Δέκα από τις πιο... άσχημες πόλεις του πλανήτη

deka-apo-tis-pio-asximes-poleis-tou-planiti

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

ΔΕΥΤΕΡΑ, 09 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Η κακή πολεοδομία, η εγκληματικότητα, η άναρχη δόμηση και η κακή ποιότητα ζωής, αναδεικνύουν δέκα από τις πιο άσχημες πόλεις του κόσμου.

Σίγουρα υπάρχουν αμέτρητες άσχημες -μικρού και μεσαίου μεγέθους πόλεις σε όλο τον κόσμο, αλλά οι παρακάτω είναι ίσως –με στοιχεία κυρίως από το www.ucityguides.com- οι δέκα λιγότερο ελκυστικές πόλεις του κόσμου.

Βέβαια, το «ωραίο» και το «άσχημο» είναι υποκειμενικές έννοιες και διαφέρουν για τους περισσοτέρους από εμάς, όμως το σίγουρο είναι ότι οι παρακάτω πόλεις, χαρακτηρίζονται από άσχημη πολεοδομία, εγκληματικότητα, αναρχία δόμησης και κακή ποιότητα ζωής. Δείτε τες…

Ουλάν Μπατόρ - Μογγολία

Αν και οι περισσότερες ασιατικές πρωτεύουσες έχουν μια μοναδική ανατολίτικη αίσθηση που προσελκύει και γοητεύει τους ξένους, το Ουλάν Μπατόρ απέχει πολύ από το εξωτικό. Η πρωτεύουσα της Μογγολίας –και η πιο κρύα πρωτεύουσα του κόσμου- χαρακτηρίζεται από αρχιτεκτονική σοβιετικού τύπου, καθώς το κέντρο της πόλης σχεδιάστηκε υπό την εποπτεία της ΕΣΣΔ. Το αποτέλεσμα; μονοτονία, γκρι χρώμα και άσχημες, πολυώροφες πολυκατοικίες, που αντικατέστησαν παλιά, παραδοσιακά κτήρια yurt. Σήμερα, η πόλη είναι ένα παράξενο και χαοτικό μίγμα μογγολικών παλαιών κτηρίων, σοβιετικής πολεοδομίας και μερικών σύγχρονων κατασκευών.

Καράκας, Βενεζουέλα

Η Βενεζουέλα είναι γνωστή για την εξαιρετική επιτυχία της στους διεθνείς διαγωνισμούς ομορφιάς και οι γυναίκες της Βενεζουέλας είναι διάσημες για το παρουσιαστικό τους που συχνά «υποβοηθάται» με διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις. Πάντως, το σίγουρο είναι ότι η πρωτεύουσα της χώρας δεν είναι όμορφη. Όχι μόνο περιβάλλεται από ατέλειωτες παραγκουπόλεις, αλλά και οι περισσότερες κεντρικές συνοικίες της, φαίνεται να είναι άνευ σχεδιασμού και στυλ.

Φωτογραφία: http://el.wikipedia.org

Γουατεμάλα Σίτι, Γουατεμάλα

Πρόκειται για μια πόλη γεμάτη μόλυνση και εγκληματικότητα, η οποία είναι πρωτεύουσα μιας κατά τα άλλα όμορφης χώρας. Μοιάζει περισσότερο με παραγκούπολη, παρά με πρωτεύουσα, με τα περισσότερα κτήρια να βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Φωτογραφία:http://en.wikipedia.org

Κισινάου, Μολδαβία

Η πρωτεύουσα της Μολδαβίας είναι μια άσχημη, βιομηχανική πόλη, που αποτελείται ως επί το πλείστον από πολύ άσχημες, σοβιετικού τύπου πολυκατοικίες, που βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Υπάρχουν πολλές άσχημες πόλεις από τη σοβιετική εποχή στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά θα περιμέναμε κάτι καλύτερο από μια πρωτεύουσα.

Φωτογραφία:http://en.wikipedia.org

Πόλη του Μεξικό, Μεξικό

Είναι γνωστή ως μία από τις πιο επικίνδυνες πόλεις του κόσμου, αλλά ακόμα κι αν ήταν ασφαλής, δε θα ήταν και η πιο φιλόξενη πόλη. Είναι ένα από τα παγκοσμίως πιο μολυσμένα μέρη του κόσμου και δεν έχει να προσφέρει πολλά στον επισκέπτη.

Φωτογραφία:http://en.wikipedia.org

Αμάν, Ιορδανία

Η πρωτεύουσα της Ιορδανίας με έναν από τους πιο συναρπαστικούς ιστορικούς χώρους στον κόσμο, (τη μαγευτική Πέτρα) πρέπει να είναι απλά ένα σημείο άφιξης και αναχώρησης για το ταξίδι σας. Εκτός κι αν σας αρέσουν οι βρώμικοι, χαοτικοί δρόμοι και τα άσχημα κτήρια που μοιάζουν σα να καταρρέουν το ένα πάνω στο άλλο.

Φωτογραφία:http://en.wikipedia.org

Λουάντα, Ανγκόλα

Έχει υποστεί μια θεαματική ανάπτυξη ως πρωτεύουσα της πρόσφατης οικονομικής επιτυχίας της Αφρικής και μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, αλλά ας ελπίσουμε ότι η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε κάτι περισσότερο ελκυστικό από αυτό που βλέπουμε τώρα: άσχημες πολυκατοικίες στον ορίζοντα tης πιο ακριβής πόλης του κόσμου!

Φωτογραφία:http://en.wikipedia.org

Χιούστον, ΗΠΑ

Το Χιούστον, η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι δυστυχώς ένα άσχημο αστικό κέντρο. Υπάρχουν πολλές άλλες, άσχημες αμερικανικές πόλεις, όπως η Ατλάντα και το Κλίβελαντ, αλλά το Χιούστον μάλλον κερδίζει τον τίτλο της πιο άσχημης από όλες, με ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να το αποτελούν άστεγοι (σχεδόν μία στις πέντε οικογένειες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας) και ένα τοπίο χωρίς επίσημους χωροταξικούς κανονισμούς.

Φωτογραφία:http://en.wikipedia.org

Σάο Πάολο, Βραζιλία

Η φύση φαίνεται πως έχει χαρίσει όλες τις ομορφιές της στο Ρίο και έχει ξεχάσει εντελώς μια άλλη, μεγάλη μητρόπολη της Βραζιλίας. Το Σάο Πάολο, μπορεί να είναι μια από τις πιο συναρπαστικές πόλεις του κόσμου, όσον αφορά στο φαγητό και τα ψώνια, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μια άσχημη τσιμεντούπολη.

Φωτογραφία:http://en.wikipedia.org

Ντιτρόιτ, ΗΠΑ

Το Ντιτρόιτ είναι μια άσχημη πόλη, όχι μόνο αισθητικά αλλά και ως προς την ποιότητα ζωής που προσφέρει, γεγονός που εξηγεί γιατί έχασε το ένα τέταρτο του πληθυσμού του σε μια δεκαετία. Ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στη χώρα, μπορεί να έχουν συμβάλει σε αυτό, όπως επίσης και το ότι είναι μια βρώμικη, υποβαθμισμένη πόλη από τούβλα, τσιμέντο και γυαλί.