Τι δεν θα ξεχάσουμε από το φετινό καλοκαίρι στην Πάτμο

patmos

Η θέα της Πάτμου από τη Χώρα

ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016

Το νησί της Αποκάλυψης είναι πραγματικά μια αποκάλυψη για όσους το επισκέπτονται πρώτη φορά. Ανάμεσά τους βρεθήκαμε κι εμείς, το εξερευνήσαμε απ’ άκρη σ’ άκρη και σας παραθέτουμε τα καλύτερά του, αυτά που θα μας έρχονται στο μυαλό όταν το καλοκαίρι φύγει και ο χειμώνας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να μας κάνει να ξεχάσουμε τις διακοπές.

Βόρεια των Δωδεκανήσων και ανατολικά του Αιγαίου, η Πάτμος έχει φτιάξει κάπου ανάμεσα στη Σάμο, την Ικαρία και τη Λέρο τη δική της γωνίτσα. Φημίζεται για το θρησκευτικό τουρισμό της, με την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, αν και τα τελευταία χρόνια έχει κάνει κοσμοπολίτικη στροφή, με πολλούς celebrities να την επιλέγουν και νυχτερινή ζωή που ξεφεύγει από το κλασικό, καλοκαιρινό «χύμα» στυλ και παραπέμπει περισσότερο προς... Μύκονο μεριά.

Εμείς επιλέξαμε αυτά που μας εντυπωσίασαν το φετινό καλοκαίρι στο μικρό αυτό νησί των Δωδεκανήσων και σας τα παρουσιάζουμε, έτσι ώστε να ξέρετε τι σας περιμένει, αν σχεδιάζετε ταξίδι προς τα εκεί.

Το μικρό μέγεθός της
Όσοι θέλουν στις διακοπές τους να χαλαρώσουν και να μην έχουν να διανύσουν τεράστιες αποστάσεις με το αυτοκίνητο, η Πάτμος είναι ό,τι πρέπει. Πρόκειται για ένα σχετικά μικρό νησί, μέγιστου μήκους 10 μιλίων και με συνολικό μήκος ακτών τα 18 μίλια, το οποίο μπορείτε να γυρίσετε οδικώς μέσα σε 2 ημέρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχετε πράγματα να δείτε, αλλά ότι οι αποστάσεις είναι μικρές και μπορείτε εύκολα να «πετάγεστε» από το ένα σημείο του νησιού στο άλλο.

Η Χώρα, με τους μύλους, την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου και τα λευκά, νησιώτικα σπίτια

Τη Χώρα της
Σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων από το λιμάνι, σε ψηλό σημείο και με θέα στο νησί, η Χώρα είναι ένα από τα ομοφότερα σημεία της Πάτμου. Στενά δρομάκια, προσεγμένα μαγαζιά, μια μικρή πλατεία, στοές, σκαλάκια, βουκαμβίλιες, νυχτερινά μαγαζιά, όλα έχουν τη θέση τους, χωρίς να αλλοιώνουν το χαρακτήρα της, αφού σε σχέση με άλλα νησιά, τα μαγαζιά είναι λιγοστά και αραιά. Στην κορυφή, δεσπόζει η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, χτισμένη σαν κάστρο, η οποία το βράδυ φωτίζεται και χαρίζει ακόμη πιο μυστηριακή ατμόσφαιρα στη Χώρα. Μην παραλείψετε να πιείτε καφέ στη Loza με υπέροχη θέα, όπου στο βάθος ξεφυτρώνουν η Σάμος, η Ικαρία και η Τουρκία.

Φτάνοντας στο Λιμνάρι

Τις ευκαιρίες για εκδρομές
Όσοι δεν αρκούνται στις μικρές αποστάσεις της Πάτμου και θέλουν να φύγουν παραέξω, μπορούν να κάνουν εκδρομές στο Μαράθι, το Μακρονήσι, το Ασπρονήσι, τους Λειψούς, τη Λέρο, τους Αρκιούς ή να κάνουν το γύρο του νησιού και να ανακαλύψουν τις παραλίες του. Αν είστε μεγάλη παρέα μπορείτε να νοικιάσετε και το δικό σας ιδιωτικό σκάφος που θα σας πάει σε όποια από αυτά θέλετε, για όση ώρα θέλετε, με το ανάλογο αντίτιμο φυσικά. Σας συστήνουμε να μην χάσετε σε καμία περίπτωση τη βόλτα στους Αρκιούς, που απέχουν με το πλοίο της γραμμής 1 ώρα από την Πάτμο. Εκεί θα βρείτε (κάνοντας μισής ώρας πεζοπορία) τις παραλίες Λιμνάρι και Τηγανάκια, όπου τα νερά τους μοιάζουν με πισίνα. Αν επιλέξετε το Λιμνάρι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε την παραλία μόνοι σας.

Η ιδιαίτερη παραλία Πέτρα

Τις παραλίες της
Η Ψιλή Άμμος στα νοτιοανατολικά της Πάτμου, μπορεί να απαιτεί ένα 30λεπτο περπάτημα, αλλά αποζημιώνει με τα κρυστάλλινα νερά και την άμμο της και δεν θεωρείται άδικα η ομορφότερη του νησιού. Όσοι δεν είναι και πολύ της «πεζοπορίας», μπορούν να την επισκεφτούν με καραβάκι ή να κατευθυνθούν προς άλλες εξίσου όμορφες παραλίες, όπως στη Βαγιά με τα παγωμένα της νερά, στις Δίδυμες παραλίες αμέσως μετά, που είναι 2 πανομοιότυπες παραλίες η μία δίπλα στην άλλη, γνωστές και ως παραλίες του Λιγγίνου, στην παραλία Πέτρα, όπου σας περιμένει ένα ιδιαίτερο θέαμα, με τη στενή λωρίδα γης που ενώνει το βράχο της Καλικατσούς με τη στεριά, στο αμμουδερό Αγριολίβαδο με τα αλμυρίκια και τα θαλάσσια σπορ και πολλές άλλες.

Στο ψηλότερο σημείο του νησιού

Το ηλιοβασίλεμα στον Προφήτη Ηλία
Αφιερώστε λίγο χρόνο μετά το μπάνιο για να ανεβείτε στο ψηλότερο σημείο του νησιού, στο παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία, σε υψόμετρο 270 μέτρων και να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα, με θέα μέχρι τη Λέρο, τους Λειψούς και την Τουρκία. Αν τα μπορφόρ είναι υψηλά, αποφύγετέ το, αλλά αν πετύχετε καλή ημέρα, μην το χάσετε.

Η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου

Τα μοναστήρια
Σε ένα νησί με τόσο έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα, μια βόλτα προς την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, αλλά και την Ιερά Μονή της Ζωοδόχου Πηγής επιβάλλεται, ακόμη κι αν το θέμα της θρησκείας είναι μπερδεμένο μέσα σας. Εκεί θα ζήσετε μια διαφορετική αγαλλίαση και ηρεμία, θα ακούσετε ιστορίες για την Παναγιά με το τρίτο μάτι (στην Ιερά Μονή της Ζωοδόχου Πηγής), θα εντυπωσιαστείτε από την ιδιαίτερη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, θα γνωρίσετε τον πιο… τζαναμπέτη γάτο, τον Τσάρλι, που κάνει τα... γλυκά μάτια μόνο σε παπάδες και μοναχούς και κατεβαίνοντας, περάστε από το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, όπου θα γνωρίσετε τον τόπο που γράφτηκε η Αποκάλυψη και την ιστορία του.

Τα πανηγύρια της
Μπορεί τα πανηγύρια να μην είναι και το καλύτερό μας, αλλά τον Δεκαπενταύγουστο ζήσαμε μια ιδιαίτερη παραδοσιακή βραδιά στο πανηγύρι της Παναγιάς του Γερανού, στο ξωκλήσι που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου και μαζεύει πλήθος κόσμου, νεότερου και μεγαλύτερου, για να δει πώς… «τρίβουν το πιπέρι», να σύρει το χορό και να τσουγκρίσει με άφθονη μπίρα και τσίπουρο, πάντα με θέα τη θάλασσα και το φεγγάρι. Το ξωκλήσι αυτό, μάλιστα, στην περιοχή Γερανός, είναι ένα από τα αρχαιότερα μνημεία του νησιού, όπου κάποτε υπήρχε προχριστιανική συνοικία με τείχη και πιθανόν ειδωλολατρικός ναός.

Νόστιμοι μεζέδες στο Χιλιομόδι

Τα φαγητά της
Το πιο ωραίο σουβλάκι που δοκιμάσαμε στο νησί, το φάγαμε στα «Σουβλάκια του Παππού» στη Σκάλα, στα τραπεζάκια πάνω στη θάλασσα. Για υπέροχα κρεατικά και θαλασσινά, σε καλές τιμές, κλείστε τραπέζι στη «Νετιά», επίσης στη Σκάλα, στην περιοχή Νετιά, με το φιλικό προσωπικό, και αν είστε λάτρεις των θαλασσινών μεζέδων, προλάβετε τραπεζάκι στο «Χιλιομόδι» στη Σκάλα και συνοδέψτε τους χταποδοκεφτέδες και τα καλαμαράκια σας με αρωματικό ουζάκι, τσουγκρίζοντας στην υγειά της Πάτμου.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ