Εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία του κόσμου που έχουν να πουν μια ιστορία

sammezzanno

Το Sammezzano της Τοσκάνης δεν περνάει και τις καλύτερές του μέρες, αφού παραμένει κλειστό

ΤΡΙΤΗ, 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Κάθε εγκαταλελειμμένο και ξεχασμένο κτήριο έχει να πει τη δική του ξεχωριστή ιστορία, με τα άδεια ξενοδοχεία, μέσα στην αραχνιασμένη αίγλη τους, να αποτελούν μια κατηγορία από μόνα τους.

Κάποτε υπήρξαν χώροι όπου οι εύποροι πήγαιναν για να χαλαρώσουν και οι λιγότερο τυχεροί για να ζήσουν, έστω για λίγο, το πολυτελές όνειρο τους. Άδεια, ξεχασμένα και ξεπερασμένα πια, καταγράφουν το αμείλικτο πέρασμα του χρόνου στις ρωγμές των τοίχων και τα θαμπά τους τζάμια.

www.sammezzano.org

Το ιδιαίτερο εσωτερικό του Sammezzano

Sammezzano, Τοσκάνη
Ένα κλασικό τέτοιο παράδειγμα είναι το κάστρο Sammezzano, στους πρόποδες της Τοσκάνης, το οποίο έκλεισε πριν από δύο δεκαετίες. Το Sammezzano κτίστηκε τον 17ο αιώνα και δυο αιώνες αργότερα, ο Ferdinando Panciatichi Ximenes της Αραγονίας έκανε εκτεταμένες ανακαινίσεις οι οποίες κράτησαν 40 χρόνια. Τα εντυπωσιακά μωσαϊκά στα δωμάτια αποτυπώνουν το πάντρεμα της Ανατολής με την Δύση, εμπνευσμένα από τον αραβικό, ινδικό, ισπανικό και περσικό κόσμο. Το κάστρο μετατράπηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο την δεκαετία του 1970, αλλά δεν κράτησε για πολύ και έκλεισε το 1990. Δημοπρατήθηκε το 1999, με στόχο να γίνει ένα πολυτελές resort με σπα και πίστα γκολφ, αλλά τα σχέδια δεν ευδοκίμησαν και ο χώρος παραμένει σήμερα κλειστός. Έκτοτε έχει μπει τρεις φορές πωλητήριο, με την τιμή να πέφτει σταδιακά από τα 40,4 εκατομμύρια ευρώ στα 13,69 εκατομμύρια ευρώ, αλλά δεν έχει βρεθεί ακόμα κάποιος να το πάρει. Έχοντας λεηλατηθεί ανά τους χρόνους, το ξενοδοχείο δεν έχει ούτε νερό ή ρεύμα. Αν και το κάστρο παραμένει αναξιοποίητο, οι κάτοικοι της μικρής πόλης το έχουν αγαπήσει κι έχουν συστήσει, μάλιστα, ομάδες εθελοντών για την καλύτερη συντήρηση του χώρου, ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να θαυμάσουν τα μωσαϊκά.

www.abandonedkansai.com

Το Hachijo Oriental έχει κλείσει τις πόρτες του από το 2005

Hachijo Oriental, Χατσίχο Τζίμα, Ιαπωνία
Το ενδιαφέρον για τα εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή υπόθεση, αφού στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, τα εγκαταλελειμμένα κτήρια έχουν μεγάλη αξία στην τουρισμό. Τα κτήρια αυτά ενέπνευσαν το Haikyo, που σημαίνει «ερείπια» στα ιαπωνικά και είναι μια μορφή αστικής εξερεύνησης. Λόγω της κρίσης στην αγορά ακινήτων την δεκαετία του 1990, πολλά κτήρια εγκαταλείφθηκαν και στη συνέχεια αποτέλεσαν ιδανικό θέμα για επίδοξους και επαγγελματίες φωτογράφους. Οι ταινίες τρόμου και φαντασίας είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους Ιάπωνες έφηβους και αυτά τα ερειπωμένα κτήρια έχουν μια απόκοσμη οικειότητα. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το Hachijo Oriental στο νησί Χατσίχο Τζίμα, τη «Χαβάη της Ιαπωνίας». Παρά τις υψηλές προδιαγραφές και προσδοκίες των ιδιοκτητών του, το ξενοδοχείο δεν κατάφερε να ξεπεράσει την οικονομική κρίση και έκλεισε τις πόρτες του το 2005.

www.abandonedamerica.us / Matthew Christopher

Ένα από τα δωμάτια του Fallside Inn

Fallside Inn, Η.Π.Α.
Παρά τη σχετική μικρή ιστορία των ΗΠΑ, υπάρχουν πάρα πολλά εγκαταλελειμμένα κτήρια στη χώρα, όπως μαρτυρεί και η σελίδα στο Abandoned America στο Facebook, με 400.000 followers. Στη σελίδα αυτή καταγράφεται η αντιδιαστολή της φυσικής ομορφιάς της αμερικάνικης υπαίθρου, με τα φαντάσματα του παρηκμασμένου και ξεχασμένου, πια, βιομηχανικού παρελθόντος. Αυτή η πραγματικότητα αποτυπώνεται στο Fallside Inn κοντά στους Καταρράκτες του Νιαγάρα, όπου η κιτς αισθητική του 1950 συναγωνίζεται και τελικά υποκύπτει στην άγρια ομορφιά της φύσης.

www.wikipedia.org

Το Grande Hotel τελεί υπό κατάληψη

Grande Hotel, Μπέιρα, Μοζαμβίκη
Σε άλλες περιπτώσεις, τα εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να εκπληρώσουν το σκοπό τους, όπως στην περίπτωση του Grande Hotel, στην παραθαλάσσια πόλη Μπέιρα της Μοζαμβίκης. Το άλλοτε «καμάρι της Αφρικής», όπως το έλεγαν, έχει θέα τον Ινδικό Ωκεανό, μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, εστιατόρια, μπαρ, σινεμά και καταστήματα. Το ξενοδοχείο έκλεισε το 1963, μην έχοντας προλάβει να κλείσει δέκα χρόνια λειτουργίας, αφού απέτυχε να προσελκύσει τον αναμενόμενο αριθμό επισκεπτών. Σήμερα το ξενοδοχείο μπορεί να μην ζει τις καλύτερες του μέρες, γεμάτο σκουπίδια και καταπονημένο από την υγρασία, αλλά δίνει στέγη σε περίπου 3.500 καταληψίες, εκπληρώνοντας κατά ένα βαθμό, έστω και τώρα, την αποστολή του.

Το εγκαταλελειμμένο Lee Plaza θα αποκτήσει και πάλι ζωή

Lee Plaza, Ντιτρόιτ, Η.Π.Α.
Το Lee Plaza είναι ένα κενό κτήριο 15 ορόφων στη West Grand Boulevard, το οποίο σήμερα αποτελεί ιστορικό αξιοθέατο, έχοντας κερδίσει μια θέση στη λίστα του Εθνικού Αρχείου Ιστορικών Σημείων των Η.Π.Α. Σχεδιάστηκε από τον Charles Noble και κατασκευάστηκε το 1929 δίνοντας ένα εξαιρετικό παράδειγμα art deco. Λειτούργησε ως πολυτελές ξενοδοχείο, διακοσμημένο με γλυπτά και περίτεχνες λεπτομέρειες. Μετά την οικονομική ύφεση, η ιδιοκτησία του άλλαξε χέρια αρκετές φορές και έφτασε να χρησιμοποιείται ως οίκος ευγηρίας, πριν κλείσει στις αρχές των ‘90s. Τον Νοέμβριο του 2015, όμως, ο υπεύθυνος ανάπτυξης ακινήτων, Craig Sasser, δήλωσε ότι θα αγοράσει το Lee Plaza για 258.000 δολάρια, ανακοινώνοντας ανακαίνιση του χώρου και της τριγύρω περιοχής, αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων.