Μίνι απόδραση σε τρία κοντινά στην Αθήνα βουνά

parnitha

Η Πάρνηθα απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Το υψόμετρο εξιτάρει πολλούς και το καλό είναι ότι δεν χρειάζεται να πάνε (πολύ) μακριά από την Αθήνα για να το βρουν.

Πάρνηθα
Θέλετε βουνό, αλλά χωρίς να πάτε μακριά; Η Πάρνηθα είναι η πιο βολική λύση, σε μόλις 30 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Αποτελεί το ψηλότερο βουνό της Αττικής, στα βόρεια της Αθήνας, με συνολική έκταση 300 περίπου τ.χ. και υψηλότερη κορυφή την Καραμπόλα (1.413 μ). Μια εκδρομή στην Πάρνηθα, ανάμεσα στα ελάφια, τα πεύκα και τα έλατα, θα σας κάνει να αισθανθείτε πως βρίσκεστε πολλά χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα κι αν το καθυστερήσετε λίγο, θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε και παιχνίδι με το χιόνι. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας αποτελεί αγαπημένο βουνό και παρά το ότι έχει δεχτεί πολλές ανθρώπινες επεμβάσεις, από καταφύγια μέχρι στρατιωτικές και τουριστικές εγκαταστάσεις, όπως και καταστροφικές πυρκαγιές, έχει ακόμη πολλά να δώσει σε όσους αγαπούν τη φύση και την πεζοπορία. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι έχει ανακηρυχθεί περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ένα σημαντικό της τμήμα απαρτίζει τον ομώνυμο Εθνικό Δρυμό, ενώ επίσης έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000. Μπορείτε, μάλιστα να διανυκτερεύσετε στα καταφύγιά της, Φλαμπούρι και Μπάφι, έτσι ώστε να έχετε πιο έντονη την αίσθηση της απόδρασης και να απολαύσετε με την ησυχία σας τη θέα της πόλης, από το καλύτερο σημείο.

Η δημοφιλής Αράχωβα στις πλαγιές του Παρνασσού

Παρνασσός
Λίγο πιο μακριά, αλλά ό,τι πρέπει για απόδραση του Σαββατοκύριακου, ο Παρνασσός απέχει περίπου 180 χιλιόμετρα από την Αθήνα κι έχει πολλά να προσφέρει. Το χιονοδρομικό του, για ατελείωτες ώρες σκι και η Αράχωβα για κοσμική ζωή και διασκέδαση είναι τα δημοφιλή του σημεία, αλλά ο Παρνασσός έχει πολλές ακόμη «γωνιές». Μια βόλτα στους Δελφούς για να δείτε την αρχαία ελληνική πόλη στην οποία λειτούργησε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου, μια μικρή περιήγηση στην άλλη όψη του Παρνασσού, την Αμφίκλεια, που εξελίσσεται σε σημαντικό τουριστικό προορισμό, ιδανικό για χαλάρωμα, αλλά και δραστηριότητες, χωρίς την πολυκοσμία της Αράχοβας, ένα πέρασμα από την υπέροχη Αγόριανη σε υψόμετρο άνω των 800 μέτρων και την αμφιθεατρικά χτισμένη Δαύλεια, στις ανατολικές παλγιές του Παρνασσού είναι μερικές μόνο από τις επιλογές σας στο δημοφιλές αυτό βουνό. Κάντε κλικ εδώ να δείτε ακόμη περισσότερες.

www.wikipedia.org

Ρομαντική θέα από τη Ζήρεια

Ζήρεια
Στη νοτιοανατολική πλευρά του νομού Κορινθίας, η Ζήρεια απέχει περίπου 160 χιλιόμετρα από την Αθήνα και φτάνει με την κορυφή της τα 2.374, αποτελώντας ένα από τα ελάχιστα ελληνικά βουνά που έχει αρκετές κορυφές πάνω από 2.000 μέτρα. Είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου και βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στον νομό Κορινθίας. Λόγω των πεζοπορικών διαδρομών της, του χιονοδρομικού της, αλλά και του δικτύου δασικών δρόμων, αποτελεί δημοφιλές χειμερινό θέρετρο, με τις κυριότερες αναβάσεις για την ψηλότερη κορυφή να γίνονται από τα Άνω Τρίκαλα Κορινθίας ή το οροπέδιο (Κάμπος της Ζήριας). Στη Ζήρεια θα βρείτε αιωνόβια δέντρα, τρεχούμενα νερά και πανίδα που σπάνια συναντάει κανείς, ενώ στα δυτικά θα συναντήσετε το Σπήλαιο του Ερμή, σε υψόμετρο 1.700 μέτρων, με το χαρακτηριστικό σπηλαιόγαλα που του προσδίδει το κατάλευκό του χρώμα. Στους πρόποδες του βουνού θα συναντήσετε πολλούς οικισμούς για... εξερεύνηση, ενώ στη βόρεια πλευρά του θα βρείτε και τα γραφικά Τρίκαλα. Η Ζήρεια διαθέτει δύο καταφύγια στο οροπέδιο και αποτελεί σίγουρα έναν ιδανικό προορισμό για χαλάρωση με θέα.