Τέσσερις χειμωνιάτικες στάσεις στην πρωτοχρονιάτικη Ελλάδα

zagoroxoria

Στα Ζαγοροχώρια θα βρείτε σίγουρα την ηρεμία σας και οι πιο δραστήριοι μπορείτε να κάνετε πεζοπορία

ΤΕΤΑΡΤΗ, 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Με αφορμή την έλευση του νέου έτους, περνάμε από τέσσερα σημεία της Ελλάδας που είναι ό,τι πρέπει για ολιγοήμερες-ή πολυήμερες- χειμερινές διακοπές.

Δείτε τον ΟΔΗΓΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2016/2017 του clickatlife

Ζαγοροχώρια
Βορειοανατολικά της πόλης των Ιωαννίνων, σας περιμένουν 46 χωριά σκαρφαλωμένα στα βουνά, περίπου 3.700 κάτοικοι και πολλοί τουρίστες, αλλά μην πτοείστε. Το γεγονός ότι η πυκνότητα του πληθυσμού φτάνει τους… 4 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο σημαίνει ότι θα έχετε σίγουρα την ηρεμία σας για να τριγυρίσετε σε πανέμορφα χωριά όπως το Μικρό Πάπιγκο, το Δίλοφο που θεωρείται το ομορφότερο χωριό του Ζαγορίου, τη Βίτσα, την πράσινη Βωβούσα κ.ά. Στα Ζαγοροχώρια θα απολαύσετε φύση, χειμωνιάτικο κρύο, γεφύρια, πέτρινα αρχοντικά και την ευκαιρία να κάνετε πεζοπορία σε μερικά από τα 31 σηματοδοτημένα μονοπάτια που ενώνουν τα χωριά μεταξύ τους και σας προσφέρουν στο πιάτο όλα τα αξιοθέατα του Κεντρικού Ζαγορίου. Δοκιμάστε οπωσδήποτε σπιτικές πίτες και ντόπια κρέατα στη σχάρα και ζήστε μια από τις πιο χειμερινές Πρωτοχρονιές της ζωής σας.

www.wikipedia.com

Ο παραδοσιακός οικισμός του Αγίου Αθανασίου μπορεί να αποτελέσει το ορμητήριό σας για διάφορες εξορμήσεις

Άγιος Αθανάσιος
Αν έχετε όρεξη για… παιχνίδια, το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, ο Βόρας ή αλλιώς Καϊμακτσαλάν, και ο παραδοσιακός οικισμός του Άγιου Αθανάσιου στο νομό Πέλλας είναι ο προορισμός για εσάς. Στον παραδοσιακό οικισμό θα έρθετε σε επαφή με τη μακεδονική αρχιτεκτονική, με τα πέτρινα σπίτια με τις κεραμοσκεπές και τα πέτρινα σοκάκια, ό,τι πρέπει για περίπατο ανάμεσα στα γραφικά μαγαζιά με τα παραδοσιακά προϊόντα, ενώ δεν πρέπει να παραλείψετε μια βόλτα από την εκκλησία της Αναλήψεως. Αποτελεί σημαντικό αξιοθέατο του χωριού με τις εικόνες βυζαντινής τεχνοτροπίας, που έχει χτιστεί από το 17ο αιώνα και αξίζει να την προσθέσετε στη λίστα με τα αξιοθέατα της περιοχής. Με βάση τον Άγιο Αθανάσιο, το σκι και το παιχνίδι στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν, 17 χιλιόμετρα μακριά από τον παλιό Άγιο Αθανάσιο, δύσκολα θα λείψει από το πρόγραμμά σας. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να ακολουθήσετε διάφορες περιηγητικές διαδρομές, να παίξετε με το χιόνι, να πάτε σε πίστα snowmobile, να κάνετε snowkite, parapente, σκι, σε υψόμετρο που ξεπερνάει τα 2000 μέτρα, αλλά και να πιείτε τον καφέ σας ή τη ζεστή σας σοκολάτα σε cafe bar και απολαύσετε γεύσεις ατενίζοντας το χιόνι ασφαλείς στη ζεστασιά εστιατορίων, bar κ.ο.κ. Ακόμη, η λίμνη Βεγορίτιδα, το Μαύρο Δάσος στην ανατολική πλευρά του Καϊμακτσαλάν, η Έδεσσα, στα 30 χιλιόμετρα μακριά, είναι μερικές από τις επιλογές σας με ορμητήριο τον παραδοσιακό οικισμό.

Η κοσμοπιλίτικη και δημοφιλής Αράχωβα

Αράχωβα
Όσοι θέλουν να αλλάξουν παραστάσεις, να απολαύσουν πιο χειμερινό τοπίο, αλλά να μη φτάσουν πολύ μακριά από την Αθήνα, η Αράχωβα είναι μια καλή λύση, αρκεί να είστε προετοιμασμένοι για κόσμο και κοσμοπολίτικη διάθεση. Αποτελεί ένα από τα πιο κοσμικά χειμερινά μέρη της Ελλάδας και αγαπημένο τόπο των απανταχού σκιέρ, που αποδεικνύει ότι έχει δικαίως κατακτήσει τον τίτλο του πιο «καυτού» χιονοδρομικού προορισμού στην Ελλάδα. Ακόμη, όμως, κι αν το σκι δεν είναι μέσα στις επιθυμίες σας για την Πρωτοχρονιά, οι παραδοσιακοί ξενώνες με πανέμορφη διακόσμηση, τα πεκτρόκτιστα σπιτάκια με καμινάδες που καπνίζουν, τα πλακόστρωτα δρομάκια και μαγαζιά για κάθε γούστο, σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν κατά τη διαμονή σας. Για να ξεφύγετε από τα πλήθη που κατακλύζουν την περιοχή, κάντε μια βόλτα στα γραφικά στενάκια της Αράχωβας προς τον Άγιο Γεώργιο, γνωρίστε τους φιλόξενους ντόπιους και περιπλανηθείτε ανάμεσα στα πέτρινα αρχοντικά. Κι αν το βράδυ νιώσετε πιο κοινωνικοί, το clubbing σας περιμένει σε πλήθος μαγαζιών, όπου συχνάζουν και πολλές διασημότητες. Λίγο πριν την επιστροφή, προμηθευτείτε και γλυκά του κουταλιού, παραδοσιακές χυλοπίτες και χωριάτικα λουκάνικα, προκειμένου να φέρετε κάτι από τη… γευστική Αράχωβα πίσω στην πόλη.

Το γιορτινά στολισμένο Ναύπλιο αποτελεί μια εύκολη απόδραση από την Αθήνα

Ναύπλιο
Το 2016 βρέθηκε ανάμεσα στις 100 value for money πόλεις παγκοσμίως, σύμφωνα με την trivago.gr, αλλά ακόμη και χωρίς αυτό τον τίτλο, το Ναύπλιο δεν παύει να αποτελεί πάντα έναν εύκολο και όμορφο προορισμό, ειδικά από την Αθήνα. Στο γιορτινά στολισμένο Ναύπλιο δεν θα ανεβείτε σε ορεινές τοποθεσίες, αλλά θα έχετε το υγρό στοιχείο στο πλάι σας, όπου μπορείτε να θαυμάσετε το πασίγνωστο Μπούρτζι, που στέκει με χάρη στη μέση της θάλασσας, στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων. Μια βόλτα στην πλατεία Τριών Ναυάρχων επιβάλλεται για να θαυμάσετε το επιβλητικό Δημαρχείο της πόλης, ενώ για απαράμιλλη θέα, θα χρειαστεί να ανεβείτε στο φρούριο του Παλαμηδιού, που διατηρείται σε άριστη κατάσταση και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της βενετσιάνικης οχυρωματικής αρχιτεκτονικής –μη φοβάστε, στην πραγματικότητα έχει λιγότερα από 999 σκαλοπάτια. Για να ζήσετε τον παλμό της Παλιάς Πόλης, κατευθυνθείτε στην πλατεία Συντάγματος, που ονομαζόταν αρχικά πλατεία Πλατάνου, όπου σύμφωνα με την παράδοση, οι οπλαρχηγοί οργάνωναν την Επανάσταση. Τριγύρω θα δείτε το Βουλευτήριο, όπου στεγαζόταν και η πρώτη Βουλή των Ελλήνων, το Τριανόν, δηλαδή το Παλαιό Τζαμί, το σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, το ανάκτορο Ιωάννη Καποδίστρια και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Στο Ναύπλιο θα βρείτε επίσης μουσείο κομπολογιού, με σπάνια κομμάτια από όλο τον κόσμο που χρονολογούνται από το 1700 έως το 1950.