Βόλτα στις πιο πολύχρωμες πόλεις του κόσμου

burano-italia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 04 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

Η εξερεύνηση νέων πόλεων είναι πάντα ευχάριστη για έναν ταξιδιώτη. Όταν, όμως, οι πόλεις αυτές μοιάζουν σαν να ξεπηδούν από μια πολύχρωμη ζωγραφιά, η εξερεύνηση γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Χώρες από όλο τον κόσμο, από τη Χιλή μέχρι τη Νότια Αφρική φιλοξενούν πόλεις που σίγουρα «ανοίγουν» το μάτι. Ας γνωρίσουμε μερικές.

Burano, Ιταλία
Το νησί Burano βρίσκεται βόρεια της Ιταλίας, στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας και τα χρώματά του είναι τόσο έντονα που φαίνονται από μακριά. Σύμφωνα με τις τοπικές παραδόσεις, οι ντόπιοι ψαράδες ξεκίνησαν να βάφουν τα σπίτια τους σε λαμπερά χρώματα, σε αποχρώσεις του πορτοκαλί, του κόκκινου, του κίτρινου και το μοβ, έτσι ώστε να τα διακρίνουν όταν ψαρεύουν στην ομίχλη, για να μπορούν να γυρίσουν πίσω. Πλέον, η πρακτική αυτή έγινε νόμος κι αν κάποιος θέλει να βάψει το σπίτι του, πρέπει να ζητήσει άδεια και να του δοθεί συγκεκριμένο χρώμα.

Bo Kaap, Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική
Τα χρωματιστά κτίρια του Bo-Kaar φαίνεται πως ξεχωρίζουν αρκετά από τις περισσότερες παραδοσιακές κατασκευές του Κέιπ Τάουν. Πρόκειται για ιστορική μουσουλμανική γειτονιά, όπου οι μουσουλμανικοί ναοί, τα σπίτια και τα κτίρια απαρτίζουν ένα φανταχτερό καλειδοσκόπιο στους τόνους του φούξια, του πράσινου, του μοβ, του μπλε κ.ο.κ. Παρ’ όλο που η γειτονιά αυτή είναι μια από τις παλιότερες της πόλης, με ρίζες στον 16ο αιώνα, οι κάτοικοι άρχισαν σχετικά πρόσφατα να μεταμορφώνουν τα σπίτια τους, εκφράζοντας το τέλος του απαρτχάιντ.

www.wikipedia.org
Willemstad, Κουρακάο
Τα εκθαμβωτικά χρώματα που στολίζουν την πρωτεύουσα του νησιού Κουρακάο της Καραϊβικής έχουν κι αυτά τη δική τους ιστορία. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, πίσω στα 1800, ο κυβερνήτης της ολλανδικής αυτής αποικίας αποφάσισε ότι το άσπρο χρώμα του προκαλούσε… πονοκεφάλους. Έτσι, με σχετικό ψήφισμα έθεσε το βάψιμο των σπιτιών σε οποιοδήποτε χρώμα εκτός του άσπρου. Σήμερα, αυτή η πολύχρωμη πόλη είναι τέλεια διατηρημένη και αποτελεί μια κουκίδα στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Jodhpur, Ινδία
Η Μπλε Πόλη της Ινδίας βρίσκεται στη δυτική πολιτεία του Ρατζαστάν και αποτελεί μια χρωματιστή υπενθύμιση του ταξικού συστήματος της Ινδίας. Στο παρελθόν, οι Brahmins, δηλαδή η υψηλή κοινωνία, έβαφαν τα σπίτια τους στη βασιλική απόχρωση του μπλε, για να διαφοροποιηθούν από τις χαμηλότερες τάξεις. Πλέον, πολλοί πιστεύουν ότι το χρώμα είναι δημοφιλές για διάφορους λόγους, όπως παράδοση, διατήρηση δροσιάς, άμυνα ενάντια στους τερμίτες κ.ο.κ. Το πιο βασικό, όμως, είναι ότι το μπλε χρώμα είναι όμορφο και διαφορετικό.

La Boca, Μπουένος Άιρες
Ο Caminito είναι ο διάσημος δρόμος της πόλης στις όχθες του ποταμού Riachuelo κι όσο κι αν αυτή η γειτονιά έχει μια εκκεντρική χροιά, η επεξήγηση αυτής είναι πολύ πιο πρακτική. Τα σπίτια χτίστηκαν από άχρηστα αντικείμενα του ναυπηγείου και βάφτηκαν με ό,τι μπογιά περίσσευε. Το «ζωντανό» αυτό τετράγωνο, σήμερα, φωτίζει την εργατική γειτονιά και την έχει ανεβάσει σε τουριστικό προορισμό για επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

www.flickr.com
Trinidad, Κούβα
Στην κεντρική κουβανέζικη επαρχία, Sancti Spritus, τα κτίρια του 16ου αιώνα της πόλης του Trinidad απεικονίζουν το φυσικό περιβάλλον, σε τόνους πράσινους της φύσης, μπλε του ωκεανού και κίτρινου του ήλιου, μερικές φορές όλα μπλεγμένα μαζί στο ίδιο κτίριο. Η πολύχρωμη αυτή περιοχή βρίσκεται στη λίστα της Unesco και αναπαριστά την αφροκουβανέζικη κουλτούρα.

Valparaíso, Χιλή
Η πόλη αποτελεί πολιτιστικό κόμβο της Χιλής (ο ποιητής Pablo Neruda έζησε κάποτε εκεί) και το δημιουργικό πνεύμα των κατοίκων του ξεδιπλώνεται μέσα από τους ζωηρούς τόνους χρωμάτων στους τοίχους τους και τις διάφορες τοιχογραφίες τους. Σε όλο αυτό το πολύχρωμο αποτέλεσμα συμβάλλουν και οι street artists, οι οποίοι μεταμορφώνουν τους δρόμους σε υπαίθριες γκαλερί.