Η φωτεινή πλευρά της Κωνσταντινούπολης πέρα από την τρομοκρατία

konstantinoupoli
ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

Με τελευταίο το τρομοκρατικό χτύπημα στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, η πανέμορφη Πόλη πλήττεται σοβαρά από την τρομοκρατία και «σκοτεινιάζει» ολοένα και περισσότερο. Εμείς επιλέγουμε να ρίξουμε μια ματιά στις ομορφιές της φωτεινής πλευράς της, ελπίζοντας ότι τα χτυπήματα είτε τρομοκρατίας είτε πολέμου, που κοστίζουν αθώες ανθρώπινες ζωές, θα εξαφανιστούν τόσο από εκεί, όσο και από κάθε μέρος στον κόσμο.

Η γέφυρα του Βοσπόρου είναι η μία από τις δύο γέφυρες που ενώνουν τις δύο ακτές του Βοσπόρου: το Ορτάκιοϊ στην ευρωπαϊκή πλευρά με την έναντι ασιατική ακτή Μπεηλέρμπεη. Έχει κεντρικό άνοιγμα 1.074 μέτρα, πλάτος 34 μέτρα και συνολικό μήκος 1.510 μέτρα, ενώ βρίσκεται 64 μέτρα πάνω από τη θάλασσα.

Η περίφημη Αγιά Σοφιά βρίσκεται στην κεντρική πλατεία Σουλτάν Αχμέτ της Κωνσταντινούπολης. Από το 360 μέχρι το 1453 λειτουργούσε ως ορθόδοξος καθεδρικός ναός της πόλης (εκτός της περιόδου 1204–1261, που ήταν ρωμαιοκαθολικός ναός). Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης μετατράπηκε σε ισλαμικό τέμενος και το 1934 σε μουσειακό χώρο.

Η κεντρική πλατεία της Πόλης, η πλατεία Ταξίμ. Η ονομασία της οφείλεται σε παλαιά θολωτή υδροδεξαμενή και στο κέντρο της θα βρείτε μνημείο με τον ανδριάντα του Κεμάλ Ατατούρκ. Στη σύγχρονη πλευρά της πλατείας θα συναντήσετε μεγάλους δρόμους και σύγχρονες πολυκατοικίες, ενώ στην παλαιά συνοικία βρίσκεται ο μεγάλος ορθόδοξος ναός της Αγίας Τριάδας, το «Ζάππειον Παρθεναγωγείον», αλλά και πολλά θέατρα, κινηματογράφοι, κέντρα διασκέδασης κ.ο.κ.

Το πασίγνωστο Μεγάλο Παζάρι (Καπαλί Τσαρσί) είναι μια από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες σκεπαστές αγορές του κόσμου, το οποίο καλύπτει 61 δρόμους και περιλαμβάνει περισσότερα από 4 χιλιάδες μαγαζιά, που προσελκύουν από 250.000-400.000 επισκέπτες καθημερινά. Το 2014, μάλιστα, βρέθηκε στην κορυφή των αξιοθεάτων με τους περισσότερους επισκέπτες, με 91.250.000 επισκέπτες ετησίως.

Πολύχρωμα σπίτια στην περιοχή Μπάλατ της ιστορικής Κωνσταντινούπολης, που αποτελεί την εβραϊκή συνοικία στο Φανάρι.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι. Ιδρύθηκε όταν μεταφέρθηκε η πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στη Νέα Ρώμη-Κωνσταντινούπολη και σήμερα κατοικοεδρεύει εκεί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α΄, ο 270ς στη σειρά Πατριάρχης.

Η Μεγάλη του Γένους Σχολή στο Φανάρι, που αποτελεί το αρχαιότερο σε λειτουργία εκπαιδευτικό ίδρυμα του Ελληνισμού. Λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1454, παρέχοντας υψηλού επιπέδου μόρφωση στους Έλληνες -και όχι μόνο- μαθητές της.

O Πύργος του Γαλατά στο βάθος. Πρόκειται για ένα μεσαιωνικό, κυκλικό, πέτρινο πύργο που βρίσκεται στην περιοχή Γαλατά της Κωνσταντινούπολης, με ύψος του φτάνει τα 67 μέτρα. Από τον Πύργο, ο επισκέπτης έχει πανοραμική εικόνα του Βοσπόρου, του Κεράτιου κόλπου της ιστορικής χερσονήσου της Κωνσταντινούπολης.

To Ρούμελι Χισάρ ή Κάστρο της Ρούμελης αποτελεί σήμερα προσβάσιμο μουσειακό χώρο, ενώ στο εσωτερικό του διοργανώνονται παραστάσεις το καλοκαίρι, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης. Χτίστηκε το 1452 και βρίσκεται στο στενότερο σημείο του Βοσπόρου, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, στην περιοχή Σαριγιέρ.

Πολίτικες νοστιμιές με θέα την Πόλη.

Η θέα από ψηλά.