Γαλλία χωρίς... σύνορα: οι πιο ενδιαφέρουσες ακριτικές γαλλικές πόλεις

gallia-xoris-sunora-oi-pio-endiaferouses-akritikes-gallikes-poleis

Φωτογραφία: το όμορφο Στρασβούργο

ΤΡΙΤΗ, 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Οι παρακάτω τρεις πόλεις, αναδεικνύουν -σύμφωνα με το LonelyPlanet- την ακριτική Γαλλία στα καλύτερά της, δίνοντας παράλληλα μια μικρή... γεύση από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Μήπως έχετε βαρεθεί τα συνηθισμένα και ψάχνετε για προορισμούς υπό μια νέα οπτική γωνία; Αγαπάτε τη Γαλλία, αλλά θέλετε κάτι εκτός Παρισιού και των συνηθισμένων προορισμών; Τότε, ταξιδέψτε στα… σύνορά της.

Οι παρακάτω τρεις πόλεις, αναδεικνύουν τη Γαλλία στα καλύτερά της, δίνοντας παράλληλα μια μικρή…. γεύση από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις -Η Lille βρίσκεται στα όρια με τα βελγικά σύνορα, στα βόρεια της Γαλλίας, στα ανατολικά το Στρασβούργο, στα σύνορα με τη Γερμανία και η πόλη Perpignan κοντά στα νότια σύνορα της χώρας με την Ισπανία.

Κάθε μια από τις πόλεις αυτές, ρίχνει άπλετο «φως» στο γαλλικό πολιτισμό, με τα ενδιαφέροντα αξιοθέατά τους, την πλούσια κουζίνα τους και την ιδιαίτερη νυχτερινή ζωή τους.

Lille: Μια πόλη-γιορτή, με ενδιαφέρουσα γαστρονομία

Οι… βόρειες συνήθειες και ο κρύος καιρός της, προσελκύουν, τόσο Γάλλους, όσο και ξένους τουρίστες. Οι πανέμορφες πλατείες της πόλης, η πλούσια –εμπνευσμένη από τους Φλαμανδούς- κουζίνα της και τα πραγματικά πρωτότυπα αξιοθέατά της, κάνουν τη Lille έναν μοναδικό προορισμό που ίσως και να μην προσελκύει όσα βλέμματα αξίζει.

Το μουσείο καλών τεχνών Palais des Beaux-Arts ( www.pba-lille.fr ), μπορεί να υπερηφανεύεται για την παγκόσμιας κλάσης συλλογή έργων τέχνης που φιλοξενεί, όπως έργα των Ρούμπενς, Γκόγια και Delacroix. Όμως, αυτό που κερδίζει τις εντυπώσεις είναι το μουσείο La Piscine ( www.roubaix-lapiscine.com ) στην κοινότητα Roubaix (20 λεπτά με το μετρό από το κέντρο της Lille). Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτή η μαγευτική γκαλερί στεγάζεται σε μια παλιά πισίνα art deco. Τα μαρμάρινα γλυπτά, αντανακλώνται στο νερό, το οποίο λαμπυρίζει από τα καθρεφτίσματα ενός τεράστιου παράθυρου βιτρό που απεικονίζει τον ήλιο που δύει.

Επίσης, η πόλη φημίζεται για τη Μεγάλη Υπαίθρια Αγορά της, τη λεγόμενη braderie, που διεξάγεται μια φορά το χρόνο, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου και μαζεύει επισκέπτες από όλη την Ευρώπη. Πρόκειται για ένα μεγάλο υπαίθριο παζάρι, όπου ο καθένας μπορεί να συμμετέχει και να εμπορευτεί ό,τι επιθυμεί ( http://bit.ly/Braderie_Lille ).

Μπερδευτείτε με το πλήθος και όταν πεινάσετε, δοκιμάστε μια κρέπα στο Le Galichon ( www.legalichon.fr ). Εκεί θα βρείτε κρέπες, με καπνιστό σολομό, τυρί brie ή tartiflette (πατάτες, κρέμα γάλακτος, μπέικον και τυρί Reblochon). Περπατήστε στους λιθόστρωτους δρόμους της Vieux-Lille (παλιά πόλη) και κάντε μια «αμαρτωλή» στάση για μερικά λαχταριστά macaroon στο Patrick Hermand ( www.patrickhermand.com ). Εκεί θα βρείτε αυτά τα εκπληκτικά γλυκάκια σε ένα ουράνιο τόξο γεύσεων και χρωμάτων, από αλμυρή καραμέλα, μέχρι βατόμουρο και πολλά άλλα.

Η Lille «ζωντανεύει» τη νύχτα: ταβέρνες και εστιατόρια (brasseries), ξεκινούν να γεμίζουν από περίπου τις 23:00, όταν οι τουρίστες και οι ντόπιοι τις επισκέπτονται, κυρίως στην πλατεία Grand Place και σε όλη την παλιά πόλη. Σας προτείνουμε το Le Bar Parallèle ( www.facebook.com/barparallele ) για τα δροσιστικά του cocktails και την24ωρης λειτουργίας La Brasserie Chicorée ( http://chicoree.restaurantsdelille.com ), για το δείπνο σας.

Αυτή η όμορφη πόλη απέχει μόλις 1,5 ώρα από το Λονδίνο με το τρένο Eurostar, οπότε μπορείτε εύκολα να συνδυάσετε τους δυο προορισμούς σε ένα ταξίδι σας. Επίσης από εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε την περιοχή Somme, όπου διεξήχθησαν πολλές μάχες κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα γοτθικά καμπαναριά της πόλης Amiens, ή και το Βέλγιο.

Φωτογραφία: www.patrickhermand.com

Στρασβούργο: Βόλτες στα κανάλια, στην «καρδιά» της Ευρώπης

Το Στρασβούργο ( www.otstrasbourg.fr/?lang=en ) αποτελεί μια μίξη μοντερνισμού, νεωτερικότητας και ρουστίκ αισθητικής. Εδώ βρίσκεται η έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επομένως η πόλη είναι γεμάτη πολιτικούς και διπλωμάτες. Αλλά όταν έρχονται τα Σαββατοκύριακα, οι βόλτες στα κανάλια, αποκαλύπτουν μια άλλη εικόνα της πόλης. Θα ανακαλύψετε πανέμορφα τοπία, μια ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική σκηνή και αρχοντικούς κήπους, γεμάτους πολύχρωμα λουλούδια.

Οι ντόπιοι, συνηθίζουν να κινούνται στην πόλη με το τραμ, ή με ποδήλατα, αλλά το Στρασβούργο είναι μια πόλη που μπορείτε επίσης να την εξερευνήσετε απλά… περπατώντας. Ξεκινήστε από την Cathédrale de Notre Dame στο κέντρο του νησιού Grand Île ( http://whc.unesco.org/en/list/495 ). Θαυμάστε αυτό το γοτθικό αριστούργημα και στη συνέχεια κατευθυνθείτε προς τα κανάλια της περιοχής Μικρή Γαλλία, για να δείτε τα εντυπωσιακά ξύλινα σπίτια της.

Φωτογραφία: www.otstrasbourg.fr

Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο Musée d'Art Moderne et Contemporain ( www.musees-strasbourg.org/index.php?page=mamcs-en ), σε ένα εντυπωσιακό μεταλλικό κτήριο, όπου φιλοξενούνται μεγάλα έργα των Μονέ, Πικάσο και Μαγκρίτ κ.ά..

Κι όταν… κουραστείτε και διψάσετε από τα αξιοθέατα στο Στρασβούργο, υπάρχει λύση: η εγγύτητα της πόλης στη Γερμανία, σημαίνει ότι οι τοπικές winstubs (ταβέρνες), σερβίρουν ό,τι μπίρα μπορείτε να φανταστείτε. Επίσης προσφέρονται πολλές επιλογές και για τους οινόφιλους, καθώς τα κρασιά από την περιοχή της Αλσατίας είναι φημισμένα. Συνοδεύστε τα με γεύσεις από την κουζίνα της Αλσατίας -ίσως νόστιμο φοντί στο La Cloche a Fromage ( www.cheese-gourmet.com/restous.html ).

Το Στρασβούργο είναι εξίσου όμορφο το καλοκαίρι και το χειμώνα: όταν κάνει ζέστη, μπορείτε να κάνετε μια βόλτα με βάρκα στο πάρκο Parc de l'Orangerie και να επισκεφτείτε το ζωολογικό κήπο, ενώ το χειμώνα οι χριστουγεννιάτικες αγορές κατακλύζουν την περιοχή γύρω από τον καθεδρικό ναό και η πόλη είναι εντυπωσιακά στολισμένη.

… και όλα αυτά, περίπου δύο ώρες με το τρένο από την Στουτγάρδη της Γερμανίας και τη Βασιλεία της Ελβετίας.

Φωτογραφία: www.otstrasbourg.fr

Perpignan: Καταλανικά φρούρια και φεστιβάλ

Τελειώστε την… εξερεύνηση των γαλλικών συνόρων, στον όμορφο νότο. Το πολύχρωμο Perpignan ( www.perpignantourisme.com/gb ), με τα πέτρινα σπίτια, τα γραφικά καλντερίμια και την πλούσια καλλιτεχνική ζωή, βρίσκεται στα Πυρηναία όρη και αποτελεί το ιδανικό ορμητήριο για ημερήσιες εκδρομές προς τις ακτές της Μεσογείου, ενώ βρίσκεται σε απόσταση μόλις τρεις ώρες με το τρένο από τη Βαρκελώνη.

Σημαίες ανεμίζουν ψηλά σε όλους τους πυργίσκους του Le Castillet, μια πύλη του 14ου αιώνα και παλιά φυλακή. Μπείτε στο εσωτερικό του για να δείτε την καταλανική κληρονομιά του Perpignan και να θαυμάσετε την όμορφη θέα στην πόλη. Το κεντρικό σοκάκι που ξεκινά από την πλατεία του Castillet, περνά από την ιστορική πλατεία Place de la Loge, όπου βρίσκεται το δημαρχείο με τις επιβλητικές σιδερένιες πόρτες.

Συνεχίστε μια βόλτα στα… μονοπάτια της ιστορίας, πηγαίνοντας στο Palais des Rois de Majorque. Αυτό το φρούριο του 13ου αιώνα, υπήρχε όταν το Perpignan ήταν η πρωτεύουσα του Βασιλείου της Μαγιόρκα.

Ο καλύτερος τρόπος για να χαλαρώσετε στο Perpignan, είναι να κάτσετε κάπου και να παρατηρείτε τους ανθρώπους. Διαλέξτε ένα εστιατόριο δίπλα στο ποτάμι και γευτείτε τα επηρεασμένα από την ισπανική κουζίνα πιάτα και τα φρέσκα ψάρια. Σας προτείνουμε το ξεχωριστό La Galinette (23 rue Jean Payra, 66000 Perpignan).

Επισκεφτείτε την πόλη τον Ιούλιο, για το «les jeudis de Perpignan»: κατά τη διάρκεια αυτού του φεστιβάλ, οι δρόμοι «ζωντανεύουν» κάθε Πέμπτη βράδυ, με χορευτές, ζογκλέρ, θεάματα με φωτιές και ποτό, στη ζεστή ατμόσφαιρα του καλοκαιριού.