Δέκα πράγματα που προκαλούν έκπληξη σε όσους επισκέπτονται την Κίνα

siniko-teixos

Το Σινικό Τείχος από κοντά

ΤΡΙΤΗ, 06 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Ένα ταξίδι στην Κίνα δεν είναι από τα πιο εύκολα ταξίδια που μπορεί να κάνει κάποιος. Η απόσταση είναι μακρινή και η κουλτούρα τελείως διαφορετική, τόσο που όσο κι αν ξέρετε τι να περιμένετε, θα εκπλαγείτε.

Οι αρχαίοι ναοί, οι τεράστιοι ουρανοξύστες, τα τρελά πλήθη και η κομμουνιστική ατμόσφαιρα είναι τα “sos” ενός ταξιδιώτη στην Κίνα, αυτά που γνωρίζει πως θα δει και θα νιώσει. Ποια είναι, όμως, τα “anti-sos”; Ας ρίξουμε μια ματιά στα πράγματα που δεν περιμένει κάποιος να αντικρύσει σε ένα ταξίδι του στη χώρα με το μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο.

Το Σινικό Τείχος δεν φαίνεται από το διάστημα
Λυπούμαστε, αλλά δεν μπορεί κανείς να δει τίποτα από τη Σελήνη 384.000 χιλιόμετρα μακριά και η αλήθεια είναι ότι ο Μπαζ Όλντριν (ο δεύτερος άνθρωπος στην Ιστορία που περπάτησε πάνω στη Σελήνη, ως μέλος της αποστολής Απόλλων 11) προσπάθησε να βάλει ένα τέλος σε αυτό το μύθο. Τα καλά νέα είναι ότι το μεγάλο αυτό ανθρώπινο οικοδόμημα είναι εντυπωσιακό και από κοντά, με εύκολα προσβάσιμα τμήματα ακριβώς έξω από το Πεκίνο.

Peter Morgan / Peter Morgan

Εκτάσεις έξω από το Shanshan στο Xinjiang

Η Κίνα είναι… άδεια
Μπορεί η χώρα να φιλοξενεί πάνω από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους και κάποιες πόλεις να έχουν πληθυσμό 2 φορές μεγαλύτερο από της Ελλάδας, αλλά και πάλι η μισή χώρα είναι ουσιαστικά άδεια. Επισκεφτείτε περιοχές όπως το Θιβέτ και το Xinjiang και θα δείτε άγρια τοπία, μπλε ουρανό και σκόρπιες μικρές πόλεις και χωριά. Ακόμη και οι πιο πολυπληθείς παράκτιες επαρχίες έχουν βουνά και εθνικούς δρυμούς.

Δεν τρώνε όλοι ρύζι –και μόνο μερικοί τρώνε φίδι
Το ρύζι είναι τόσο δημοφιλές όσο νομίζουμε στη νότια Κίνα, όπου το υπό-τροπικό κλίμα νότια του ποταμού Yangtze ευνοεί την καλλιέργειά του. Βόρεια, όμως, του «Γαλάζιου Ποταμού», κυριαρχεί το σιτάρι κι έτσι εκεί θα βρείτε περισσότερο τηγανήτες, νουντλς, ντάμπλινγκ στον ατμό και ψητές γλυκοπατάτες. Στην πόλη Xian, η τοπική «απάντηση» στο χάμπουργκερ είναι κομμάτια κρέατος σαν γέμιση σε ψωμί στον ατμό (roujiamo). Κι αν φαντάζεστε ότι σε κάθε τραπέζι στην Κίνα θα βρείτε φίδι, σκορπιούς και μυαλά πιθήκου, ηρεμήστε. Το χειρότερο που μπορεί να αντικρύσετε είναι πόδια κοτόπουλου ή εντόσθια ζώου. Μπορεί οι Κινέζοι να τρώνε περίεργα φαγητά, αλλά οι περισσότεροι δεν έχουν δοκιμάσει σκύλο –όπως πιστεύουν πολλοί- ούτε θέλουν να δοκιμάσουν.

Η πολυγνωμία ανθίζει
Αν νομίζατε ότι η Κίνα είναι μια χώρα καταπιεσμένων ανθρώπων που φοβούνται να έχουν τη δική τους άποψη, τότε έχετε πέσει έξω. Θα εκπλαγείτε από το πόσους ντόπιους θα βρείτε που να μπορούν να ανοίξουν συζήτηση και να εκφράσουν τις απόψεις τους για σημαντικά θέματα, ενώ πολλοί Κινέζοι είναι άκρως ενημερωμένοι για τις διεθνείς υποθέσεις. Μην φοβηθείτε να κάνετε ερωτήσεις, απλώς να είστε διπλωματικοί.

commons.wikimedia.org

Το Chongqing μπορεί να είναι αποπνικτικό το καλοκαίρι

Η Κίνα είναι ζεστή –και κρύα
Προτού ταξιδέψετε στη μακρινή Ανατολή, ρίξτε πρώτα μια ματιά στον καιρό, γιατί ίσως σας περιμένουν καιρικές συνθήκες που δεν είχατε προβλέψει. Η Κίνα μπορεί να είναι αποπνικτική το καλοκαίρι, με τις πόλεις Chongqing, Wuhan και Nanjing να έχουν το ψευδώνυμο «Οι 3 φούρνοι», λόγω της ζέστης και της υγρασίας. Το χειμώνα, ο Βορράς είναι παγωμένος, αλλά στο Harbin σας περιμένει ένα ιδιαίτερο φεστιβάλ χιονιού και πάγου (5 Ιανουαρίου με 25 Φεβρουαρίου). Τον καλύτερο καιρό, πάντως, θα τον πετύχετε άνοιξη και φθινόπωρο.

Δεν μοιάζουν όλοι μεταξύ τους
Η αλήθεια είναι ότι στην Κίνα έχουν σχεδόν όλοι μαύρα μαλλιά. Οι Νότιοι, όμως, είναι κοντοί και παχουλοί, ενώ οι Βόρειοι είναι πιο ψηλοί και χλωμοί. Ταυτόχρονα, υπάρχουν 100 εκατομμύρια άνθρωποι από 55 εθνικές μειονότητες, από Θιβετιανοί μέχρι Hui, οπότε καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα δεν είναι όπως τα φαντάζεστε.

Η Κίνα δεν είναι φθηνή
Η Κίνα είναι οικονομικός ασιατικός προορισμός, αλλά γι’ αυτούς που είναι διατεθειμένοι να ταξιδέψουν με σακίδιο ή να ζήσουν σαν ντόπιοι. Αν επιλέξετε να μείνετε σε διάσημες ξενοδοχειακές αλυσίδες, να φάτε δυτική και εκλεπτυσμένη κουζίνα και να διασκεδάσετε σε μεγάλα club, ετοιμαστείτε να βάλετε το χέρι βαθιά στην τσέπη.

commons.wikimedia.org

Το τρένο Maglev

Τα τρένα είναι (πολύ) γρήγορα
Η Ιαπωνία μπορεί να κάνει στην άκρη, αφού τα πιο γρήγορα τρένα του κόσμου περνούν από την ταχεία αμαξοστοιχεία Πεκίνο-Σαγκάη. Φτάνουν ταχύτητες των 487 χλμ/ώρα στις δοκιμές, αν και συνήθως ταξιδεύουν με 300 χλμ/ώρα. Το τρένο Maglev, πάντως, που θεωρείται το πιο γρήγορο επιβατικό τρένο και κάνει δρομολόγια από το αεροδρόμιο ως το κέντρο της Σαγκάης, «πιάνει» τα 430 χλμ/ώρα.

Ξεχάστε τα social media
Το Facebook, το Youtube και το Twitter είναι ανάμεσα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που απαγορεύονται στην Κίνα, που σημαίνει ότι αυτό θα είναι μια ευκαιρία για εσάς να αποτοξινωθείτε. Μην νομίζετε, όμως, ότι η χώρα δεν ασχολείται με τα social media. Απλώς έχουν τις δικές τους πλατφόρμες, όπως το Weibo και το Tudou.

Είναι μια χώρα ανεπτυγμένη
Μπορεί να υπάρχει μεγάλη φτώχεια στην Κίνα, αλλά τα μεγάλα αστικά της κέντρα, όπως και τα τουριστικά μέρη είναι καλά οργανωμένα και πλούσια. Εκεί να περιμένετε εντυπωσιακά αεροδρόμια, υπερπολυτελή ξενοδοχεία, όμορφους δρόμους και μαγαζιά για ψώνια που απαιτούν… 2 μηνιάτικα.