Αυτά τα ξέρατε για την Κόστα Ρίκα;

kosta-rika

Όχι κι άδικα μια από τις πιο πράσινες χώρες του κόσμου

ΤΡΙΤΗ, 06 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Έχοντας κερδίσει τίτλους όπως «η πιο χαρούμενη χώρα του κόσμου» και η πιο «πράσινη», η Κόστα Ρίκα σίγουρα κάνει κάτι σωστά. Ας δούμε τι μπορούμε να μάθουμε από αυτήν.

Αξιοποιεί σχεδόν αποκλειστικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Η Κόστα Ρίκα είναι μια από τις λίγες χώρες που τηρούν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά τις εκπομπές άνθρακα και δίνουν αποτελέσματα. Σίγουρα το μέγεθος της χώρας βοηθάει, αλλά δεν μειώνει το γεγονός ότι η χώρα συχνά χρησιμοποιεί 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για πολλούς συνεχόμενους μήνες.

Παίρνει τον καφέ της στα σοβαρά
Ο οικοτουρισμός μπορεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, αλλά ο καφές παραμένει μια από τις κύριες εξαγωγές της. Καλλιεργούν καφέ από τα τέλη του 18ου αιώνα, όταν οι καρποί Arabica ήρθαν από την Αιθιοπία, και με το πέρασμα των αιώνων κέρδισαν τον τίτλο του καλύτερου καφέ του κόσμου. Για να προστατέψουν, μάλιστα, τη φήμη τους και την αξία του προϊόντος τους, επιτρέπουν μόνο την καλλιέργεια Arabica.

www.flickr.com

Πεταλούδα Heliconius Doris Linnaeus στην Κόστα Ρίκα

Έχει τεράστια βιοποικιλότητα
Παρ’ όλο που εκτείνεται στο 0,03% της στεριάς του πλανήτη, η Κόστα Ρίκα φιλοξενεί το 5% της βιοποικιλότητας του πλανήτη. Υπάρχουν περισσότερα από 500.000 είδη ζώων και γι’ αυτό η χώρα έχει ορίσει το 25% της έκτασής της ως εθνικά πάρκα και προστατευόμενες περιοχές.

Διαθέτει πολλά καταφύγια ζώων
Είτε για σκύλους, είτε για βραδύποδες, η Κόστα Ρίκα έχει φροντίσει να καλωσορίζει όλα τα ζώα που χρειάζονται καταφύγιο. Κάποια από τα καταφύγια παίζουν ρόλο στον οικοτουρισμό της χώρας, φέρνοντας τουρίστες να γνωρίσουν τα ζώα, με κάποιες εγκαταστάσεις να είναι πιο φημισμένες από άλλες.

Οι κάτοικοί της ζουν πολύ
Μαζί με την οικολογία πάει μαζί και η υγεία, όπως φαίνεται, αφοί οι κάτοικοι της Κόστα Ρίκα έχουν υψηλό προσδόκιμο ζωής. Ο μέσος όρος είναι τα 79,6 χρόνια (82,2 για τις γυναίκες) και από το 2015 ξεπερνά τις Η.Π.Α. στα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.