Μαγευτικά ταξίδια στα κανάλια του κόσμου

mageutika-taksidia-sta-kanalia-tou-kosmou

ΤΕΤΑΡΤΗ, 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

«Υδάτινα», μαγευτικά ταξίδια στα κανάλια του κόσμου, από τον Παναμά και τις παγωμένες ακτές της Ρωσίας, μέχρι τη δική μας διώρυγα της Κορίνθου…

Από τον μακρινό Παναμά, μέχρι τις παγωμένες ακτές της Ρωσίας, τις πρωτεύουσες της Δανίας και της Ολλανδίας και τον… δικό μας Ισθμό της Κορίνθου, η γη διατρέχεται από κανάλια και διώρυγες που, εκτός από την πρακτική τους χρησιμότητα (μεταφορές, αρδευτικές ανάγκες κ.τ.λ.), αποτελούν και εκπληκτικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς που μπορούν να μας χαρίσουν ανεπανάληπτες εμπειρίες και να μας «ταξιδέψουν» σε μοναδικά μέρη.

Άμστερνταμ, Ολλανδία

Χαμηλές γέφυρες, λουλούδια και δέντρα και ιστορικά, παραδοσιακά σπίτια, παρατάσσονται στις όχθες των αμέτρητων καναλιών του Άμστερνταμ. Κάντε μια κρουαζιέρα στα αξιοθέατα ή για να δειπνήσετε μέσα στο σκάφος, ή ακόμα καλύτερα, μείνετε σε ένα πλωτό ξενοδοχείο. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε ποδήλατο θαλάσσης κατά μήκος των καναλιών, με διάφορες στάσεις όπου σας αρέσει. Περισσότερες πληροφορίες στα: www.blueboat.nl , www.canal.nl .

Διώρυγα του Παναμά, Παναμάς

Αυτή η 82 χιλιομέτρων διάσημη διώρυγα, ενώνει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό και αποτελεί θαύμα της μηχανικής. Χρησιμοποιείται από χιλιάδες μικρά και μεγάλα πλοία κάθε χρόνο, ούσα η δεύτερη σε ναυτιλιακή σπουδαιότητα, από την άποψη των θαλασσίων μεταφορών, διώρυγα στον κόσμο μετά από εκείνη του Σουέζ. Υπάρχει η δυνατότητα να πλεύσετε όλο ή μερικό μήκος της διώρυγας (η πλήρης διέλευση θα σας πάρει μία ημέρα), δίπλα σε γιγαντιαία φορτηγά πλοία και ρυμουλκά που τα τραβούν από τη μία θάλασσα στην άλλη, μέσα από ανισοϋψείς δεξαμενές. Η πρώτη διέλευση πλοίου από τη διώρυγα, έγινε το 1914 και η δυναμικότητα διέλευσης είναι 50 πλοία ημερησίως. Για μια συναρπαστική πλεύση στη διώρυγα, ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα: www.canalandbaytours.com .

Φωτογραφία: www.canalandbaytours.com

Διώρυγα Κορίνθου, Ελλάδα

Ο Ισθμός της Κορίνθου είναι μια στενή λωρίδα γης που ενώνει τη Στερεά Ελλάδα με την Πελοπόννησο, ενώ η διώρυγα που έχει διανοιχθεί σε αυτόν, ενώνει το Σαρωνικό με τον Κορινθιακό κόλπο. Η κατασκευή της διώρυγας ήταν ένα όνειρο - πρόκληση που κράτησε 2.300 χρόνια και εγκαινιάστηκε το 1893. Σήμερα, η Διώρυγα της Κορίνθου αποτελεί διεθνή κόμβο θαλάσσιων συγκοινωνιών και εξυπηρετεί χιλιάδες πλοία ετησίως. Μπορείτε να κάνετε κρουαζιέρα στη διώρυγα ξεκινώντας από το λιμάνι Λουτρακίου, συνεχίζοντας με περιήγηση στον όρμο Λουτρακίου ή στον Σαρωνικό και διάπλου της Διώρυγας Κορίνθου. Η αποβίβαση γίνεται στο λιμάνι Λουτρακίου και η διάρκεια της εκδρομής είναι 1.30 - 2 ώρες. Περισσότερα στο: http://canalcruises.gr/index.php .

Κανάλια στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, ΗΠΑ

Αυτά τα κανάλια, που κατασκευάστηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα, περιλαμβάνουν 843 χιλιόμετρα πλωτών και παρόχθιων οδών μεταξύ Albany και Buffalo, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και ενώνουν τον ποταμό Hudson, τη λίμνη Champlain, τη λίμνη Οντάριο, τις λίμνες Finger Lakes και τον ποταμό Niagara, με κοινότητες πλούσιες σε ιστορία και πολιτισμό. Το κανάλι Erie περνά μέσα από το Rochester. Μπορείτε να νοικιάσετε σκάφος και να κάνετε μόνοι μια κρουαζιέρα ή να νοικιάσετε πλήρωμα. Μάθετε περισσότερα στο: www.nyscanals.gov .

Φωτογραφία: http://www.fingerlakeswateradventures.com

Κανάλι της βαλτικής θάλασσας, Ρωσία

Η Λευκή Θάλασσα -προέκταση της Αρκτικής- στις βορειοδυτικές παγωμένες ακτές της Ρωσίας, συνδέεται με την Αγία Πετρούπολη στη Βαλτική, με ένα σύστημα καναλιών 225 χιλιομέτρων. Χτίστηκε το 1930 από φυλακισμένους, που εργάζονταν κυρίως με φτυάρια και αξίνες. Στην κρουαζιέρα σας, θα περάσετε από παραδοσιακά χωριά και παλιά ξύλινα παρεκκλήσια. Περισσότερα στο: www.nordictravel.ru .

Φωτογραφία: www.nordictravel.ru

Κοπεγχάγη, Δανία

Ταξιδέψτε γύρω από την όμορφη πρωτεύουσα της Δανίας με τα υδάτινα λεωφορεία που εκτελούν διάφορες διαδρομές στα κανάλια της. Κάποιες από αυτές μάλιστα, προσφέρουν υπέροχη θέα προς το διάσημο άγαλμα της Μικρής Γοργόνας. Τα σκάφη είναι ανοιχτά το καλοκαίρι και με γυάλινη οροφή το χειμώνα και οι εκδρομές γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Δείτε περισσότερα στο www.canaltours.com/DCT/en .

Φιορδ Sognefjord, Aurlandsfjord and Nærøyfjord, Νορβηγία

Το Sognefjord, είναι ο βασιλιάς των φιόρδ, το μεγαλύτερο φιόρδ της Νορβηγίας. Έχει 204 χιλιόμετρα μήκος και 1308 μέτρα βάθος και βρίσκεται στο νότιο τμήμα της περιοχής Sogn og Fjordane, στη μέση των νορβηγικών Fjord. Μπορείτε να κάνετε κρουαζιέρες στο φιορδ Sognefjord και στα δύο παρακλάδια του, Aurlandsfjord και Nærøyfjord ( http://whc.unesco.org/en/list/1195 ) για να δείτε χιονισμένες βουνοκορφές, καταρράκτες και ειδυλλιακά αγροκτήματα. Περισσότερα στο: www.sognefjorden-as.no/fjord-tours/whc-naeroyfjord/ .

Φωτογραφία: http://www.sognefjorden-as.no

Πλωτές οδοί του Βρανδεμβούργου, Γερμανία

Μεταξύ του Βερολίνου και της Βαλτικής, μπορείτε να εξερευνήσετε ένα δίκτυο από λίμνες και κανάλια που θα σας μεταφέρουν σε παλιά κάστρα και γραφικές πόλεις. Στη διαδρομή θα δείτε ερωδιούς και τυρκουάζ αλκυόνες που πετούν κατά μήκος της επιφάνειας του νερού. Τα χαλαρά απογεύματα του καλοκαιριού, ψαράδες κατακλύζουν τις όχθες για να ψαρέψουν κι εσείς μπορείτε να δοκιμάσετε τη… λεία τους στα τοπικά εστιατόρια, που έχουν σπεσιαλιτέ τα ψάρια του γλυκού νερού. Περισσότερα στο: www.cruisegermany.com/boating-holidays.htm .

Φωτογραφία: www.cruisegermany.com/boating-holidays.htm

Κανάλι της Μαύρης Θάλασσας, Ρουμανία

Το 64 χιλιομέτρων κανάλι της Μαύρης Θάλασσας, ολοκληρώθηκε το 1984 και εκτείνεται από την πόλη Ruse, στο βουλγαρικό τμήμα του Δούναβη, έως την Κωστάντζα, ένα δημοφιλές θέρετρο της Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσα. Το κανάλι αποτελεί μέρος της πλούσιας άγριας φύσης στην περιοχή του Δέλτα του Δούναβη, που αποτελεί καταφύγιο για πελεκάνους, ερωδιούς και έως και 300 άλλα είδη πουλιών. Περισσότερα στο www.romaniatourism.com .

Φωτογραφία: http://www.primaria-tulcea.ro

Κανάλι Shropshire Union, Αγγλία

Το βόρειο μισό του καναλιού Shropshire Union στα δυτικά Midlands της Αγγλίας «ελίσσεται» μέσα από εντυπωσιακά τοπία. Νότια της πόλης Nantwich, περνά -σχεδόν σε μια ευθεία γραμμή- μέσα από λόφους, κοιλάδες και θαυμάσιες γέφυρες. Το κανάλι είναι ένα μνημείο των αρχών της βιομηχανικής επανάστασης. Τα στενά σκάφη με τα ζωηρά χρώματα, επίσης μοιάζουν να είναι από μια άλλη εποχή. Περισσότερα στο: www.waterscape.com .

Φωτογραφία: www.waterscape.com

Kανάλι Gota, Σουηδία

Το κανάλι αυτό, συνδέει με μια σειρά από λίμνες, επιτρέποντας στα πλοία να ταξιδεύουν σχεδόν όλη τη διαδρομή κατά μήκος της Σουηδίας, από τη λίμνη Vänern, κοντά στο Γκέτεμποργκ, μέχρι τη Βαλτική. Κατά μήκος της διαδρομής υπάρχουν 58 φράκτες. Είναι εντυπωσιακό να κάθεστε στο κατάστρωμα και να παρακολουθείτε το πλήρωμα να τους ανοίγει προκειμένου να περάσει το πλοίο. Δεκάδες διαφορετικά σκάφη πλέουν στο κανάλι και εσείς μπορείτε να επιλέξετε από εκδρομές για λίγες ώρες, έως ταξίδι για μια ολόκληρη εβδομάδα. Μπορείτε επίσης να νοικιάσετε κανό ή καγιάκ και να κάνετε κουπί κατά μήκος του καναλιού. Περισσότερα στο: www.vastsverige.com .

Φωτογραφία: www.vastsverige.com

Μάγχη έως τη Μεσόγειο θάλασσα, Γαλλία

Τα 8.050 χιλιόμετρα του δικτύου των καναλιών στη Γαλλία, μπορούν να σας μεταφέρουν από το βορρά προς το νότο, ή οπουδήποτε ανάμεσα, για να εξερευνήσετε ενδιαφέρουσες πόλεις και χωριά. Προς τα νότια, το Canal du Midi περνά μέσα από αμπελώνες και πόλεις με τείχη, πολλά σε κοντινή απόσταση από το κανάλι. Δέστε έξω από μια μικρή πόλη και δοκιμάστε τοπικά εδέσματα και κρασί, στις όχθες του καναλιού. Πολλά εστιατόρια σερβίρουν τοπικές σπεσιαλιτέ. Οι περισσότερες πόλεις έχουν λαϊκές αγορές, όπου μπορείτε να εφοδιαστείτε για το ταξίδι σας. Περισσότερα στο: www.barginginfrance.com .

Φωτογραφία:www.barginginfrance.com

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]