Ταξίδια σε... εκρηκτικούς, ηφαιστειακούς προορισμούς

taksidia-se-ekriktikous-ifaisteiakous-proorismous

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 04 ΜΑΙΟΥ 2012

Αν και οι περισσότεροι θα αποφεύγαμε έναν ταξιδιωτικό προορισμό που περιλαμβάνει κάποιο ενεργό ηφαίστειο σε δραστηριότητα, κάποιοι άλλοι, πιο περιπετειώδεις, επιδιώκουν τέτοια ταξίδια. Θαυμάστε 10 σχετικούς προορισμούς όπως περιγράφονται στο smartertravel.com.

Μπορεί τα ηφαίστεια να δημιουργoύν αίσθημα κινδύνου, αλλά επίσης εμπνέουν δέος και θαυμασμό. Και ενώ πολλοί φεύγουν όσο πιο μακριά γίνεται, από προορισμούς με ενεργά ηφαίστεια, ιδιαίτερα όταν οι «θυμωμένοι γίγαντες» εκρήγνυνται, πολλοί άλλοι βλέπουν το γεγονός αυτό ως μια ευκαιρία για να ταξιδέψουν στα συγκεκριμένα μέρη!

Σε οποιαδήποτε κατηγορία κι αν ανήκετε εσείς πάντως, σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε από τους παρακάτω 10 ηφαιστειακούς προορισμούς -από το φημισμένο Δαχτυλίδι της Φωτιάς, μέχρι τη «γη της φωτιάς και του πάγου».

Hawaii, ΗΠΑ

Στο μεγάλο νησί της Χαβάης, ετοιμάζεται γιορτή… λάβας. Το Παρατηρητήριο του Ηφαιστείου της Χαβάης ( http://hvo.wr.usgs.gov/ ) που βρίσκεται στο βουνό Kilauea στο Εθνικό Πάρκο των ηφαιστείων της Χαβάης, κλίνει τα 100 του χρόνια και καλεί το κοινό σε ειδικές εκδηλώσεις όλο το 2012. Το παρατηρητήριο, το οποίο δημιουργήθηκε για τη μελέτη της ηφαιστειακής δραστηριότητας και για να βοηθήσει στην πρόληψη των καταστροφών στις τοπικές κοινωνίες, ξεκίνησε τις εκδηλώσεις τον Ιανουάριο. Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση οι εορτασμοί να διακοπούν απρόοπτα, καθώς οι γεωλόγοι προειδοποιούν ότι το Kilauea μπορεί σύντομα να βρεθεί από κατάσταση ηρεμίας, σε κατάσταση ενέργειας, αν και είναι δύσκολο να προβλέψουμε πότε ακριβώς μπορεί να συμβεί αυτό. Μέχρι τότε, το Εθνικό Πάρκο ( www.nps.gov/havo/planyourvisit/hours.htm ) παραμένει ανοιχτό συνεχώς.

Montserrat, Καραϊβική

Ονειρευτήκατε ποτέ να συνδυάσετε μια ηφαιστειακή περιπέτεια με έναν τροπικό προορισμό; Ευτυχώς για σας, το επίπεδο κινδύνου για το ηφαίστειο Soufriere Hills στο νησί της Καραϊβικής, Μονσεράτ, μειώθηκε πρόσφατα, από τρία, σε δύο. Ενώ πριν μπορούσατε να δείτε το ενεργό και με συνεχείς εκρήξεις ηφαίστειο, από το αεροπλάνο από την Αντίγκουα ή από το κοντινό παρατηρητήριο ( www.mvo.ms/ ), η νέα βαθμολογία, η οποία ανακοινώθηκε το Νοέμβριο του 2011, επιτρέπει επίσης επισκέψεις κατά τη διάρκεια της ημέρας στη ζώνη Γ (που ήταν προηγουμένως περιοχή εκτός των ορίων) με το αυτοκίνητο -αν και δίνεται πάντα η συμβουλή στους επισκέπτες να συντονίζονται με τον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό και να έχουν μαζί τους κινητό τηλέφωνο ανά πάσα στιγμή στη ζώνη.

Ισλανδία

Το 2010, το ηφαίστειο Eyjafjallajökull της Ισλανδίας έγινε… πρωτοσέλιδο, διασκορπίζοντας ένα σύννεφο τέφρας πάνω από την Ευρώπη και κάνοντας άνω κάτω τα αεροπορικά ταξίδια για εβδομάδες. Αλλά πιο πρόσφατα, ένα άλλο ηφαίστειο στη διαβόητη «γη της φωτιάς και του πάγου» τραβά την προσοχή. Αυτή τη φορά, το Katla και ο 10 χλμ. κρατήρας του, προκαλούν ανησυχία μεταξύ των επιστημόνων και πολλές αναφορές στα δελτία ειδήσεων, καθώς είναι ορατή η απειλή μιας επικείμενης και δυνητικά καταστροφικής έκρηξης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτεταμένες πλημμύρες, καθώς ο παγετώνας θα λιώσει στη θάλασσα. Αν θέλετε να πάρετε μια ιδέα από την ηφαιστειακή δράση, κάντε μια περιήγηση στο ισλανδικό ηφαίστειο ή επισκεφθείτε το νέο μουσείο για τα ηφαίστεια, που άνοιξε πριν λίγες ημέρες ( www.eldfjallasafn.is/e/index.html ).

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Congo

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η καυτή λάβα και ο καπνός που απλώνεται για πολλά χιλιόμετρα στον αέρα, κάνουν τους ανθρώπους να φεύγουν μακριά από τους τόπους των ηφαιστείων. Σε άλλες περιπτώσεις πάλι, τους κάνει να πηγαίνουν προς τα εκεί. Παράδειγμα: Το βουνό Nyamulagira, ένα ηφαίστειο στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Σύμφωνα με το CNN, οι τουρίστες συρρέουν στο Εθνικό Πάρκο Virunga ( www.visitvirunga.org ), γνωστό για τους απειλούμενους γορίλες του, για να δουν από πρώτο χέρι τη λάβα που βγαίνει καθώς το ηφαίστειο εκρήγνυται. Μάλιστα, οι αξιωματούχοι του τουρισμού αναμένουν αύξηση του τουρισμού φέτος, κάτι που θα ενισχύσει την οικονομία της χώρας. Προσφέρονται βραδινές ξεναγήσεις, με διαμονή σε κάμπινγκ, μεταφορά από τη Γκόμα και μια οργανωμένη πεζοπορία (3-4 ώρες κάθε διαδρομή). Μπορείτε επίσης να αναρριχηθείτε στο Nyiragongo, ένα άλλο ενεργό ηφαίστειο στο Virunga.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Εκουαδόρ

Στο Εκουαδόρ, κοντά στην πόλη Cotalo, βρίσκεται το ηφαίστειο Tungurahua (γνωστό στους ντόπιους ως «Λαρύγγι της Φωτιάς»), στο οποίο παρατηρείται αυξημένη ηφαιστειακή δραστηριότητα από το Νοέμβριο. Ενώ μερικοί ντόπιοι σε αυτή την αραιοκατοικημένη περιοχή συνεχίζουν την καθημερινή ζωή τους, οι άνθρωποι σε περιοχές υψηλού κινδύνου, έχουν ειδοποιηθεί να απομακρυνθούν, ενώ η τουριστική πόλη Μπάνος έχει γεμίσει από ηφαιστειακή τέφρα. Εάν δε θέλετε να φοράτε μάσκα στο ταξίδι σας, προτιμήστε άλλα ηφαίστεια του Εκουαδόρ, όπως το Antisana και τις κοντινές θερμές πηγές του.

Ινδονησία

Η Ινδονησία (ιδιαίτερα το εξωτικό Μπαλί), μπορεί να έχει εξάψει τη φαντασία των ταξιδιωτών τα τελευταία χρόνια, αλλά η χώρα αυτή, αποτελεί συχνά… ιδιαίτερο προορισμό, λόγω της προνομιακής θέσης της στο λεγόμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» (μια ζώνη με σειρά ηφαιστείων που κυκλώνουν το μεγαλύτερο μέρος του Ειρηνικού ωκεανού). Τα τελευταία χρόνια, το βουνό Merapi στο νησί Java, προκάλεσε σοβαρές καταστροφές και οι ντόπιοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Στα τέλη του 2011, το ηφαίστειο στο βουνό Gamalama εξερράγη πάνω από το νησί Ternate, δημιουργώντας έναν πολτό από τέφρα και λάσπη, σε συνδυασμό με τις δυνατές βροχές. Παρά τις πρόσφατες καταστροφές, υπάρχουν 500 ηφαίστεια (129 ενεργά) στην Ινδονησία, και πολλά είναι αυτά που… συμπεριφέρονται αρκετά καλά για να υποδεχθούν τους επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων των Rinjani και Krakatau. Επίσης, το νησί του Μπαλί προσφέρει εκπληκτική θέα στα βουνά του νησιού (τα ηφαιστειακά φυσικά).

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Ιταλία

Το ηφαίστειο Αίτνα στη Σικελία, ξαναζεί στιγμές «αίγλης», ως το υψηλότερο και πιο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη, καθώς εξερράγη αρκετές φορές το 2011 (17 φορές από τις 24 Οκτωβρίου). Δεν αναφέρθηκαν θύματα, αλλά ο «γίγαντας» συγκέντρωσε την προσοχή του Τύπου για την εκτόξευση μαγευτικών «σιντριβανιών» λάβας δεκάδες μέτρα ψηλά στον ουρανό. Αυτές οι μικρές εκρήξεις είναι περισσότερο γνωστές για την ομορφιά τους, παρά για την πιθανότητα να προξενήσουν μεγάλες καταστροφές. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένες περιοχές ενδέχεται να απαγορευτούν για τους επισκέπτες, οπότε καλό είναι να επικοινωνήσετε με τις τοπικές τουριστικές εταιρείες πριν σχεδιάσετε μια επίσκεψη.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Χιλή

Τον περασμένο Ιούνιο, ένα κοιμισμένο «τέρας» των Άνδεων στη νότια Χιλή «ξύπνησε» μετά από 50 χρόνια ύπνου, δημιουργώντας μια σειρά από σεισμικές δονήσεις και την απελευθέρωση ενός νέφους τέφρας προς την Αργεντινή. Δυστυχώς, το ηφαίστειο Puyehue ανάγκασε πολλούς κατοίκους να εκκενώσουν τα σπίτια τους και εξακολουθεί να γεμίζει τις κοντινές κοινότητες με τέφρα. Αλλά ενώ ο τοπικός τουρισμός δέχτηκε πλήγμα, η Χιλή έχει πολλούς ακόμη ηφαιστειακούς προορισμούς να επιδείξει. Αναρριχηθείτε στο ηφαίστειο Parinacota, στα σύνορα με τη Βολιβίας, στο Llaima, που βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Conguillio, ή στο Osorno, στην περιοχή με τις λίμνες.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Ιαπωνία

Λίγα πράγματα είναι τόσο επικίνδυνα και τρομακτικά, όσο ένας σεισμός, ένα τσουνάμι, μια πυρηνική καταστροφή και ένα ηφαίστειο, όλα τον ίδιο χρόνο. Αλλά μετά τα απανωτά σκληρά χτυπήματα, η Ιαπωνία μπορεί να αποτελέσει και πάλι έναν ενδιαφέροντα τουριστικό προορισμό το 2012. Τώρα που το ηφαίστειο Shinmoedake έχει ηρεμήσει, μαζί με την υπόλοιπη χώρα, ένα ταξίδι στην Ιαπωνία μπορεί να είναι πιο ρεαλιστικό από ό, τι ίσως νομίζετε. Η χώρα αυτή διαθέτει περισσότερα από 100 ενεργά ηφαίστεια, αν και δεν αποτελούν όλα σημαντική απειλή, αλλά αντίθετα, ενδιαφέροντα μέρη για να επισκεφτείτε. Για παράδειγμα, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μια παραδοσιακή, ιαπωνική εμπειρία spa στο Kusatsu Onsen, στο βουνό Shirane και Hakone, κοντά στο βουνό Fuji ( http://bit.ly/mt_fuji_travel ).

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Κανάρια νησιά, Ισπανία

Ένα… καζάνι βράζει στον Ατλαντικό Ωκεανό. Ακριβώς νότια των Καναρίων Νήσων, ένα υποβρύχιο ηφαίστειο ταράζει τη θάλασσα, μυρίζει θείο και εκτοξεύει πίδακες νερού 20 μέτρα ψηλά. Τα κακά νέα είναι ότι το ηφαίστειο κοντά στο νησί El Hierro, δημιουργεί μια νεκρή ζώνη και καθώς οι ντόπιοι φεύγουν από τα παραθαλάσσια χωριά όπως το La Restinga, ο τουρισμός δέχεται σημαντικό πλήγμα. Τα καλά νέα είναι ότι μερικοί κάτοικοι το βλέπουν ως μια ευκαιρία να θαυμάσει κανείς ένα φυσικό γεγονός σε εξέλιξη και καλοδέχονται τους επισκέπτες. Επίσης, οι ταξιδιώτες μπορεί να χαρούν στην ιδέα του ότι, καθώς το ηφαίστειο συνεχίζει να βγαίνει προς την επιφάνεια, θα μπορούσε σύντομα να δημιουργηθεί ένα νέο νησί στο σύμπλεγμα.