Μακρύ Γυαλός: το μικρό διαμάντι της Κρήτης

makru-gialos

Ένα μικρό, αλλά μεστό ψαροχώρι με όλα τα συστατικά του αυθεντικού καλοκαιριού. 

ΤΡΙΤΗ, 02 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016

Μεταξύ Σητείας και Ιεράπετρας, νοτιανατολικά του Λασιθίου, υπάρχει ένας μυστικός παράδεισος για διακοπές γνήσια κρητικές. Ο Μακρύ Γιαλός ή Μακρύγιαλος ξέρει πώς να αποθεώνει το ελληνικό καλοκαίρι.

Με θέα στο Λιβυκό πέλαγος, αυτό το γραφικό ψαροχώρι διαθέτει όλα όσα συνθέτουν τις καλοκαιρινές διακοπές: απροσπέλαστη θέα, κρυστάλλινα νερά, γραφικότητα και λαχταριστό φαγητό.

Βουτιές και άλλα

Όπως δηλώνει και το όνομα της περιοχής, η κύρια παραλία του Μακρύ Γιαλού είναι αμμώδης και εκτείνεται σε μια έκταση αρκούντως μεγάλη για να νιώθεις την άπλα που δικαιούσαι χωρίς να χρειάζεται να απομονωθείς. Στα πέριξ και σε μικρές αποστάσεις, η  περιοχή δίνει δυνατότητες για μπάνιο στη θάλασσα που επιβεβαιώνουν τη φήμη της Κρήτης και του μεγαλείου της. Ας δούμε τα highlights που ξεχωρίσαμε.

Μεγάλης έκτασης παραλία, ελάχιστοι επισκέπτες, λαχταριστά νερά και μπόλικες πέτρες για σχέδια στην άμμο.

Στην Καλαμοκανιά θα νιώσεις πως βρίσκεσαι στην αρχή ή την εκπνοή της σεζόν. Ελλείψει ιδιαίτερων υποδομών, η παραλία παραμένει σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού σχεδόν άδεια, οπότε μπορείς να χαλαρώσεις στις ξαπλώστρες της μοναδικής ταβέρνας ή κάτω από τα πυκνά αλμυρίκια με την παχιά, γενναιόδωρη σκιά ανενόχλητος.     

 

Μια ελάχιστη γωνιά προσβάσιμης παραλίας στον Κουτσουρά, τον μικρό αυτό οικισμό τον χτισμένο στην άκρη των βράχων. 

Όταν ο ήλιος δύει, η θάλασσα γίνεται ασημί, ο ουρανός χρυσός και  η θέα ανεκτίμητη. 

Στον Κουτσουρά η φύση έπαιξε ενδιαφέροντα παιχνίδια με τα βράχια δημιουργώντας μικρούς κολπίσκους με σπιθαμές αμμουδιάς που διευκολύνουν την πρόσβαση στα υπέροχα, δροσερά νερά. Η θέα αποστομωτική, το ίδιο και τα εδέσματα στα δυο ταβερνάκια της περιοχής, την Καλλιοντζίνα και τον Ροβινσώνα, με τα τραπέζια κυριολεκτικά εκεί που ξεκουράζεται το κύμα.

Στο Αμμούδι τα βράχια είναι λευκά και μέσα τους κρύβουν ένα πανάρχαιο μυστικό ομορφιάς κατευθείαν από τη φύση.

Σε απόσταση μερικών μόλις χιλιομέτρων απόλυτα βατού ασφαλτόδρομου υπάρχει το Αμμούδι. Η πεζοπορία που απαιτείται για τις βουτιές στα γαλαζοπράσινα, ρηχά και πεντακάθαρα νερά είναι μικρή και η κατάβαση τόση όση χρειάζεται για να εκτιμήσεις λίγο παραπάνω την επαφή με τη θάλασσα. Λεία, κάτασπρα βράχια εκατέρωθεν της παραλίας κρύβουν ένα πανάρχαιο μυστικό ομορφιάς: φυσικό άργιλο που απλώνεται εύκολα στο σώμα και που όταν τον ξεβγάζεις με μια ακόμη βουτιά στο νερό, αφήνει το δέρμα ευγνώμον. Επιστροφή στα αυτοκίνητα, λίγα λεπτά οδήγησης προς το βουνό και η ταβέρνα Σπηλιά του Δράκου είναι καρφιτσωμένη στην πλαγιά, με θέα προς το Λιβυκό τόσο ανεμπόδιστη και ωραία που σε κάνει να φλερτάρεις ακόμη μια φορά και ακόμη πιο έντονα με το σενάριο της αποκέντρωσης, αυτό που σκαρώνεις κάθε καλοκαίρι τέτοια πάνω κάτω εποχή και που κλείνεις στο συρτάρι επιστρέφοντας στην πόλη και την καθημερινότητά της.

Η νυχτερινή ζωή

Η θέα από το πάνω μπαλκονάκι του Coukos Island είναι μπλε ως εκεί που φτάνει το βλέμμα. 

Η παραλία του Μακρύ Γιαλού έχει σε παράταξη μαγαζιά που λειτουργούν από το πρωί για καφέ και πρωινό, συνεχίζοντας ως το βράδυ για ποτό. Εμείς ξεχωρίσαμε το Coukos Island, ένα προσεγμένο μαγαζί που το κάνεις στέκι, όχι γιατί δεν υπάρχουν άλλες επιλογές, όπως το πολύ φροντισμένο Ήλιος, αλλά γιατί από την πρώτη επίσκεψη καταλαβαίνεις πως εκεί θα τα βρεις όλα, οπότε γιατί να μπεις στην διαδικασία να πειραματιστείς και να πάρεις ρίσκα; Ο καφές είναι αυτός ακριβώς που πρέπει, οι φρουτοσαλάτες, γεμάτες μυρωδιές, οι ομελέτες μικρά έργα τέχνης, οι κρέπες σοκολάτας προκλητικές και τα κοκτέιλ τόσο ωραία που σιγά μην πιεις μόνο ένα. Όλα αυτά επιμελούνται δυο κεφάτα χαμογελαστά αδέρφια, η Ελευθερία και ο Σταύρος.

Το εσωτερικό του Coukos Island με διακόσμηση που συνηγορεί στο να μετατραπεί εύκολα σε στέκι. 

Διακόσμηση χειροποίητη με βάση το ξύλο, πελώριες γλάστρες με μυρωδάτο βασιλικό στην πίσω αυλή, αναπαυτικές πολυθρόνες, δωρεάν ξαπλώστρες  πάνω στην θάλασσα, θέα προς όλες τις κατευθύνσεις στο βεραντάκι του πρώτου ορόφου, chill out μουσική που το βράδυ «σοβαρεύει» με επιλεκτικούς beat ήχους και free wi-fi αν τυχόν οι συνήθειες της πόλης σε ακολουθούν.

Ταξίδι στον χρόνο

Το Κουφονήσι είναι απλώς μοναδικό και σε κάνει να ξεχνάς όλα όσα ήξερες ως τώρα. 

Η Ευδοκία, το πειρατικό καραβάκι με προορισμό το Κουφονήσι φεύγει από το λιμανάκι του Μακρύ Γιαλού καθημερινά. Και ενώ νομίζεις πως έχεις εντυπωσιαστεί από τις φωτογραφίες στην είσοδο του ταξιδιωτικού πρακτορείου, πλησιάζοντας στον προορισμό ξεχνάς όσα ήξερες και ορίζεις ξανά την έννοια του όμορφου. Ένα απόκοσμο κομμάτι γης, στην άκρη του πουθενά, με ψηλή άμμο, κάτασπρα βράχια, σειρά από μίνι παραλίες και ο ήλιος από πάνω κυρίαρχος.  

Κάθετοι, αιχμηροί βράχια, τα μόνα σημεία σκιάς που παχαίνει καθώς ο ήλιος δύει. Στο βάθος το πειρατικό καράβι. 

Το τοπίο είναι τόσο άγρια αυθεντικό και απείραχτο που η παρουσία της Ευδοκίας που αναμένει μεσοπέλαγα για το περίπου μιας ώρας ταξίδι της επιστροφής, σου μετριάζει ένα αναπόφευκτο ρίγος που η αίσθηση της απομάκρυνσης από τον πολιτισμό σου δημιουργεί.

Ο Μακρύ Γιαλός είναι από εκείνα τα μέρη που σίγουρα επιστρέφεις. 

Φεύγοντας, ένα μικρό κομμάτι της καρδιάς σου το αφήνεις σίγουρα στον Μακρύ Γιαλό και δίνεις ραντεβού για του χρόνου ξέροντας πως δεν πρόκειται για υπόσχεση από εκείνες που τις σβήνουν οι πρώτες βροχές του φθινοπώρου.    

  • Το χωριό Πευκοί, χτισμένο πάνω στο βουνό, ξεχειλίζει γραφικότητα.

    Tip: Μην παραλείψεις μια βόλτα στο χωριό Πευκοί για βόλτα, κατά προτίμηση το απόγευμα μόλις δύει ο ήλιος, και φαγητό στην Πιπεριά.     
  • Για περισσότερες πληροφορίες, μπες στο site του Μακρύ Γιαλού

Χριστίνα Χρυσανθοπούλου / [email protected]
Φωτογραφίες: Ευαγγελία Πυλαρινού