Τι πρέπει να ξέρετε για τη Βενετία και το περίφημο Καρναβάλι της

karnabali-benetias

Οι επισκέπτες της πόλης για το Καρναβάλι φτάνουν τα 3 εκατομμύρια

ΤΕΤΑΡΤΗ, 08 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Ένα από τα πιο διάσημα Καρναβάλια του κόσμου ξεκινά φέτος στις 11 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 28, με την έναρξη της χριστιανικής Σαρακοστής. Οι περίτεχνες μάσκες του και τα ιδιαίτερα κοστούμια του είναι αυτά που το έχουν κάνει δημοφιλές σε όλο τον κόσμο, «βουλιάζοντας» τη Βενετία κάθε χρόνο. Τι συμβαίνει, όμως, κατά τη διάρκεια του Καρναβαλιού και τι πρέπει να ξέρει κάποιος γι’ αυτό;

Tο περίφημο Καρναβάλι της Βενετίας λέγεται ότι ξεκίνησε από μια νίκη της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας (ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα τη Βενετία) εναντίον του Πατριάρχη της Ακυληίας, Ουλρίκο ντι Τρέβεν το 1162. Με αφορμή τη νίκη, οι άνθρωποι άρχισαν να χορεύουν και να κάνουν συγκεντρώσεις στην πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία, ξεκινώντας ένα φεστιβάλ που έγινε επίσημο την Αναγέννηση και «κρατά» μέχρι σήμερα.

Κατά τον 18ο αιώνα το Καρναβάλι διαδόθηκε αρκετά και έφτασε να είναι πολύ διάσημο, καθώς εκτός από διασκέδαση και ελευθερία, αποτελούσε ένα μέσο για την προστασία Ενετών από την αγωνία για το παρόν και το μέλλον. Το 1797 απαγορεύτηκε, ενώ έκανε την επανεμφάνισή του τον 19ο αιώνα για μικρά χρονικά διαστήματα και σε ιδιωτικές γιορτές.

Μετά τη μεγάλη του απουσία, το Καρναβάλι επέστρεψε το 1979, με την ιταλική κυβέρνηση να βάζει στόχο την επιστροφή της ιστορίας και του πολιτισμού της Βενετίας. Σήμερα, οι επισκέπτες της πόλης για το Καρναβάλι φτάνουν τα 3 εκατομμύρια.

www.wikipedia.org

Η πλατεία Αγίου Μάρκου αποτελεί το καλύτερο σημείο για να δείτε κόσμο και να σας… δουν

Τι πρέπει να κάνετε αν επισκεφτείτε το Καρναβάλι
Μασκαρευτείτε!

Μπορεί να μην είναι υποχρεωτικό να μασκαρευτεί κανείς και θα δείτε πολύ κόσμο να μην το έχει κάνει, αλλά είναι πολύ πιο διασκεδαστικό αν το τολμήσετε. Παρ’ όλο που τα παραδοσιακά κοστούμια είναι βασισμένα στην ιστορική μόδα της Αναγέννησης, θα δείτε και άλλους καρναβαλιστές, ντυμένους από κλόουν μέχρι… δεινόσαυρους.

Αγοράστε μια βενετσιάνικη μάσκα
Αν δεν θέλετε να φορέσετε ολόκληρο κοστούμι, μπορείτε να φορέσετε απλώς μια βενετσιάνικη μάσκα και να μπείτε εξίσου στο κλίμα. Υπάρχουν διάφορα είδη: η bauta που είναι η πιο συνηθισμένη, η moretta, η volto, η columbina, όποια όμως κι αν είναι η αγαπημένη σας, να ξέρετε ότι οι πιο φθηνές που θα βρείτε στη γέφυρα Rialto και σε κιόσκα έχουν στην πραγματικότητα φτιαχτεί στην Κίνα. Αν θέλετε αυθεντική βενετσιάνικη μάσκα, τότε περάστε από το Mondonovo Maschere.

Πάρτε μέρος σε διαγωνισμό κοστουμιού
Στο Gran Teatro στην πλατεία Αγίου Μάρκου μπορείτε να συμμετάσχετε κι εσείς (με το κοστούμι σας) εντελώς δωρεάν. Οι νικητές κερδίζουν δώρα, αλλά ακόμη κι αν δεν κερδίσετε κάτι, θα έχετε ζήσει το κλίμα του Καρναβαλιού! Γενικότερα, η πλατεία Αγίου Μάρκου αποτελεί το καλύτερο σημείο για να δείτε κόσμο και να σας… δουν, με παρελάσεις να πραγματοποιούνται δυο φορές την ημέρα.

Οι αυθεντικές βενετσιάνικες μάσκες είναι το ιδανικό σουβενίρ από ένα ταξίδι στο Καρναβάλι της Βενετίας

Ανακαλύψτε την «κρυμμένη» Βενετία
Αυτή την εποχή πραγματοποιούνται ξεναγήσεις με τα πόδια και διάφορα event που φέρνουν τους τουρίστες σε επαφή με το… μυστηριώδες παρελθόν της Βενετίας. Κρυφά μονοπάτια, γραφικά κανάλια και πολλά μυστικά σας περιμένουν, αρκεί να κλείσετε θέσεις από νωρίς.

Προλάβετε το «Πέταγμα του Αγγέλου»
Στα ιταλικά θα το ακούσετε ως “Volo dell’Angelo” και είναι ένα event με ρίζες από τη γαληνοτάτη εποχή, αποτελώντας την επίσημη έναρξη του Καρναβαλιού. Στις 12 το μεσημέρι, ένας ακροβάτης (στις 19/2 φέτος) ένας ακροβάτης θα πηδήξει από το καμπαναριό της πλατείας Αγίου Μάρκου, θα πετάξει στον αέρα και θα προσγειωθεί στη μέση της πλατείας. Πρόκειται για ένα δωρεάν event και ίσως το πιο δημοφιλές στο πρόγραμμα.

Δοκιμάστε βενετσιάνικη fritella
Το “Carnevale” κυριολεκτικά σημαίνει «αντίο στο κρέας» και η γιορτή του καρναβαλιού υποδέχεται την περίοδο της Σαρακοστής και της αποχής από το κρέας, γι’ αυτό είναι μια καλή στιγμή να δοκιμάσετε παραδοσιακή fritella. Πρόκειται για μια τηγανητή μπάλα ζύμης που συνήθως έχει γέμιση nutella ή κρέμα και πασπαλίζεται με ζάχαρη άχνη.

Έχετε υπόψη σας ότι για να συμμετάσχετε στους αποκριάτικους χορούς που διοργανώνονται, το κόστος είναι μεγάλο και μπορεί να ξεκινάει από 100 ευρώ και να ξεπερνάει και τα 800 ευρώ (Il Ballo del Doge)!

Εδώ θα βρείτε όλη τη λίστα με τα event του Καρναβαλιού, από τις 11 μέχρι τις 28/2 κι αν θέλετε να μάθετε τι πρέπει να δείτε και να κάνετε στη Βενετία γενικά, κάντε κλικ εδώ.