Εναλλακτικοί καλοκαιρινοί προορισμοί εξωτερικού που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα

bornholm-dania-limani-roenne

Το λιμάνι Roenne στο Bornholm της Δανίας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

Κάποιοι επιλέγουν να απομακρυνθούν από την πεπατημένη και να αξιοποιήσουν την καλοκαιρινή τους άδεια σε προορισμούς που έχουν να τους προσφέρουν πολύ διαφορετικές εμπειρίες και τοπία. Όπως οι παρακάτω.

Bornholm, Δανία
Όταν σκέφτεστε ένα νησιώτικο παράδεισο, σίγουρα δεν σας έρχεται στο μυαλό η Δανία. Το μικρό αυτό νησί στη Βαλτική, όμως, αποτελεί το πιο ηλιόλουστο μέρος όλης της χώρας και αποτελεί ιδανικό μέρος τόσο για οικογένειες, όσο και για όσους θέλουν να εξερευνήσουν τη χώρα, χωρίς τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Εκεί μπορεί να βρει κάποιος χλωμές παραλίες, όπως τη διάσημη Dueodde, άγρια δάση, ιδανικά για ποδηλασία και πεζοπορία, μικρά ψαροχώρια, αρχαία εκκλησάκια, ερείπια κάστρων και πολλά ακόμη αξιοθέατα έτοιμα να φωτογραφηθούν για... το Instagram σας. Το Πάρκο Πεταλούδας του νησιού είναι σίγουρα κάτι εντυπωσιακό που πρέπει να δει όποιος φτάσει ως εκεί, όπως και τα ερείπια το Κάστρου Hammershus και φυσικά να δοκιμάσει ντόπια πιάτα με καπνιστά ψάρια, όπως το Sol over Gudhjem, που είναι ανοιχτό σάντουιτς με καπνιστή ρέγκα, πράσα και ωμό κρόκο αβγού στην κορυφή.

Το πανέμορφο, μικρό χωριό Blagaj

Blagaj, Βοσνία Ερζεγοβίνη
Ένας προορισμός που πραγματικά απομακρύνεται από τα καθιερωμένα, το Blagaj είναι μια μικρή πόλη, μερικές ώρες μακριά από το Ντουμπρόβνικ στην ενδοχώρα και βρίσκεται στη βάση της «αγκαλιάς» μια σειράς άγριων λόφων. Ο ποταμός Μπούνα κατεβαίνει από τα βράχια και το τυλίγει σαν... κασκόλ, ενώ τα λευκά κτίρια του δίνουν μια πολύ ιδιαίτερη όψη. Το Blagaj αποτελεί ένα ανοιχτό στο κοινό πνευματικό καταφύγιο του 16ου αιώνα, που χτίστηκε από έναν Οθωμανό σουλτάνο. Τον Αύγουστο μπορεί να απολαύσει κανείς στο έπακρο το μεσογειακό κλίμα του κι αφού εξερευνήσει την πόλη, μπορεί να βγει μερικά χιλιόμετρα εκτός για να δει το διάσημο Stari Most –παλιά οθωμανική γέφυρα- στο Mostar, που ενώνει τις όχθες του ποταμού Νερέτβα. Εκεί τον περιμένουν βόλτες στην οδό Kajtaz House, όπου βρίσκεται και το ομώνυμο κτίριο του 16ου αιώνα, που αποτελούσε χαρέμι, αλλά και νοστιμιές με τούρκικες επιρροές, όπως Cevapi και Cufte, δηλαδή πικάντικα λουκάνικα και κεφτέδες, όπως και ντόπιες μπίρες με ονομασίες που δύσκολα προφέρονται.

Το μεσογειακό Kas

Kas, Τουρκία
Πρώην ψαροχώρι σε μια ορεινή πλαγιά, το Kas έχει διατηρήσει την αυθεντική αίσθηση του μικρού χωριού, προσφέροντας εκπληκτική θέα. Οι ημέρες εκεί είναι μεγάλες και ζεστές, παντού, όμως, υπάρχει νερό για να δροσιστείτε και οι βραχώδεις παραλίες διαθέτουν και café που σερβίρουν δροσερά ποτά, για να αντέξετε τη ζέστη. Εκεί υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε, φάτε και εξερευνήσετε, όπως εκδρομή στη βυθισμένη πόλη Kekova, πεζοπορία στους αρχαίους τάφους της Λυκίας στη βουνοπλαγιά, αλεξίπτωτο πλαγιά για πανοραμική θέα, κολύμπι, καγιάκ κ.ο.κ.

Η οχυρωμένη πόλη Ait-Ben-Haddou

Ouarzazate, Μαρόκο
Αν η φασαρία της παραλίας δεν είναι ακριβώς του γούστου σας, το Ouarzazate στο Μαρόκο σίγουρα θα γίνει το αγαπημένο σας. Διάσημο για τα καραμελένιου χρώματος κτίριά του, στη μέση της ερήμου, το Ouarzazate είναι τόσο όμορφο να το επισκεφτείς, όσο και να προφέρεις το όνομά του. Είναι επίσης, το μέρος που δεν θα περίμενε κανείς ότι μπορεί να κλείσει ξενάγηση σε κινηματογραφικό στούντιο αλά Χόλιγουντ, αλλά λόγω του ότι πρωταγωνίστησε σε ταινίες όπως «Ο Λόρενς της Αραβίας» και «Η επιστροφή της Μούμιας», το μέρος θα μπορούσε να αποτελέσει κινηματογραφικό παράδεισο. Οι λάτρεις της αρχιτεκτονικής και της αρχαιολογίας θα εντυπωσιαστούν από τα αρχαία και εγκεκριμένα από την UNESCO φρούρια πάνω στο άγονο τοπίο, με το Ait Ben Haddou να είναι must. Το καλοκαίρι κάνει αρκετή ζέστη στην περιοχή, γι’ αυτό εκμεταλλευτείτε τα μικρά κόκκινα ταξί και προστατέψτε τον εαυτό σας από τον ήλιο.

Το Εθνικό Πάρκο Nuuksio στο Espoo της Φινλανδίας

Espoo, Φινλανδία
Μπορεί να είναι η 2η μεγαλύτερη πόλη της Φινλανδίας, αλλά οι πιθανότητες είναι να μην την έχετε ξανακούσει. Αποτελεί τεχνολογικό κέντρο, με ατελείωτα φυσικά πάρκα και άπειρα μουσεία, ζωντανές μουσικές παραστάσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις, κάτι σαν την φινλανδική απάντηση στο Σαν Φρανσίσκο, στο πιο οικονομικό. Εκεί θα βρείτε πολλές αγορές προς εξερεύνηση, ενώ μπορείτε να περάσετε από το EMMA, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Espoo και να ξαναζήσετε τα παιδικά σας χρόνια στο Φινλανδικό Μουσείο Παιχνιδιού ή να βγάλετε φωτογραφίες στην Παιδική Χαρά Angry Birds. Οι πιο δραστήριοι, μπορούν να κάνουν πεζοπορία στο Εθνικό Πάρκο Nuuksio και να έχουν το νου τους για τους σιβηρικούς ιπτάμενους σκίουρους, ενώ όλοι μετά θα ανταμώσουν σε κάποια από τις 21 παραλίες που περικυκλώνουν τη θάλασσα και τις λίμνες, ιδανικές για κολύμπι, ψάρεμα, καγιάκ και κανό.