Ανακαλύφθηκε η μεγαλύτερη υποβρύχια σπηλιά του κόσμου στην Τσεχία

krzysztof-starnawski Krzysztof Starnawski

Στην πιο βαθιά υποβρύχια σπηλιά του κόσμου

ΤΕΤΑΡΤΗ, 05 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

Έπειτα από 20 χρόνια εξερευνήσεων, αυτή η σπηλιά στέλνει τους ερευνητές ακόμη πιο βαθιά.

Η πιο βαθιά σπηλιά του κόσμου κάτω από το νερό βρίσκεται στην Τσεχία, είναι μια άβυσσος από ασβεστόλιθο και φτάνει τα τουλάχιστον 400 μέτρα.

Ο Πολωνός εξερευνητής, Krzysztof Starnawski, ήταν αυτός που οδήγησε την ομάδα που έκανε την ανακάλυψη στη Hranická Propast, γνωστή και ως Άβυσσος Hranic, σύμφωνα με το National Geogrqaphic. O Starnawski εξερευνά την τοποθεσία τα τελευταία 20 χρόνια, προσπαθώντας να φτάνει όλο και πιο βαθιά. Για να φτάσει, μάλιστα, στο νέο βάθος, η ομάδα χρησιμοποίησε ένα ρόμποτ το οποίο έφτασε στις περιοχές που ήταν δύσκολες για τους ανθρώπους.

Ο Starnawski πίστευε, αρχικά, ότι η σπηλιά τελείωνε στα 198 μέτρα, αλλά το 2014 ανακάλυψε ένα στενό άνοιγμα που οδηγούσε σε ένα κάθετο τούνελ. Επέστρεψε στο πέρασμα το 2015 και είδε ότι είχε φθαρεί αρκετά, ώστε να επιτρέπει το πέρασμα.

Ο ίδιος ανέφερε στην Associated Press ότι αισθάνεται ως ο «Κολόμβος του 21ου αιώνα», ρισκάροντας στα νερά της σπηλιάς. Η προσπάθειά του, πάντως δεν σταματά εδώ, αφού σκοπεύει να συνεχίσει για να δει αν το ρομπότ μπορεί να πάει ακόμη πιο βαθιά.

Δείτε το σχετικό video στο Vimeo εδώ.