Επτά μυστικά για τη Σαντορίνη που (ίσως) δεν γνωρίζατε

santorini

Οι διάσημες μπλε σκεπές της Σαντορίνης

ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Η Σαντορίνη είναι ένα από τα πιο όμορφα νησιά του κόσμου, γνωστό απ’ άκρη σ’ άκρη του πλανήτη, από αυτά που οι περισσότεροι τουρίστες του εξωτερικού το ονειρεύονται ως ταξίδι ζωής. Είμαστε τυχεροί που μπορούμε να την επισκεφτούμε με το πλοίο της γραμμής, ανά πάσα στιγμή και έχουμε τη δυνατότητα να την εξερευνήσουμε. Όσες φορές, όμως, κι αν έχουμε πατήσει στα εδάφη της, υπάρχουν πολλά γι’ αυτή που δεν γνωρίζουμε και ήρθε η ώρα να μάθουμε.

Δεν υπάρχουν πολλές μπλε σκεπές στο νησί
Οι φωτογραφίες από το νησί είναι συνήθως γεμάτες από αυτές τις μπλε σκεπές και οι περισσότεροι νομίζουν ότι το νησί είναι γεμάτο. Στην πραγματικότητα, όμως, όλες είναι η παραλλαγή της ίδιας φωτογραφίας από διαφορετικά σημεία. Στην Οία θα δείτε τις πιο διάσημες μπλε σκεπές και πιστέψτε μας- όταν τις δείτε θα τις καταλάβετε.

Μερικοί πιστεύουν ότι η Ατλαντίδα βρίσκεται γύρω από τη Σαντορίνη
Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι τα μυθικά ερείπια της Ατλαντίδας είναι θαμμένα στο βυθό της θάλασσας, γύρω από τη Σαντορίνη κι ότι το δημοφιλές νησί κάποτε ήταν η μυθική τοποθεσία που ψάχνουν οι ερευνητές. Οι ιστορίες των 2 προορισμών, πάντως, είναι παρόμοιες: η Σαντορίνη καταστράφηκε από μια σειρά εκρήξεων χιλιάδες χρόνια πριν και η Ατλαντίδα υποτίθεται πως βούλιαξε όταν οι κάτοικοί της νευρίασαν τους θεούς.

Η Σαντορίνη, αλλά και τα γύρω νησιά, δημιουργήθηκαν έπειτα από μια σειρά εκρήξεων μέσα σε εκατοντάδες χρόνια

Υπάρχουν ακόμη οι επιδράσεις από το τσουνάμι χιλιάδες χρόνια πριν
Οι επισκέπτες της Σαντορίνης μπορούν ακόμη να δουν σε διάφορα σημεία του νησιού τις συνέπειες από το τσουνάμι που κάποτε πέρασε κοντά από την Κρήτη και δημιούργησε αυτό που σήμερα ονομάζουμε καλδέρα της Σαντορίνης. Οι επιστήμονες, μάλιστα, πρόσφατα ανακάλυψαν ένα στρώμα πυθμένα 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, με βότσαλα και βράχια με μαλάκια και άλλους οργανισμούς, που τείνουν προς την ίδια κατεύθυνση, αποδεικνύοντας ότι δυνατά ρεύματα νερού περνούν γρήγορα πάνω από την περιοχή.

Το νησί είναι ένας ηφαιστειακός βράχος
Η Σαντορίνη υπάρχει λόγω της μεγάλης έκρηξης που ονομάζεται Μινωική Έκρηξη και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εκρήξεις στην ιστορία της Γης. Το νησί, αλλά και τα γύρω νησιά, δημιουργήθηκαν έπειτα από μια σειρά εκρήξεων που εκτυλίχθηκαν σε αρκετές εκατοντάδες χρόνια. Το αρχικό ηφαίστειο εξερράγη, γέμισε αργά με μάγμα και δημιούργησε ένα νέο ηφαίστειο που θα επαναλάμβανε τη διαδικασία. Τα απομεινάρια του ηφαιστειακού τοπίου συνθέτουν σήμερα τη Σαντορίνη και τα τριγύρω νησιά.

Οι πρώτοι Σαντορινιοί κοιμούνταν σε σπηλιές
Προκειμένου να αντέξουν τον καιρό, οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού έφτιαχναν τα σπίτια τους μέσα σε ηφαιστειακά τείχη. Ακόμη και σήμερα έχει κάποιος τη δυνατότητα να μείνει σε παραδοσιακές κατασκευές τέτοιου είδους, αν και είναι αρκετά πιο πολυτελείς απ’ ό,τι ήταν πριν χιλιάδες χρόνια.

Τα ηφαιστειακά εδάφη δίνουν ιδιαίτερη γεύση στο κρασί της Σαντορίνης

Το σαντορινιό κρασί οφείλει την καλή του γεύση στο ηφαιστειακό έδαφος
Το ηφαιστειακό τοπίο της Σαντορίνης προσφέρει ένα ενδιαφέρον περιβάλλον για τη γεωργία και το τοπικό κρασί είναι γνωστό παγκοσμίως για την ιδιαίτερη γεύση του. Το έδαφος ονομάζεται και «άσπα», μεταξύ άλλων, κι έχει δημιουργθεί από ηφαιστειακή στάχτη, σκόνη από ηφαιστειακό γυαλί και μικρά κομμάτια στερεοποιημένης άμμου και λάβας. Ο συνδυασμός αυτός αφήνει εκτός τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά που έχουμε συνηθίσει να βρίσκουμε στο χώμα, αλλά από την άλλη είναι πλούσιο σε μέταλλα. Οι βροχοπτώσεις είναι ελάχιστες, αλλά πέραν αυτών, οι περιοχές καλλιέργειας λαμβάνουν υγρασία από ένα παράξενο φαινόμενο που ονομάζεται «θαλάσσια ομίχλη» και αποτελεί ένα μείγμα αέρα από το ενεργό ηφαίστειο και τη γύρω περιοχή.

Η Σαντορίνη έχει «κρυφές» θερμές πηγές
Εντάξει, μπορεί να μην είναι ακριβώς «κρυφές» αν σκεφτούμε ότι ολόκληρο το νησί είναι ένας ηφαιστειακός βράχος, αλλά σίγουρα δεν είναι και διάσημες, όπως π.χ. της Ισλανδίας. Θα τις καταλάβετε όταν κολυμπάτε σε πιο ζεστά νερά, από την αλλαγή του χρώματος –το έντονο μπλε, γίνεται σκοτεινό καφέ.