Μακροβούτι σε 8 αγαπημένες παραλίες του Ιονίου

boutoumi-antipaksoi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023

Αφήνουμε το Αιγαίο και κάνουμε ένα τεράστιο μακροβούτι μέχρι το Ιόνιο, για να θυμηθούμε τις αγαπημένες μας παραλίες στα Επτάνησα.

Βουτούμι, Παξοί
Στους Αντίπαξους, όπου μπορείτε να φτάσετε με καραβάκι από τους Παξούς, σας περιμένει μια πραγματικά... φωσφορούχα θάλασσα, έντονου τιρκουάζ χρώματος, την οποία θα χρειαστείτε λίγο χρόνο για να πιστέψετε. Λόγω του ότι δεν πρόκειται για κάποιο επτασφράγιστο μυστικό του νησιού, όπως καταλαβαίνετε την έχουν ανακαλύψει κι άλλοι, που σημαίνει ότι δεν θα είστε μόνοι σας στην παραλία -με αρκετά σκάφη να καταφτάνουν στα νερά της, αφήνοντας δυστυχώς τη χαρακτηριστική μυρωδιά. Εκτός σεζόν, όμως, το μπάνιο εκεί είναι παραδεισένιο.

Μύρτος, Κεφαλονιά
Ο Μύρτος δεν είναι μόνο από τις πιο γνωστές παραλίες της Κεφαλονιάς. Είναι από τις πιο γνωστές παραλίες της Ελλάδας, έχει αναδειχθεί ως η πιο όμορφη παραλία του Ιονίου ή και της χώρας κατά καιρούς, ενώ συχνά-πυκνά τρυπώνει και σε ευρωπαϊκές και διεθνείς λίστες. Αν βρεθείτε στην Κεφαλονιά, μη χάσετε την ευκαιρία να την επισκεφτείτε στο βόρειο μέρος του νησιού, στο Δήμο Πυλαρέων, 30 χιλιόμετρα βόρεια από το Αργοστόλι και να κάνετε μια βουτιά στα τιρκουάζ βαθιά νερά της και να χαλαρώσετε στην υπέροχη παραλία που περιβάλλεται από γκρεμούς. Σημειώστε, μόνο, ότι λόγω των ρευμάτων, τα νερά του Μύρτου μπορεί να γίνουν επικίνδυνα, γι’ αυτό φροντίστε να την επισκεφτείτε με κατάλληλες καιρικές συνθήκες και πολλή προσοχή.

Φώκι, Κεφαλονιά
Μπορεί ο Μύρτος να τραβά επάνω του όλα τα φώτα, οι παραλίες της Κεφαλονιάς, όμως, είναι αμέτρητες. Αν κάποιοι θέλουν να αποφύγουν τα φώτα –και τα ρεύματα- η παραλία Φώκι της Ερίσου είναι ιδανική και ιδιόμορφη. Πρόκειται για έναν κατάφυτο όρμο με κυπαρίσσια και ελιές, με γαλαζοπράσινα νερά, που βρίσκεται πολύ κοντά στο Φισκάρδο κι εκτός από ωραία παραλία και νερά, έχει και μια ακόμη ιδιαιτερότητα: την παρουσία της φώκιας Μονάχους-Μονάχους, απ’ όπου πήρε και το όνομά της η παραλία. Στον μικρό αυτό κολπίσκο, θα έχετε σίγουρη προστασία από τον αέρα, θα απολαύσετε μπάνιο σε ρηχά νερά και τη σκιά των δέντρων, σε ένα μπάνιο-απόλαυση.

Εγκρεμνοί, Λευκάδα
Η παραλία που έκανε τους πάντες να γουρλώσουν τα μάτια τους στην πρώτη τους συνάντηση με τα γαλάζια νερά της, οι Εγκρεμνοί, στεναχώρησαν πολύ κόσμο, όταν φάνηκε πως καταστράφηκαν με το δυνατό σεισμό που έγινε τον Νοέμβριο του 2015 στη Λευκάδα. Ευτυχώς, όμως, η Φύση επανόρθωσε και η παραλία πλέον μοιάζει να πήρε ξανά σχεδόν την αρχική της μορφή. Η πρόσβαση τα προηγούμενα χρόνια μετά τον σεισμό γινόταν μόνο με καραβάκι, αφού τα σκαλοπάτια που οδηγούσαν σε αυτή είχαν καταστραφεί. Πλέον όμως έχουν αποκατασταθεί για τους τολμηρούς που δεν φοβούνται το ανέβασμα...

Ναυάγιο, Ζάκυνθος
Από γαλάζιο σε τιρκουάζ και από τιρκουάζ σε γαλάζιο, οι περισσότερες παραλίες του Ιονίου δεν ξεφεύγουν από αυτές οι αποχρώσεις και το Ναυάγιο της Ζακύνθου δεν αποτελεί εξαίρεση. Η παραλία που κάποτε ονομαζόταν Άγιος Γεώργιος πήρε τη σημερινή της ονομασία το 1982, από ένα ναυάγιο που συνέβη όταν το πλοίο «Παναγιώτης» βρέθηκε εκτός πορείας και έπεσε στα βράχια της βορειοδυτικής πλευράς της Ζακύνθου. Η παραλία είναι δύσβατη, αλλά μπορεί να φτάσει κάποιος με καραβάκι και βρίσκεται κοντά στο χωριό της Αναφωνήτριας, 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας του νομού. Λευκή άμμος, υπέροχα γαλάζια νερά, απότομα λευκά βράχια κι ένα ναυάγιο πλοίου στη μέση είναι αυτά που θα αντικρύσετε τόσο από ψηλά, όσο κι αν βρεθείτε στο Ναυάγιο για ένα διαφορετικό μπάνιο και η εικόνα δεν διαφέρει σε τίποτα από τα καρτ-ποστάλ. Δυστυχώς, λόγω κατολισθήσεων, η προσέγγιση στην παραλία γίνεται υπό προϋποθέσεις και δεν μπορεί κάποιος να την απολαύσει για μπάνιο όπως στο παρελθόν.

Γιδάκι, Ιθάκη
Η Ιθάκη είναι από τα νησιά που δεν θα βρείτε εύκολα παραλία να μην σας αρέσει. Θα βρείτε πανεύκολα, όμως, παραλίες να σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό και το Γιδάκι είναι μια από αυτές –για πολλούς η ομορφότερη του νησιού. Καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά, πλούσια βλάστηση, άσπρα βότσαλα και θέα εκτός από το απέραντο γαλάζιο, το νησάκι Άτοκος. Την παραλία αυτή θα τη βρείτε στα νότια του νησιού και μπορείτε να φτάσετε εκεί με καραβάκι από το λιμάνι της Ιθάκης ή με πεζοπορία από την παραλία του Σκίνου, όπου θα βρείτε μονοπάτι. Στην παραλία υπάρχει καντίνα και κάποιες ξαπλώστρες, αλλά αν θέλετε μπορείτε να απομακρυνθείτε από αυτά στην άκρη της παραλίας.

Άγιος Ιωάννης, Μεγανήσι
Η παραλία ονομάστηκε έτσι από το ομώνυμο εκκλησάκι, έχει πεντακάθαρα νερά, με πέτρες στην ακτή και βρίσκεται σε μια κάπως απομονωμένη θέση στα δυτικά του Μεγανησίου. Στη θέα από την ακτή θα βρείτε τη Λευκάδα, όπως και το μικροσκοπικό νησί Θηλιά, ενώ η παραλία αυτή είναι σίγουρα ένα μέρος για να ηρεμήσετε και να απολαύσετε την υπέροχη θάλασσα. Εκεί θα βρείτε και καφέ-εστιατόριο για τα απαραίτητα.

Κανάλι της Αγάπης, Κέρκυρα
Εκτός από ρομαντικό όνομα, η παραλία αυτή βόρεια της Κέρκυρας, ανάμεσα στο Σιδάρι και τις Περουλάδες, έχει και ρομαντική υπόσταση, αφού λένε πως όποιο ζευγάρι κολυμπήσει εκεί θα μείνει για πάντα ερωτευμένο. Πέραν, όμως, της φήμης του, η παραλία αυτή χαρακτηρίζεται πραγματικά από ένα ιδιαίτερο τοπίο με βράχους από ψαμμίτη που δημιουργούν ένα άνοιγμα στη θάλασσα , με σπηλιές, μικρούς κόλπους και γαλαζοπράσινα νερά. Το κακό είναι ότι λόγω του μικρού μεγέθους της, η παραλία γεμίζει γρήγορα, γι’ αυτό θα χρειαστεί να πάτε νωρίς. Το καλό είναι ότι αν την πετύχετε εκτός τουριστικής περιόδου, θα την απολαύσετε όσο λίγες.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]