Μογγολία: 9 λόγοι για ένα ιδιαίτερο ταξίδι στη χώρα της στέπας

oulan-mpator

Πανοραμική θέα της πρωτεύουσας, Ουλάν Μπατόρ

ΤΡΙΤΗ, 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Στη μακρινή αυτή χώρα μπορεί να συναντήσει κάποιος μια από τις τελευταίες εναπομένουσες νομαδικές κοινωνίες, αφού οι μισοί Μογγόλοι ζουν ζωές που λίγο έχουν αλλάξει από την εποχή του Τζένγκις Χαν και οι άλλοι μισοί είναι συγκεντρωμένοι στην πρωτεύουσα, το Ουλάν Μπατόρ, το οποίο μπαίνει σιγά-σιγά στον 21ο αιώνα. Η αλλαγή είναι παντού και παρακάτω θα βρείτε τους λόγους γιατί η Μογγολία πρέπει να μπει τώρα στο ταξιδιωτικό σας πλάνο.

Απόλυτη γαλήνη
Στη Μογγολία κυριαρχεί η αίσθηση του απέραντου χώρου, αφού αποτελεί μια από τις λιγότερο πυκνοκατοικημένες χώρες, με 1,9 ανθρώπους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Ατελείωτα ποτάμια, στέπες, λίμνες, σύννεφα, καθαρός αέρας και επική ησυχία είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν τη Μογγολία ως το μέρος που… παίζουν γκολφ οι θεοί. Πού και πού, στο σκηνικό παρεμβαίνει κάποιο yurt (μογγολική, παραδοσιακή σκηνή) κι όταν πέφτει η νύχτα, βγαίνουν τα αστέρια για… παιχνίδι.

Το μεγαλύτερο άγαλμα του Τζένγκις Χαν στον κόσμο

Τζένγκις Χαν
Ιμπερεαλιστής κατά τη σοβιετική κατοχή, ο πιο άγριος πολεμιστής της χώρας, ο Τζένγκις Χαν πλέον κοσμεί πούρα, ενεργειακά ποτά, βότκα και ξενοδοχεία. Το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας έχει την ονομασία του, στους λόφους γύρω από την πόλη θα δείτε σκαλισμένο το πορτρέτο του, κοντά στο Nalaikh θα αντικρίσετε ένα γιγαντιαίο, αργυρό άγαλμα του Χαν από χιλιόμετρα μακριά, ενώ στο Khentii θα πάτε για να δείτε τον τόπο ταφής του, αφού έχει θαφτεί εκεί, κάπου μυστικά.

Το πιο περίεργο πρωινό
Το Boodog είναι μια αρχαία μαγειρική τεχνική της στέπας, που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα, όταν οι βοσκοί βρίσκονται μακριά από το σπίτι τους. Ένα ζώο, συνήθως κάποια μαρμότα, σφάζεται κι ανοίγεται, προκειμένου να τη γεμίσουν με πέτρες από το ποτάμι, ζεσταμένες σε φωτιά, δημιουργώντας έτσι κάτι σαν χύτρα. Η γούνα αφαιρείται και το κρέας σκαλίζεται προκειμένου να το φάνε. Αν είστε… «τυχεροί» μπορεί να δοκιμάσετε ένα τέτοιο πρωινό ή κάτι ανάλογο, όπως το khorkhog, δηλαδή γίδα μαγειρεμένη σε ζεστές πέτρες μέσα σε καρδάρα για το γάλα.

Η πρωτεύουσα είναι η μοναδική, πραγματική πόλη της Μογγολίας

Ουλάν Μπατόρ
Το Ουλάν Μπατόρ αποτελεί σήμερα τη μοναδική πραγματική πόλη της Μογγολίας. Είναι καλύτερα να το επισκεφτείτε κατά τη διάρκεια της σύντομης, καλοκαιρινής περιόδου και να πάρετε μια γεύση από την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά του, με τα φθαρμένα από το χρόνο σοβιετικά διαμερίσματα, τα κινέζικα ψηλά κτίρια, τα γκέτο με τα yurt κ.ο.κ. Η πόλη τελευταία, πάντως, έχει εκσυγχρονιστεί αρκετά, με υπέροχα εστιατόρια, μόδα, μνημείο στους Beatles, μαγαζιά LEGO κ.ά., ενώ και από πολιτιστικής άποψης έχει πράγματα να δείτε, όπως ανατριχιαστικές τοιχογραφίες στον ετοιμόρροπο ναό Choijin Lama, σαμανικούς χορούς, το περίφημο λαρυγγικό τραγούδι της Μογγολίας, ακροβατικά και πολλά άλλα που διαφέρουν από τα συνηθισμένα.

Μογγόλοι πολεμιστές
Κάθε καλοκαίρι, οι Μογγόλοι συγκεντρώνονται για τα φεστιβάλ Naadam, προκειμένου να αγωνιστούν σε «3 αντρικά αθλήματα»: ιππασία, πάλη και τοξοβολία. Τα παιδιά κάτω των 10 κάνουν ιπποδρομίες σε κούρσες των 20 χιλιομέτρων, οι παλαιστές όλων των μεγεθών παλεύουν με πάθος και θυμό, οι τοξοβόλοι ρίχνουν τα βέλη τους με ιδιαίτερη ακρίβεια και αν σκεφτούμε ότι η Ευρασία πριν 800 χρόνια είχε τρομοκρατηθεί από τους Μογγόλους πολεμιστές, καταλαβαίνουμε περί τίνος πρόκειται. Το μεγαλύτερο Naadam φεστιβάλ πραγματοποιείται κάθε Ιούλιο στο Εθνικό Στάδιο, στο Ουλάν Μπατόρ, αλλά υπάρχουν και πιο απομακρυσμένοι, επαρχιακοί διαγωνισμοί.

Τα khuushuur είναι πολύ δημοφιλή στη Μογγολία

Ιδιαίτερο φαγητό
Στο Ουλάν Μπατόρ, θα βρείτε τα πάντα, από ασιατική fusion κουζίνα, μέχρι KFC. Εκτός πρωτεύουσας, όμως, σας περιμένουν περίεργα φαγητά, όπως η σάρκα (και το γάλα) της κατσίκας και του πρόβατου, που αποτελούν τις πιο δημοφιλείς γεύσεις. Το καλοκαίρι αποτελεί «λευκή περίοδο» με τους Μογγόλους, με κατανάλωση κυρίως γαλακτοκομικών, ενώ έπειτα το ρίχνουν στην κρεατοφαγία με αρνίσιο κρέας, βραστό, τηγανητό ή μαγειρεμένο μέσα σε ντάμπλινγκ που ονομάζονται buuz ή σε γλυκά, γνωστά ως khuushuur. Το γάλα ζεσταίνεται προκειμένου να δώσει τη σβολιασμένη κρέμα, orom, την οποία μετατρέπουν και σε τυρί, το aaruul. Κάτι ακόμη που αξίζει να δοκιμάσετε είναι το airag, δηλαδή γάλα αλόγου, το οποίο αφήνουν να ζυμωθεί έξω από τα yurt σε δερμάτινες τσάντες, μέχρι να γίνει αλκοολούχο. Είναι πολύ συνηθισμένο σε γάμους και κηδείες και η διαδικασία ζύμωσής του μειώνει τα υψηλά επίπεδα λακτόζης.

Διαμονή σε πολυτελή yurt
Σίγουρα η εμπειρία διαμονής σε ένα αυθεντικό, μογγολικό yurt μοιάζει απερίγραπτη. Υπάρχουν, όμως, και πιο πολυτελείς επιλογές, που εντάσσονται σε glamping διαμονή, όπου μπορείτε να μείνετε σε κατασκηνώσεις με καινοτόμες πολυτέλειες, μέσα στη φύση. Εκεί μπορείτε να βρείτε όμορφες κατασκευές σε υπέροχα μέρη, με κρεβάτια ζωγραφισμένα στο χέρι, οικολογικά ντους, ακόμη και… σάουνα. Κάντε κλικ εδώ για περισσότερες πληροφορίες.

www.wikipedia.org

Το μοναστήρι Erdene Zuu Khiid

Πνευματικότητα
Αν μη τι άλλο, στη Μογγολία θα έχετε την ευκαιρία να έρθετε σε επαφή με την πιο πνευματική πλευρά σας, αφού τα πνευματικά μέρη που έχετε να επισκεφτείτε είναι πολλά. Το μοναστήρι Erdene Zuu Khiid είναι το πιο σημαντικό βουδιστικό αξιοθέατο, η πραγματική σαμανική παράδοση, όμως, αποκαλύπτεται σε βράχους και λόφους, όπου σωροί με πέτρες, που ονομάζονται ovoos, αποτελούν βωμούς κι έχουν ιερό χαρακτήρα.

Δεινόσαυροι
Όχι, δεν υπάρχουν ακόμη δεινόσαυροι στη Μογγολία, αλλά στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας θα βρείτε διάφορα σχετικά και ενδιαφέρονται πράγματα, όπως τα απολιθωμένα χέρια, που ανήκουν σε ένα πλάσμα, που μέχρι πρόσφατα αποτελούσε μυστήριο για την παλαιοντολογία. Βρέθηκαν τη δεκαετία του ’60 στην έρημο Gobi και το υπόλοιπο, ολοκληρωμένο σώμα δεν βρέθηκε μέχρι το 2014. Αρκεί να γνωρίζετε, επίσης, ότι τα πιο σημαντικά ευρήματα δεινοσαύρων προέρχονται από τη συγκεκριμένη έρημο.