Τα πιο... ηλιόλουστα μέρη του κόσμου

ta-pio-iliolousta-meri-tou-kosmou

ΤΡΙΤΗ, 03 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Ο ήλιος είναι συνδεδεμένος με το πνεύμα της αισιοδοξίας και της χαλάρωσης, ενώ έχει και ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία (όταν δε το παρακάνουμε). Τι καλύτερο λοιπόν από μια πλανητική «πυξίδα» για το πού θα τον βρείτε άφθονο;

Μετά από έναν δριμύ χειμώνα, το μόνο που αποζητάει κανείς συνήθως, είναι ένας ηλιόλουστος προορισμός για να κάνει ένα «φωτεινό» διάλειμμα, χαλαρώνοντας και ξεχνώντας τη δύσκολη καθημερινότητα. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα πιο ηλιόλουστα μέρη του κόσμου αυτά που θα περιμέναμε. Για παράδειγμα, ο μέσος Αμερικανός θεωρεί πως η Χαβάη είναι ο πλέον ηλιόλουστος προορισμός στη χώρα του. Φυσικά η Χαβάη είναι ηλιόλουστη. Έχει ωστόσο αρκετές βροχερές και μουντές ημέρες. Στην πραγματικότητα, η πόλη με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια σε ώρες ανά έτος είναι η Yuma της Αριζόνα, με 4.456 ώρες ηλιοφάνειας το χρόνο. Ακολουθεί ένας… πλανητικός οδηγός για όσους δε μπορούν να κάνουν χωρίς το φως του ήλιου. Πρόκειται για περιοχές όπου -σύμφωνα με το bing.com- η ετήσια ηλιοφάνεια ξεπερνά σε σύνολο τις 3.000 ώρες…

Φοίνιξ, Αριζόνα, ΗΠΑ

3.872 ώρες ηλιοφάνεια (το χρόνο): Με τη γραφική έρημο του Sonoran, το Phoenix απολαμβάνει ηλιοφάνεια το 85% του χρόνου. Η πρωτεύουσα της Αριζόνα, είναι μαγνήτης για τους ταξιδιώτες που θέλουν να ξεφύγουν από τους βαρείς χειμώνες του αμερικάνικου βορρά, χώρια που υπάρχουν πολλά πράγματα για να κάνει κανείς εκεί: μπορεί να παρακολουθήσει τους Phoenix Suns, τη γνωστή ομάδα μπάσκετ της πόλης, να επισκεφθεί το Μουσείο του Heard στο Βοτανικό Κήπο της Ερήμου, ή να κάνει αυτό που κάνουν χιλιάδες άλλοι επισκέπτες: να παίξει γκολφ. Πάνω από 200 δημόσιοι και ιδιωτικοί χώροι – θέρετρα για γκολφ φιλοξενούνται στην περιοχή.

Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

3.439 ώρες ηλιοφάνεια: Υπάρχουν πολλά να δει και πολλά να κάνει κανείς στη σύγχρονη μεγαλούπολη του Ντουμπάι. Επισκεφθείτε το υψηλότερο κτήριο στον κόσμο, ξεναγηθείτε στα κατασκευασμένα Νησιά του Φοίνικα (Palm Islands), παρακολουθήστε το χορό του Συντριβανιού του Dubai και ψωνίστε στα ατελείωτα malls. Φυσικά, δεν είναι εύκολο να ξεχάσεις ότι αυτή η πόλη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την έρημο. Τον Αύγουστο η θερμοκρασία φτάνει μέχρι και στους 54 βαθμούς Κελσίου, γι’ αυτό καλύτερα να πάτε το χειμώνα. Για μια πραγματική εμπειρία της ερήμου του Ντουμπάι, το σαφάρι με τζιπ είναι ό,τι πρέπει, ενώ εξίσου συναρπαστική είναι και η πτήση με ένα αερόστατο ζεστού αέρα για να δείτε τον ήλιο να ανατέλλει πάνω από τους αμμόλοφους.

Λας Βέγκας, Νεβάδα, ΗΠΑ

3.825 ώρες ηλιοφάνεια: Η πραγματικότητα είναι σκληρή: αν θέλετε να δείτε ήλιο στο Λας Βέγκας, πρέπει να βγείτε από τα παγκόσμιας φήμης καζίνο του! Οδηγείστε μέχρι τον Εθνικό Χώρο Αναψυχής του Red Rock Canyon και περπατήστε στο τοπίο των αμμόλιθων του Calico Hills και του Icebox Canyon (το πάρκο αυτό είναι δημοφιλές και στους ορειβάτες). Λίγο μακρύτερα, βρίσκεται το Εθνικό Πάρκο της Κοιλάδας της Φωτιάς, 30 μίλια βορειοανατολικά του Βέγκας, όπου οι γραφικές εικόνες ερημικού τοπίου συνήθως ξεκουράζουν τους τζογαδόρους…

Περθ, Αυστραλία

3.211 ώρες ηλιοφάνεια: Χρειάζεται αρκετή… προσπάθεια για να φτάσει κανείς στο Περθ, τη δυτικότερη πόλη της Αυστραλίας —η πλησιέστερη πόλη απέχει περίπου 2100 χιλιόμετρα — οι υπομονετικοί ωστόσο που φτάνουν στο δυτικό άκρο της χώρας, ανταμείβονται με το εξαιρετικά ζεστό και ηλιόλουστο αυστραλιανό καλοκαίρι, που κρατάει από το Δεκέμβρη μέχρι το Μάρτη. Το Φεβρουάριο η θερμοκρασία αγγίζει τους 38 βαθμούς Κελσίου, γι’ αυτό καλό είναι η επίσκεψή σας να συμπέσει με την κάπως πιο δροσερή άνοιξη, όταν και θα απολαύσετε το άνθισμα των διάσημων αγριολούλουδων στο Kings Park και στο Βοτανικό Κήπο. Το πάρκο προσφέρει μια πανοραμική θέα της πόλης του ποταμού Swan και του Darling Range που ορίζει το τοπίο του Περθ.

Ανδαλουσία, Ισπανία

2.965 ώρες ηλιοφάνεια: Το φλαμένγκο και οι ταυρομαχίες έλκουν την καταγωγή τους από την Ανδαλουσία. Οι τρεις βασικές πόλεις της περιοχής, Σεβίλλη, Κόρδοβα και Γρανάδα, είναι γεμάτες ιστορία και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, σε μεγάλο βαθμό επηρεασμένη από το μαυριτανικό παρελθόν, κάτι που φαίνεται π.χ. σε κτήρια όπως το παλάτι της Alhambra. Μολονότι το πιο ηλιόλουστο μέρος της Ανδαλουσίας είναι η γενικά υποτιμημένη και ανεξερεύνητη επαρχία της Almeria στα ανατολικά, οι περισσότεροι επισκέπτες προτιμούν τις δύο πιο «αστραφτερές» και με περισσότερα θέρετρα για παραθερισμό ακτές, Costa de la Luz στον Ατλαντικό και Costa del Sol στην πλευρά της Μεσογείου. Στο μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο ακτών, η φύση είναι πραγματικά εντυπωσιακή…

Redding, Καλιφόρνια, ΗΠΑ

3.942 ώρες ηλιοφάνεια: Η πόλη του Redding στην Κοιλάδα του Sacramento, είναι ένα από τα μέρη με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στις ΗΠΑ, ενώ στην περιοχή υπάρχει και ένα από τα μεγαλύτερα ηλιακά ωρολόγια στον κόσμο. Το ηλιακό ρολόι αποτελείται από έναν πυλώνα 66 μέτρα ψηλό, στη μία άκρη της Sundial Bridge στο Turtle Bay — ένα έργο μηχανικής και τέχνης, σχεδιασμένο από το γνωστό μας από την Ολυμπιάδα του 2004 Santiago Calatrava. Η σκιά από τον πυλώνα μετακινείται κάθε λεπτό, με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχει κανείς άμεση την αίσθηση της περιστροφής της γης.

Ρόδος, Ελλάδα

3.291 ώρες ηλιοφάνεια: Η Ρόδος είναι πραγματικά το όνειρο για κάθε λάτρη του ήλιου, ειδικά αν δεν είναι Έλληνας και δε τον έχει χορτάσει, όπως πολλοί από εμάς. Όσοι δεν την έχετε επισκεφτεί, χάνετε την ευκαιρία να περιδιαβείτε τα πέτρινα δρομάκια της μεσαιωνικής παλιάς πόλης, να συναντήσετε βυζαντινές εκκλησίες, τζαμιά και κρυμμένους κήπους, ενώ σημαντικό θέλγητρο είναι και τα συντρίμμια του ναού του Απόλλωνα, στην Ακρόπολη της Ρόδου. Τα ερείπια αυτά κρατάνε από την ελληνιστική εποχή, συγκεκριμένα τον 3ο αιώνα π.Χ., όταν το νησί ήταν διάσημο γιατί φιλοξενούσε ένα από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου- τον Κολοσσό της Ρόδου.

Μπαλί, Ινδονησία

3.348 ώρες ηλιοφάνεια: Οι οπαδοί της Julia Roberts μπορεί να αναγνωρίσουν τις παραλίες Padang-Padang και Ubud του Μπαλί. Και οι δύο αποτελούν background της ταινίας «Eat, Pray, Love». Η ακτογραμμή του Μπαλί είναι ένας τροπικός παράδεισος και το καλύτερο μέρος για να απολαύσετε μια ηλιόλουστη μέρα στην περιοχή. Για να απολαύσετε σε όλη του την έκταση το τοπίο, κατευθυνθείτε στο Ayana Resort, που βρίσκεται στην κορυφή ενός γκρεμού με θέα στον ωκεανό (και σε πολύ μικρή απόσταση από το αεροδρόμιο). Για μια ακόμη πιο ιδιαίτερη εμπειρία και αν το αντέχει το βαλάντιό σας, νοικιάστε μία από τις 78 πολυτελείς κατοικίες, που θα σας κάνουν πραγματικά να νιώσετε σαν να είστε ο μοναδικός άνθρωπος στον πλανήτη.

Κύπρος

3.137 ώρες ηλιοφάνεια: Το νησί της Αφροδίτης είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί στη Μεσόγειο και αποτελεί τουριστικό προορισμό για χιλιάδες Ευρωπαίους και όχι μόνο, που ψάχνουν για γενναιόδωρο ήλιο και αμμουδιές, όπως εκείνες της παραλίας των Φοινικούδων κοντά στη Λάρνακα ή τη γραφική ακτή ανάμεσα στην Πάφο και τη Λεμεσό, όπου θα βρείτε την πασίγνωστη Πέτρα του Ρωμιού, ή το Βράχο της Αφροδίτης να κυριαρχεί στο τοπίο. Η αρχαία μυθολογία λέει ότι ο βράχος βρίσκεται εκεί απ’ όπου η θεά Αφροδίτη αναδύθηκε από τη θάλασσα, ένα γεγονός που αποτυπώθηκε από τον Botticelli σε έναν από τους πιο διάσημους πίνακές του.

Τζαμάικα

3.002 ώρες ηλιοφάνεια: Ψάχνοντας για ήλιο, δύσκολα θα χάσεις στην Καραϊβική. Νησιά γεμάτα πανέμορφες πόλεις, θέρετρα κάθε είδους και παραλίες… γεμάτα παραλίες! Κάποιες από τις παγκοσμίως αγαπημένες βρίσκονται στην Jamaica, γύρω από το Ocho Rios: η παραλία Turtle, η παραλία Mallard, καθώς και η παραλία του James Bond, όπου το Golden Eye Hotel αφήνει τους επισκέπτες να διαμείνουν στην πρώην κατοικία του συγγραφέα Ian Fleming.

Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική

2.979 ώρες ηλιοφάνεια: Το υποτροπικό μεσογειακό κλίμα της νοτιότερης πόλης της Νότιας Αφρικής είναι ιδανικό για αμπελώνες και υπάρχουν τρεις τουλάχιστον «διαδρομές» του κρασιού κοντά στο Κέιπ Τάουν για να εξερευνήσετε: το Stellenbosch, το Franschhoek και το Paarl. Οι δοκιμαστές κρασιών θα στήσουν πάρτι με τα εξαιρετικά κρασιά του Groot Constantia, του Simonsvlei και δεκάδων άλλων οινοποιείων, αλλά θα συναντήσουν επίσης και πολύ ενδιαφέροντα τοπία, πανέμορφες πόλεις και ολλανδική αποικιακή αρχιτεκτονική όπως για παράδειγμα στο Cellars Hohenort, που είναι ξενοδοχείο 5 αστέρων. Η καλύτερη εποχή για επίσκεψη είναι το καλοκαίρι και ολόκληρη την περίοδο από Νοέμβρη μέχρι Μάρτη (είμαστε στο νότιο ημισφαίριο!). Ο «Cape Doctor», το όνομα που έχουν δώσει οι ντόπιοι στον νοτιοανατολικό άνεμο, βοηθάει ώστε να υπάρχει και μια σχετική δροσιά.