/index.php/2012-01-02-15-43-15 .

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες και τις φωτογραφίες, το γραφείου τύπου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Πατρέων - Καρναβάλι Πάτρας και ευχόμαστε καλή επιτυχία στο φετινό Πατρινό Καρναβάλι και καλή διασκέδαση σε όλους!

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]